Ботев ПловдивТопФутбол

Райчев: Завършването на “Колежа” може да се забави с три години, на “Лаута” също ще има забавяне

„Вариантите за стадион „Христо Ботев“ са два- или да бъде обявена обществена поръчка за отпуснатите от държавата 33,5 милиона лева за всички СМР-та, или да се сключи анекс със сегашния строител до 50 процента от общата стойност на договора и с останалата част от средствата да се извършат нови видове СМР-та, като изкуствено слънце, за което настояват и част от феновете. Тези неща не са включени в обществената поръчката и са обект на нова“.

profittips-the best football tips

Това коментира бившият зам.-кмет по строителството Пламен Райчев по повод довършването на Колежа и процедурите, които следва да бъдат направени с отпуснатите от държавата средства. Неговият съвет към новия екип в общината е да действа бързо и за двата стадиона, тъй като отпуснатите средства са целеви и ако не бъдат усвоени може да се наложи да бъдат възстановени в републиканския бюджет в края на тази година.

Потърсихме го, тъй като именно Райчев е човекът, който изготви двете поръчки за спортните съоръжения. Той се спря в детайл на довършването на Колежа като подчертава, че ако той би трябвало да вземе решение, ще се спре на подписването на анекс със строителя на „Христо Ботев“ до 50 процента от общата стойност на договора, както позволява ЗОП. Така според него ще се спести много време. Посочва, че освен всичко изпълнителят на проекта досега в Етап 1 е наясно с всяка завинтена гайка по гигантския обект. Сега обаче предстои Етап 2 и е нужна нова процедура.

„При първия вариант със сключването на анекса до 50 % от общата стойност смятам, че стадионът след проектирането ще покрива всички критерии за категория 4 на УЕФА след реализиране на Етап 2. Тези критерии са залегнали в допроектирането на арх. Савов, внесено от него през ноември 2022г. Най-лесният и адекватен вариант е именно да се направи анекс. Аз бих направил така, не за друго, а защото всички знаем, че обявяването на една обществена поръчка изисква много време. Ако се пусне такава мога смело да заявя, че следващите три години нищо няма да се направи по стадиона по тази обществена поръчка. Знаем какъв е интересът и какви евентуално жалби срещу процедурата може да има. Практиката показва, че са провеждането на една поръчка са необходими между 4 и 6 месеца, а после пристъпваме към по-продължителната процедура по избор на изпълнител и евентуални обжалвания в КЗК и ВАС. Да не забравяме, че трябва да се пусне и допълнителна обществена поръчка за допълнителното обзавеждане и оборудване на стадиона с всичко необходимо“, каза Пламен Райчев.

По негови изчисления анексът със строителя на Етап 1 от стадиона може да бъде изготвен много бързо- в рамките на седмица може да се подпише. Пак по негови изчисления в рамките на десет месеца може да бъде извършено строителството по него.

profittips-the best football tips

„Това не само ще помогне за довършването на стадиона, а и в бъдеще може да окаже благоприятно въздействие върху клуба и феновете, защото в крайна сметка идеята е този клуб да се издържа. Моето мнение е, че едно строителство колкото по- бързо бъде завършено е по-евтино и по-бързо започва да носи приходи.“, добави Райчев.

Той подчерта, че бързото завършване и на стадион „Христо Ботев“, и на стадион „Локомотив“ е от голяма полза за общината. „Знаете, че средствата, които са осигурени, са с ДДС. Това ДДС общината го тегли. Така че към края на завършването на стадионите може тези средства да влязат в общината и да бъдат дислоцирани към други дейности. Например от възстановеното ДДС може да се направи една нова детска градина“, каза още Райчев.

profittips-the best football tips

Държи да подчертае обаче, че ситуацията със стадион Локомотив е много по-различна, тъй като там процедурата досега бе на инженеринг. Смята, че за новите отпуснати от държавата средства може да се включи вертикалната планировка, строителството на трибуна А, пътят към „Менделеев“. За тях обаче при всички случаи трябва да бъде обявена нова обществена поръчка.

„Тук ще изкажа моите опасение, че ако има обжалвания строителството на Локомотив ще се забави. Има още нещо, което е много важно и не бива да се пренебрегва- ако не бъдат сключени договорите към края на годината има риск отпуснатите средства да бъдат възстановени в републиканския бюджет, тъй като тези средства за целеви и фигурират в капиталовата програма на държавния бюджет за тази година. Това е факт, с който трябва да се съобрази ръководството на общината- да ускори процесите по сключването на договора или обявяването на поръчките, в зависимост на кой вариант ще се спре администрацията. Говоря и за двата стадиона. Трябва да се ускорят процедурите“, смята Пламен Райчев.

“Под Тепето”

50 Безплатни Завъртания за Всеки в Палмс при Регистрация

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker