Ботев ПловдивФутбол

Поканиха Ботев в грандиозен проект за създаване на Мега лига

Ботев, Левски и ЦСКА са трите български отбора, които са сред поканените за градиозния проект за Югоизточна лига или още Мега лига. Общо 42 отбора от Балканите, Израел, Кипър, Армения, Молдова, Азербайджан и Грузия ще участват в нея.

Идеята е на организацията с нестопанска цел „Mega League Fondation“.

Припомняме Ви, че в баскетбола при мъжете и жените има Адриатическа лига подобна на този проект, като обаче там отборите са по-малко.

42 отбора ще бъда разпределени в две групи, първата от по 20 отбора, а втората от по 22. Сред поканените са още гръцките грандове Панатинайкос и Олимпиакос, хърватските Динамо и Хайдук, румънските Стяуа, Рапид и Динамо, сръбските Партизан и Цървена звезда.

Последните три от първа група изпадат във втора, а първите три от втора печелят промоция за първа. Последните 5 тима ще от втора група изпадат, а на тяхно място ще влезнат други пет, които ще спечелят промоция чрез квалификационен кръг.

Поканените отбори от България ще са 4, като името на 4-ия все още не е ясно. Левски и ЦСКА ще бъдат в първа група, а Ботев и другият български тим във втора.

Целта на лигата е да се конкурира с най-големите футболни първенства в Света, а годишният приход от тв правата да бъде над 200 милиона евро. Освен това отборите да привличат нови рекламодатели и спонсори и това да им даде възможност да оправят материалната си база.

Проблем обаче е отношението на УЕФА, както е известно федерацията не толерира създаването на независими лиги отделни от структурата им. По подобен начин стана разделението в баскетбола, като ФИБА и топ клубовете на Европа се отделиха.

Не е ясно и дали отборите, които ще участват в Мега лигата ще имат възможност да играят в местните първенства.

Преди около 5 години имаше идея клубната Балканската лига по футбол да бъде възобновена с по-нов и интересен формат. Това обаче така и не се случи, а УЕФА не подкрепи създаването на подобна лига.

Ако Мега лигата стане факт, то нейният първи сезон ще бъде през кампанията 2019/2020.

Подобни

Един Коментар

  1. Жалка работа!Турски отбор да представя България.Пък и другия припознат Литекс София….
    ЗАКРИВАЙ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker