Из градаПловдивчаниПлуване

Пловдив ще има най-красивото плувно бижу в България

Пловдив ще има първия в страната плувен комплекс, изграден по всички олимпийски стандарти.

В него ще се провеждат международни състезания от всякакъв ранг, уверяват проектантите от „Архцентър – А” – автори на вече готовия технически проект.

Сградата е оптимизирана и съобразена с всички изисквания на Международната федерация по плуване (ФИНА). Възложител е ОП „Жилфонд”, стопанисващо спортната инфраструктура на Пловдив.

Плувният комплекс попада в „Отдих и култура” между спортния диспансер и басейн „Младост”. От екипа на „Архцентър – А”, с водещ архитект Тодор Абаджиев, са предвидили всички необходими административни помещения, дори фитнес за подготовка на състезателите. Приемни фоайета с две кафенета ще посрещат пристигащите.

Вземи 100% бонус до 100 лв. за нови клиенти в bet365. Гледай над 100 000 мачове. Залагай на живо удобно от твоя мобилен телефон и печели с още много страхотни бонуси в bet365. Започни с бонус от 100 лв. от сега оттук >>>

Планирани са и нови съблекални – 4 отборни и индивидуални, плюс такива за треньори и за съдии.

Главният вход за състезателите е от изток, от ул. „Владивосток”, откъдето в момента се влиза в „Младост”. Оттук е най-лесен достъпът до съблекалните, твърдят проектантите. Посетителите ще влизат от север, от ул. „Ясна поляна”. Трибуните побират 1000 зрители, предвидени са и 10 места за инвалиди с колички.

„Променихме входа на съществуващия басейн, като го обединихме с новия, обясни пред в. „Марица“ арх. Михайлова. – Резултатът е една по-добре функционираща система – двата басейна ще могат да се използват съвместно при състезания. Например, басейн „Младост” да служи за загрявка на състезателите.“

„Трябваше да изградим къси топли връзки към стария плувен басейн и към спортния диспансер. Освен това сградата трябва да отговори на изискванията на Международната федерация по плуване, а това означава спазване на специфични норми и технологии и работа с много инсталации и сложна инфраструктура”.“, допълни архитект Абаджиев.

Имотът е заобиколен от сгради. Затова комплексът се възприема основно от ул. „Ясна поляна”, където е северната трибуна. Архитектите вкарват интересен детайл по фасадата – т. нар. „илюминатор”. Със своя наклонен обем той следва наклона на трибуните и външно преминава в своеобразна козирка над главния вход. Плътните части на обема се облицоват с композитни алуминиеви панели. Входът се „облича” с окачена стъклена фасада.

С нея се търси ефектът на отражението – прозрачното стъкло денем ще отразява съседната паркова среда. А вечер ще прави сградата по-разпознаваема, особено когато тя е осветена ефирно отвътре. Ниският обем, в близост с входа, който „скрива” съблекалните към басейна, се обработва с топлоизолации и фасадна мазилка.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

:bg: 
:fans: 
:topka: 
:bira: 
:1: 
:happy: 
:red: 
:ole: 
:good: 
:nazdrave: 
:wacko: 
:yahoo: 
:smqh: 
:cry: 
:2: 
:facepalm: 
:blue-white: 
:red-white: 
:white-black: 
:yellow-black: 
 

Back to top button

Close

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg