Ботев ПловдивТопФутбол

Сдуржение ПФК Ботев: Безспорен факт е, че емблемата ни прилича много на тази на Рапид Виена, но това не трябва да ни притеснява

Сдружение ПФК Ботев изнесе любопитни факти за емблемата на клуба в поредния брой на бюлетин “канарче”, като основната тема бе “Емблемата на клуба”. Те направиха и аналогия с емблемата на Рапид Виена тъй като двете емблеми доста си приличат.

TribunaPlovdiv.bg публикува текста без редакторска намеса:

Емблемата на Ботев Пловдив! Първата официална емблема на клуба! През годините на гърдите си с чест са я носили велики мъже и са постигали славни победи! Много деца и фенове са я рисували по бележниците и знамената си и продължават да го правят! За всички ботевисти тя е нещо съкровено и свято!

От къде произлиза обаче? Каква е символиката?

За нашата емблема със сигурност знаем, че е официално приета и регистрирана през 1923 г. Неотдавна беше открит протоколът от 1917 г., с който въпросната емблема е предложена за пръв път от Мирослав Дечев и е одобрена на вътрешно събрание. До този момент от клуба са използвали различни знаци и символи за лого. В същия протокол е описана и символиката на емблемата: “Червено, бяло и зелено са цветовете на трибагреника на Царство България, като в същото време означават и кръвта на героите, чистотата на душите и плодородието на България. Щитът с клубните цветове е символ на храбрите. Нескончаемият кръг – на вечността.“

Безспорен факт обаче е, че емблемата на Ботев е твърде подобна с тази на Рапид Виена.

Но може би посоката е друга – отборът на СК Велика Сърбия, който също има сходна емблема през 1913 г.? Кой е първоизточникът?

Нека се спрем на Рапид Виена. Отборът е създаден през 1898 г. във Виена под друго име, като го сменя на Рапид през следващата 1899 г. Първите цветове на клуба са червено, синьо и бяло и съответно първата известна емблема е твърде различна. В търсене на достоверна информация се свързахме с Лорин Розенберг от музея на Рапид във Виена. Ето какво ни сподели той:

“За самата емблема, ако трябва да съм честен, самите ние не знаем как сме се сдобили с нея. До 1906 г. играем в синьо-червено и използваме старата емблема. Вероятно това е времето, в което става и смяната на емблемите. В нашия музей имаме значка с новата емблема която е датирана 1907 – 1908 г.

За съжаление, както казах, не знаем кой е създал този символ и само можем да спекулираме за смисъла му. Предполагам, че дизайнерът е искал да запази традиционните цветове от създаването на клуба – синьо и червено, но и да покаже новите цветове – зелено и бяло. Ето защо в горната част има класически щит с новите цветове, който е поставен върху син правоъгълник, на който с червени букви е изписано “Рапид“. Около тях е описан златен кръг, който през 1968 г. се заменя с лавров венец – в чест на спечелената 25-а национална титла, което за времето си е рекорд за Европа“.

Всичко това, трябва да признаем, прави твърде вероятна възможността първата официална емблема на Ботев наистина да е повлияна от австрийския клуб въпреки липсата на конкретни доказателства и исторически факти.

А трябва ли това да ни притеснява? Отговорът е еднозначен – Не!

Причините за това са неизброими, но някои от тях са:

➔ Това е автентичен стар символ, носещ духа и традициите от началото на 20-и век – времето, в което е създаден Ботев Пловдив.

➔ Исторически това е първата официална емблема на нашия клуб и от момента на приемането й тя е носител на традиционни за Ботев и България цветове и символи и има силен емоционален заряд.

➔ Емблемата е събирателен образ на многогодишните усилия и себераздаване на нашите велики футболисти и треньори, както и на вярата и надеждата на цялата жълто-черна общност.

Затова ще продължаваме гордо да я поставяме на знамената си и нека си пожелаем да дойде момента, в който ще се чудим къде по нея да разположим звездите за спечелените титли!

1000 лв. начален онлайн казино бонус от efbet и 200 лв. за Спорт! Депозирай през EasyPay и Cashterminal

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker