Ботев ПловдивДюшФутбол

Пространно интервю на шефа ДЮШ на Ботев (Пд) Иван Цветанов

Изминаха точно три месеца от първото интервю на Иван Цветанов, след назначаването му на поста директор на детско-юношеската школа на Ботев. По този повод бургазлията сподели мнението си пред официалния сайт на “канарчетата” относно работата му до този момент, както и по актуалните въпроси в детско-юношеския футбол у нас. Специалистът не подмина и темата за националния отбор и лошите му резултати в последно време.

– Господин Цветанов, изминаха три месеца, откакто поехте школата на Ботев. Какви са впечатленията Ви за школа №1 в Пловдив от високия пост, който вече заемате?

– Това е школа, която предоставя всички условия за протичането на един нормален тренировъчен процес в обучението на футболистите. Също така е и място, което изисква отговорност от моя страна. ДЮШ на Ботев трябва да стане не само школа №1 в Пловдив, ами и школа №1 в България.

– Какви бяха първите Ви стъпки след стъпването в длъжност?

– Първите ми стъпки бяха предимно разговори с треньорите, защото както знаете аз се стремя да въведа единна методика за развитието на футболистите. И постепенно в разговорите с треньорите обяснявам какво трябва да се тренира във всяка една възраст.

– Какво успяхте да промените за този сравнително кратък период в работата на ДЮШ?

– Мисля, че успях да променя виждането на треньорите относно начина, по който трябва да се тренират отборите във всяка една възраст.

– Има ли нещо, което бяхте планували да се случи за тези три месеца, но по една или друга причина не се осъществи?

– Засега, макар и бавно, всички неща, които бяха запланувани, се изпълняват от ръководството. Последното нещо, което се случи, е привличането на кондиционен треньор в школата.

– В първото си интервю начело на ДЮШ заявихте, че имате идея да се работи по единна програма. Успяхте ли да осъществите тази Ваша идея?

– Да, макар и с бавни стъпки, това не може да стане изведнъж. След Нова година школата на Ботев ще работи по единна методика, като тя ще се изразява в това, че във всяка една възраст ще се тренират неща, характерни за дадената възраст.

– Успявате ли да следите работата на всички набори в школата и включвате ли се в тренировките на отделните възрасти?

– Да, това е малко трудно, защото по едно и също време тренират няколко възрастови групи. Но въпреки това се стремя да участвам в тренировъчния процес на всяка една възраст.

– Кой е наборът, който според Вас показва най-сериозно израстване за последните месеци?

– Във всеки един набор се работи така, както трябва. Треньорите полагат необходимото старание, тренировъчният процес е на ниво и се вижда израстване в почти всеки един набор.

– Един от най-добрите набори в школата на Ботев е този на набор 2001. На последните европейски квалификации националният отбор се представи много слабо, като записа загуби и в трите си мача. Къде според Вас е проблемът, за да се стига до подобни резултати?

– Вижда се, че нашият национален отбор и по-точно юношеският изостава страшно много в сравнение с другите страни. В основата на това слабо представяне е работата в детско-юношеските школи. Крайно време е футболният съюз да въведе методика, по която да се развиват футболистите в България. Ние трябва вече да приемаме нещата такива, каквито са и да започнем да работим в такъв аспект, в който да не се гледат най-вече резултатите, а да започнем да развиваме и изграждаме едни спортисти, които в бъдеще ще бъдат добри професионални спортисти.

– В немалък брой от детско-юношеските в България на първо място е резултатът от мачовете, а не толкова изграждането на футболисти. Това оказва ли влияние върху самото развитие на младите футболисти?

– Да, това оказва огромно влияние най-вече върху треньорите, които работят в тези школи, където на първо място се гледат резултатите. Там треньорите нямат спокойствието, което е необходимо за работа, гледат се непрекъснато резултатите. В едно интервю Арсен Венгер заявява, че му е много болно, когато в последните минути вижда футболисти, които ритат безразборно топката, а това по никакъв начин не им помага да се развиват. Те го правят, за да могат да запазят дадения резултат и някакви си три точки, които по никакъв начин няма да направят дадения футболист по-добър технически или физически.

– До момента или в близкото бъдеще виждате ли се като шеф на школата, който заявява на някой от треньорите: „Ти трябва задължително да спечелиш този мач!“?

– Не! За мен, целта на нашата школа винаги ще бъде производството на футболисти, а не победата в даден мач.

– Успявате ли да осъществите нужната комуникация с предствителния отбор и има ли приемственост на таланти от школата в него?

– Да, комуникация между мен и представителния тим има. Но самият клуб трябва да си постави една концепция за развитие дали ще се взимат чуждестранни футболисти или постепенно ще бъдат налагани юноши.

– Какви са краткосрочните Ви планове за развитието на школата до Нова година?

– Краткосрочните планове са по-скоро дългосрочни. Стремя се постепенно да въведа тази методика, върху която все още работя, за да може след Нова година да стартираме и да започнем да работим като в западните страни.

Източник: botevplovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker