бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариБотев ПловдивДербито на ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

(подробен анализ) Какво ще ни предложат Бруно Акрапович и Николай Киров?

Локомотив (Пд) и Ботев (Пд) ще донесат подранил коледен подарък на своите фенове с един спектакъл по между си на “Лаута” (4 декември от 17:30 часа) в края на календарната година.

Двата тима са разделяни от 7 точки в подреждането на шампионата. „Канарчетата“ са 5-ти с 29 пункта, докато „смърфовете“ са 9-ти с 22 т. В първото Дерби за сезона Локомотив (Пд) взе успех с 1:0 като гост на базата в кв.Коматево, след попадение на Димитър Илиев 12 минути преди края на срещата.

Любопитно е какво ще покажат игрово двата отбора. В първия мач за сезона “смърфовете” бяха по-затворени и по-прибрани, като дочакаха своя миг и малко преди края реши нещата след статично положение.

Въпреки че Ботев (Пд) държа топката в по-голям период от време – 62% срещу 38%, “канарчетата” не успяха да намерят пролуки в сгъстения блок на противника и стигнаха само до 1 точен шут към вратата на Луков (2 общо в срещата). За сметка на това реактивният и контраатакуващ футбол на Акрапович позволи на Локомотив (Пд) да прелива скоростно в предни позиции – 4 удара (4 точни) плюс един гол.

Какво ще ни предложи Бруно Акрапович?

От началото на сезона Локомотив (Пд) изглежда изчакващ и дефанзивен. Разчита се на дисциплинирана отбрана, както и на умела халфова линия. Опорните полузащитници – обикновено в лицето на Игор Банович и Янко Ангелов/ Первиз Умарбаев, стоят максимално близо до защитната линия. Халфовете трябва да правят бързата връзка с хората в предни позиции.

На вратата Мартин Луков изглежда непоклатим след идването си от Дунав. Той се запечата под рамката и показва хубави неща. Луков си спечели на два пъти и място в националния отбор на България с добрите си изяви. В двубоя с Лудогорец (0:1) можеше да се намеси по-добре при гола на съперника, пропускайки топката под себе си.

В защита Стивън Езе е най-конвертируемият играч. Той е много добре сложен физически, с огромен ръст и сериозен отскок, което означава кошмар за противниковите нападатели. Техническите му качества и контролът му с топката се поставят под въпрос. Тромав е и не може да тича равностойно с изпреварващите го съперници. Не успява да оползотворява центрирани топки в полето на съперника, въпреки сериозните си габарити. Най-доброто му качество е, че е отличен рушач, който просто спира почти всяка топка към вратата на съперника – след удар или центриране.

Неговият колега – Димитър Везалов, отсъства в последните два мача поради наказание. За Дербито обаче опитният бранител ще бъде на линия. Един от малкото българи в състава, който въпреки често срещания брак в играта си, все пак носи някаква стабилност на отбраната. Има добро заставане и може да изнася топката. Скоростта е слабото му качество.

Бековете в повечето мачове са заети от Милош Петрович и Йосип Томашевич. Те не са “най-модерните” възможни бекове на света. Не се впускат неразчетено напред, не оголват често зоната си. Изглеждат предпазливи и по-скоро предпочитат да стоят около централната линия или малко пред нея, но не и по-напред. Петрович е аут до нова година, което ще постави или Асен Георгиев или Абделхаким Буна отдясно на отбраната. Вторият не изглежда много комфортно на тази позиция, въпреки че няколко пъти вече се подвизава там. А може и Янко Ангелов да застане в тази зона, както бе в последното Дерби на “Лаута” (0:0).

Мустафа Абдуллахи бе използван в последните мачове, но поради факта, че не е играл от дълго време, кондиционното му състояние е доста залиняло. Има скорост и визия кога да се включва в предни позиции. Изглежда качествен играч, на който обаче трябва да му се дават минути, за да разгърне потенциала си.

Ако Акрапович иска отново да подкопава играта на съперника, което е по-вероятно да се случи, опорни халфове ще бъдат Банович и Ангелов. Те се допълват добре, печелят дуели в средата и имат нелоши подавания по диагонал, отваряйки играта. Възможно е най-креативният в Локомотив (Пд) – Первиз Умарбаев, да заиграе на позиция пред защитата, но той няма качествата да руши играта на съперника. На оригиналната му позиция като плеймейкър обикновено играе Димитър Илиев.

По крилата би трябвало да са Вилим Посинкович и Абделхаким Буна. Първият непрекъснато е критикуван за посредствените си игри. Има скорост и физика, но няма тайминг при подаванията, няма усет кога да се освободи от топката. Техническите му качества не са особено големи. Завършващият му удар също се поставя под огромна въпросителна. Подаванията му са спорни и невинаги точни. Липсва му креативност. Добър е при преливане от едната фаза в другата. Почти същото може да се каже и за Буна, който има скорост, но често не успява да уцели момента за удар или подаване.

Ако Буна бъде сложен на десния бек, оставащият по-често на пейката в последно време – Бирсент Карагарен, ще трябва да заеме един от фланговете. При Акрапович няма точни позиции за крилата – те често сменят позициите си, въртят се отляво надясно и отдясно наляво.

Спадът във формата на Карагарен е видим. Той трябваше да се превърне в новия лидер на “смърфовете”, след идването си от Дунав през лятото, но развитието му сякаш е зациклило на едно ниво. Слабата му физика не му помага в твърдите дуели в българския футбол. Безспорно е играч с много технически достойнства, но често е затварян от няколко играчи на противника и не може да разгърне играта си. Съперниците поставят поне двама играчи до него и го неутрализират, вадейки го от играта.

За Митко Илиев вече всичко е казано – най-опитният, най-виделият и най-класният играч на Локомотив (Пд) към настоящия момент. 4 гола от началото на сезона. Притежава усет към играта, умее да я дирижира. Но годините му вече не му позволяват да го прави на скорост и да го прави през всички 90 минути. Може да реши нещата с едно отиграване и да донесе трите точки на своя отбор в Дербито – вече го направи веднъж през сезона.

Любопитно ще бъде кой ще застане на позицията на централен нападател – досегашният титуляр Анте Аралица се завръща след наказание, но той има сериозен конкурент в лицето на Ален Ожболт. Младият словенец изглежда като топпокупка за Локомотив (Пд). Може би, е леко изолиран от играта, но има прекрасен завършващ удар. Показва го вече на два пъти – срещу Витоша (2:1) и Верея (2:2). Показвал го е и в мачовете на младежкия национален отбор на Словения.

Анте Аралица е борбен и енергичен футболист, но за съжаление е посредствен реализатор. Разбира се, всеки може да отрече това твърдение. Аралица обаче е играч, който се впуска в битката без особен финес и елегантност. Липсва му добрата игра с глава (въпреки че вкара на Левски по този начин), шутът му от дистанция не е много качествен и има сериозен проблем при пласирането в предни позиции.

Уменията му са свързани с това да се движи непрекъснато между линиите. Изглежда разпилян, но пък дава всичко от себе си за отбора. Аралица е перфектният футболист за биткаджийския отбор на Акрапович. Неговата позиция обаче никак не е на върха на атаката – по-скоро по-назад, та дори и като опорен халф, колкото и революционно да изглежда това.

При Ожболт нещата са различни. Той има една плавност в движенията и нюхът му в наказателното поле прави така, че да се озовава там, където е топката. Шутът му е прекрасен. През пролетта този играч може да се окаже решаващ за “смърфовете”. Доказа, че има място в Дербито на Пловдив – не е изключено да го реши.

Обичайното 4-2-3-1, често преливащо в 4-4-1-1, ще бъде началната формация на Акрапович.

Какво ще ни предложи Николай Киров?

Ботев (Пд) си е все познатият отбор от последните две години. Някои по-слаби мачове не променят идеите на старши треньора. Ботев (Пд) иска да атакува, да търси вертикалността, топките между линиите на съперника – по вертикала и хоризонтала, и да комбинира до последно преди да завърши самите си атаки. Невинаги се получава, това е сигурно. “Канарите” имат трудности срещу затворени отбори – Локомотив (Пд), Дунав, Ботев (Враца), Септември (Сф)…но там някъде или се появява Стивън, или настоятелният натиск дава резултат рано или късно. Съперникът се чупи и отваря пространства.

Ботев (Пд) е най-силен срещу открити отбори, които искат да играят неговата игра. Голям проблем за тима е самочувствието, с което се изиграват дадени двубои. Сякаш за да вдигнат нивото треньорският щаб и футболистите имат нужда от малко вяра и самоувереност. Срещу Левски, ЦСКА-София, Лудогорец и понякога Берое всичко е психология. Ботев (Пд) има потенциала да решава тези сблъсъци, но понякога няма вяра и самочувствие. Нерядко се усеща лек страх в тези мачове, които правят тима податлив на грешки, несигурен.

Доказателство са множеството случаи, в които тимът изпуска нещата, след като е повел (и то с 2 гола). Видяхме какво стана с Берое, когато в съблекалнята си казаха, че трябва да заличат срамната игра от Велико Търново и да вдигнат глави. Двубоят с Берое е емблема на идеите на Киров. Неутолимо желание за атака, откриване на празните пространства, движение. Ботев (Пд) може да повали всеки отбор, без изключение.

Сега обаче пред тях застава Локомотив (Пд), който отново изглежда, че ще бъде прибран и деструктивен. Научили ли са си урока “жълто-черните”?

На вратата отново ще е полякът Даниел Кайзер. Суперпредставяне от началото на сезона, към което едва ли някой може да има претенции. Притежава рефлекс, добра игра с крака, убедителен е при излизания – прекрасен вратар. Не са видими особени слабости в представянето му. Спечели конкуренцията с Иван Чворович и дори провокира разговори за напускането на сърбина – нещо, което преди година изглеждаше немислимо за героя на тима от финала за Купата.

В сърцето на защитата са младият талант Кристиан Димитров и Димитър Пиргов. След като се завърна от контузия, бившият играч на Левски измести Костадин Ничев, оформяйки симпатичен тандем с Димитров. 20-годишният юноша на Локомотив (Пд) и Ботев (Пд) пък израства с всеки възможен мач. Има прекрасен ръст за централен бранител, печели въздушни двубои. Въпреки че е (187 см), той има прилична скорост и широка крачка. Използван е често при статични положения, а в мача с Берое засече едно подаване на Густаво отляво и заби 3-ия си гол с “жълто-черния” екип. Понякога пропуска наивно топката зад себе си, но с всеки мач изчиства тези грешки. Двамата с Пиргов се допълват.

По бековете Йордан Минев продължава да държи високо ниво, въпреки своите 38 години. Има мачове, в които остава по-пасивен, но това по-често са тактически указания. Има опита да изнася топката, рядко допуска неточности, играе на сигурно, когато нещата са напечени.

Неговият “симетричен колега” Джонатан Перейра (отдясно) пасна като дялан камък в схемата на Ботев (Пд). Още с идването си показа, че няма място за съмнения в качествата му. Хубаво центриране, скорост, енергия, още един човек в предни позиции, добра комбинативност с останалите в отбора. Не остави шансове на Филип Филипов – българин, който обаче изглежда отстъпва на бразилския си конкурент в техническо отношение.

В средата на терена Ботев (Пд) може би изпитва най-голям глад за кадри. Към това трябва да съсредоточат в клуба на някой от следващите трансферни пазари. Защо? Защото се разчита на преквалифицирания защитник Радослав Терзиев, който невинаги е убедителен и допуска колебания, защото Серкан Юсеин няма алтернативна като опорен халф (понякога играе и по-напред), а Лъчезар Балтанов търпи регрес в играта си, колкото и неприятно му е да го чува.

Оловният войник Балтанов сякаш не успява да показва тези игри, които представяше в месеците преди спечелването на Купата и по време на европейската епопея. Балтанов е боец, който може да изнася хубаво топка, да печели дуели в центъра, да дава последния пас, да пресира, а също и да се включва вертикално между линиите, така че да носи изненада за защитата на съперника и да получава топки зад нея. Но всичко това често остава на заден план, когато скоростта в действията му падне. Действително има отстъпление в представянето му.

В Дербито енергичната му игра в центъра ще е решаваща срещу Банович и Ангелов. Много ще е важно дали Ботев (Пд) ще пропуска топката зад халфовата линия – ако “канарите” предотвратят тази опасност, ще получат сериозно предимство.

Едва ли Киров ще излезе с един опорен халф. По-скоро ще заложи на двама в лицето на Серкан и Балтанов. Ако бъде пуснат Терзиев, това ще бъде риск. Също така това ще се отнеме от креативността на тима при изграждането на играта.

Нападението обикновено се състои от каре, което е подредено в “триъгълник”, насочен към вратата на съперника. По крилата са Вутов и Густаво, а Неделев играе зад нападателя Стивън Петков (6 гола в Първа лига). Това обаче е схема, която в последно време спря да дава резултати.

Победата над Берое бе постигната без Стивън, който е статичен и тромав. Победата бе постигната с много по-раздвижените и комбинативни Серкан, Вутов и Шопов. Неделев бе човекът, който оставаше по-често на десния фланг, но правеше няколко крачки вляво – към междинната зона, така че да търси топката между централните бранители или бековете и централните защитници.

Вутов е прекрасен, когато търси последния пас зад защитата. Той се измъква много умело – спомняте ли си гола срещу Лудогорец на финала за Купата? Играе бе забавяне и се разбира добре със съотборниците си. Васил Шопов остава енигма, но едва ли ще бъде заложено на него в срещата. Все още не е превъзмогнал всички притеснения и колебания с топката. Умел на малко пространство, но едва ли ще бъде заложено на него от първата минута. Шлифованият боец Балтанов ще се движи пред полето на съперника.

За Неделев едва ли има нужда се говори кой знае колко. Най-добрият български футболист в Първа лига. Проблемът е, че в дербитата невинаги е на ниво. Освен при дебюта си, когато вкара два гола (2:2) именно на “Лаута”, Тошко сякаш не може да разгърне пълния си потенциал и остава леко встрани от случващото се. Той ще бъде зад централния нападател, който и да е той.

Много зависи дали Киров ще разчита на Стивън от първата минута, или отново атака ще води Вутов. При първия вариант скоростното крило Густаво ще бъде отляво, а самият Вутов отдясно. В средата в триъгълник трябва да са супертехничният Серкан, Балтанов и Неделев. При втория – Неделев ще бъде по-близо до десния фланг, Густаво ще действа отляво, а в средата – Терзиев, Балтанов и Серкан. Напред ще бъде бившият играч на Левски и Удинезе.

Едва ли ще се рискува със схема 4-1-4-1, но зависи как тръгне срещата. Познатото 4-2-3-1 би трябвало да е системата на игра на Николай Киров.

Ботев (Пд) и Локомотив (Пд) са играли общо 107 пъти един срещу друг – 39 победи за “смърфовете”, 38 за “канарчетата”, при 30 равенства. Няма съмнение. Време е за поредното шоу с марка “Пловдивското дерби”.

TribunaPlovdiv.bg

Откъде могат да дойдат заплахите за Локомотив (Пд) и Ботев (Пд) в Дербито на Пловдив?

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker