Други спортовеПловдивчани

Само в TribunaPlovdiv.bg: Интервю с пловдивската надежда на българския бокс Николай Мутавски

Николай Мутавски, роден на 28 август 1994 година, е една от най-големите надежди на българския бокс. Пловдивчанинът е завършил Спортното училище в древния град, като е станал шампион в почти всички възрастови групи – 12 пъти, от които най-ярко се отличава последното му отличие – шампион на мъже. На международната сцена Мутавски записва престижни отличия, сред които сребърен медал от турнир „Златна ръкавица“ в Сърбия, 3-то място на международния турнир „Странджа“ и златен медал на турнир „Златен гонг“ в Македония.

Кога и как решихте да се занимавате с бокс?

– Учех в спортното училище(Пловдив) в паралелка по плуване, но още от малък усещах, че това не е спортът за мен и чувствах, че само си губих времето. От дете исках да тренирам бокс, но родителите ми не разрешаваха. Един ден тренъорът по бокс ме забеляза и ме попита дали искам да тренирам. Естествено му отговорих положително. Той проведе един разговор с майка ми и тя ненадейно се съгласи.

На колко години бяхте, когато отидохте на първото си състезание?

– Бях на 15 години и 7 месеца.

Разкажете малко повече на нашите читатели за Световното първенство за мъже по бокс, на което се явихте вместо Тервел Пулев.

– Световното първнество беше едно грандиозно събитие. Чувството е неописуемо, а хората там са отишли буквално на война. Аз лично бях изумен в деня на жребия, защото стоях до хора, които са постигнали много в този спорт, които съм гледал само в интернет. Конкуренцията беше изключителна. За нещастие загубих по точки от ирландец, но мнозина тренъори и специалисти казаха, че е можело и аз да спечеля срещата

Вие станахте шампион на международен турнир в Македония. Бихте ли ни разказали повече за него ?

– Турнирът се състоя две седмици след Световното първенство в Казакстан. Бях в отлична форма и успях да покажа на какво съм способен. Чувствах се страхотно наринга и противниците ми просто не бяха способни да се справят с мен.

Предстои един от най-елитните боксови турнири, наречен „Странджа“. Как очаквате да се представите и притеснява ли ви присъствието на Тервел Пулев, от когото загубихте миналата година на същия турнир ?

– Във форма съм, подготвям се от доста време за този турнир и затова очаквам най-доброто от себе си. Готов съм да се справя срещу всеки противник в моята категория. Колкото до Тервел Пулев – всички знаете, че той е един наистина класен боксъор, но не се притеснявам, че може да се срещна с него.

Мнозина специалисти Ви определят като една от най-големите надежди на българския бокс. Как стигнахте до тук и на кого дължите успехите си ?

– Стигнах до тук с много лишения и много тренировки. Моите приятели излизат по дискотеки и барове, а аз им отказвам, защото на другия ден имам тренировки, в които трябва да дам най-доброто от себе си. Успехите дължа предимно на себе си, както и на моя тренъорски екип в спортното училище. Те и за момент не са се съмнявали в мен.

Мислите ли да се пробвате в професионалния бокс и имате ли конкретни оферти от чуждестранни клубове ?

– Не, все още нямам никакви предложения и мисля, че още ми е рано. Тъкмо навлизам в големия аматъорски бокс и смятам, че има какво да покажа първо при аматъорите, а след това и при професионалистите.

Какъв е Николай Мутавски извън бокса ?

– Един възпитан млад мъж.

И като за финал, пожелайте нещо на нашите читатели?

– Пожелавам им да са достойни хора, да държат на човешките ценности и да не съдят за хората „по опаковката“.

Снимка: Официален сайт на НБФ

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Един Коментар

  1. Браво на това момче наистина!!! Успех за в бъдеще и дано като се срещнеш с Тервел да му покажеш удара на истинската МАЙНА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

:bg: 
:fans: 
:topka: 
:bira: 
:1: 
:happy: 
:red: 
:ole: 
:good: 
:nazdrave: 
:wacko: 
:yahoo: 
:smqh: 
:cry: 
:2: 
:facepalm: 
:blue-white: 
:red-white: 
:white-black: 
:yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg