бетано най-добър сайт за слот игри
Ботев ПловдивТопФутбол

Райчев: Не е ясно как и кога ще бъде завършен “Колежа”! Без помощ от държавата няма как да се случи

Ситуацията около строителството на стадион “Христо Ботев” продължава да ескалира все повече и повече. Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев, заяви че се оттегля от поста ръководител на проекта на “Колежа”.

Райчев сподели, че стадион “Христо Ботев” ще бъде завършен, но изобщо не е ясно как и кога това ще се случи.

– Г-н Райчев, обявихте оттеглянето си като ръководител на проекта по дострояването на стадион “Христо Ботев”. Защо се стигна дотук?

– Това е решение, което съм взел преди седмици и няма нищо изненадващо. Ситуацията около стадион “Христо Ботев” ескалира много. Поради тази причина чувствам заплаха за моята сигурност и тази на семейството ми. Аз съм част от кметската администрация и много хора ми знаят телефона. Започнах да получавам обаждания със заплахи за физическа саморазправа. Понеже живеем в правова държава, мисля, че не това е начинът за комуникиране между хората.

– Всъщност подобни заплахи не са новост за вас, нали така?

– Да, почти веднага след като стана ясно, че аз и строителният отдел в Общината ще отговаряме пряко за Колежа, към нас заваляха множество обиди. Помните навярно, че дори бяха разлепени наши некролози из града. Тогава пуснах сигнал към Криминална полиция и там след разговори на компетентния орган с някои субекти напрежението спадна. Далеч съм от това да подозирам някакви политически подбуди, но през последните десетина дни положението стана нетърпимо. На среща за Колежа бях заплашван вербално от хора с маски. Попитах фенове на Ботев дали ги познават, но получих отрицателен отговор. Почувствах се омерзен и разбрах, че най-правилното решение за моята сигурност е да се оттегля от проекта. Написах доклад до кмета Здравко Димитров и смятам, че е време да освободя място в екипа на друг човек, който може да промени нещо.

– Приемате ли обвиненията срещу себе си и екипа, че на Колежа се строи некачествено и на завишени цени?

– Живеем в правова държава, в която за спорните неща си има прокуратура, следствие, съд. Всеки човек излиза открито с лицето си пред обществото и казва мнението си. Стои зад думите си. Аз твърдо стоя зад всичко, което сме правили по Колежа. Изнесената информация от клуба на привържениците е абсолютно невярна, това го гарантирам с името си.

Проектът за стадион “Христо Ботев” е много тежък и като казуси, и като обезпечаване. Над една трета от инженерите в Строителната дирекция се занимават с него. Привлекли сме и човек на граждански договор (б.р. – инж. Атанас Чилингиров), работихме много тясно и с главния архитект. Всички ние, и аз включително, заставаме с името и подписите си под това, което сме свършили. Работим в екип и за всеки документ, който съм подписал, съм получавал уверение от колегите, че всичко е точно.

– Твърди се, че има и други, които искат да се откажат да работят по Колежа. Истина ли е?

– Да, казвали са ми, че ескалацията на напрежението напоследък им идва в повече, но засега нещата са под контрол и хората работят за приключването на обекта.

Вижте, не отричам, че имаме грешки в процеса на работа, но те се поправят в движение. Мога да ви уверя, че приемателната комисия, когато стане готов стадионът, няма да прави компромиси. Ясно е, че аз няма да съм в нея, но там ще са експерти, които няма да правят компромис с качеството. Знаете, че сме запорирали 3 милиона лева като гаранция за поправяне на дефекти по строителството.

– Има ли светлина в тунела, какво ще стане с Колежа?

– Няма как стадионът да не бъде завършен. Но как и кога, засега не е ясно. Без помощ от държавата няма как да се случи. Имам виждания за това как да стане приключването, но ще ги споделя с кмета Здравко Димитров.

Предложението за дофинансиране от ПИМК на 22 милиона лева и връщане на парите за три финансови години е вариант. Искам да подчертая, че ако не се намерят допълнително пари, ще трябва да се блокира цялата капитална програма на Общината, заложена в бюджета на Пловдив, за да се строи стадионът. Да не се разчита на помощ, е много скъпо удоволствие и авантюра. Пло​вдив се разширява, има нужд​а от пътна структура, трябва да бъде завършен вътрешният ринг, належащо е и разширяването на бул. “Александър Стамболийски”. Завършваме 4 нови детски градини, но градът има нужда от още. Така че няма как всичките пари да се пренасочат към стадионите на Ботев и Локомотив.

– В заключение, какво бихте препоръчали на хората, които ще продължат довършването на Колежа?

– Има един много важен въпрос – менажирането на съоръженията. Не трябва да допускаме стадионите да се превърнат в нова тежест за бюджета на Пловдив. Не трябва да стане като “Колодрума”, чиято издръжка на година около милион лева идва от бюджета. Да не забравяме, че това са парите от нашите данъци.

Betano официално е в България с Уникални Бонуси за Нови Клиенти – ВЗЕМИ ГИ СЕГА

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker