ВолейболИз градаНационали

Пет неща, които трябва да знаем за Евроволей за младежи в България

Днес в България започва европейското първенство по волейбол за младежи. В надпреварата ще участват 12 отбора, разпределени в две групи.

Мачовете от Група 1 ще се играят в зала “Колодрума” в Пловдив, а тези от Група 2 – в Двореца на културата и спорта във Варна. Българският отбор ще играе срещите си в Пловдив.

Отборите играят на принципа “всеки срещу всеки” по веднъж в групата си. Първите два се класират за полуфиналите, а третият и четвъртият ще играят за разпределението на местата от пето до осмо. Полуфиналите и финалът ще се проведат в Пловдив на 9 и 10 септември.

Представяме ви основните неща, които трябва да знаете за европейското.

Отново в България, вече и в Пловдив

Това е поредното домакинство на голямо събитие, което българската федерация спечели. За първи път волейболен турнир ще има в новопостроената зала “Колодрума” в Пловдив.

Идеята беше градът да приеме мачове от Евроволей 2015 за мъже, но забавянето със завършването на съоръжението провали плановете. Другата идея е залата да приеме мачове от световното за мъже през 2018 г., на което България отново е домакин съвместно с Италия.

Селекционерът на мъжете Пламен Константинов и президентът на федерацията (БФВ) Данчо Лазаров заявиха, че в Пловдив, където няма клуб на високо ниво, е добре да се популяризира волейболът, за да се подготви публиката за 2018-а година.

Европейското за младежи е добра първа стъпка, но въпросът е дали ще привлече достатъчно внимание.

Другият град домакин е Варна, който е на обратния полюс. Зала “Конгресна”, която беше модернизирана за европейското за мъже, има традиции и богат “волейболен опит”. За около година това ще е петото ѝ значимо домакинство във волейбола. Този сезон в нея се проведоха финалите на Европейската лига за мъже и на Втора група в женския турнир Гран при.

Треньорският дебют

Владимир Николов е човекът, който от година насам премина и все още съвместява куп различни длъжности. Доскоро се състезаваше във френския “Лион”, ръководи “Левски Боол”, беше избран за генерален секретар на федерацията и също така е селекционер на младежкия национален отбор.

Европейското ще е дебютът му като треньор. “Нетърпение и вълнение, но не и напрежение – това чувствам преди първите си мачове като треньор”, заяви Николов.

“Много съм щастлив, че можем да участваме в този толкова важен турнир у дома. Имахме всичко необходимо да проведем пълноценна подготовка и мога да кажа, че сме готови за предстоящите мачове. Надявам се, че залата (в Пловдив) ще бъде пълна и ние ще зарадваме публиката с победи”, каза той в навечерието на турнира.

Като състезател Николов натрупа огромен опит в някои от най-силните първенства. Интересно ще е да се види какъв ще е подходът му като треньор.

Според специалистите и самите селекционери Полша и Русия са фаворитите на европейското. С интерес се очаква отговорът на въпроса как ще се справи България под ръководството на Николов.

Първият мач е срещу Украйна днес в 17.30 в Пловдив.

Играчът във фокус

Европейското дава възможност да се видят талантливи състезатели, част от които ще са в основата на мъжките национални отбори в следващите години. А някои от тях вече са били и при мъжете.

Пример е Алекс Грозданов. Централният блокировач е сред талантите в българския състав, в който личат имената и на други момчета с бъдеще.

Грозданов, който е на 18 години и е висок 206 см, привлече вниманието на Константинов. Това лято селекционерът го включи в състава за Световната лига.

Mладият волейболист натрупа ценен опит, като се появи като резерва срещу световния шампион Полша и срещу Бразилия. Във втория мач с Русия дори беше титуляр.

Всичко това се оказа по-високо стъпало, върху което Грозданов да стъпи в изграждането на кариерата си, след като в първенството беше част от отбора, донесъл историческата титла на “Добруджа”.

Русия и останалите

Европейското за младежи ще се проведе за 25-и път. До момента България е била домакин веднъж – през 1986 г., когато отборът печели златните медали.

Общо пет пъти българският отбор е взимал сребърните и два пъти бронзовите медали. От третото място в Италия през 1988 г. само веднъж националите са успявали да стъпят на подиума – през 2010 г. младежите играха във финала, но загубиха от Русия.

“Сборная” е най-успешният отбор, като по времето на СССР печели всички първенства с едно изключение – 1986 г., когато шампион става България. След 1992 г. Русия има още седем титли, включително и от последния континентален шампионат през 2014 г

Кога, как и къде да следим случващото се в залите в Пловдив и Варна? Ако сте почитател на волейбола и имате възможност, най-добрият вариант е да гледате на живо. Вероятно липсва тръпката от това да наблюдавате вече изградени звезди, но със сигурност ще видите някои от бъдещите такива.

#EuroVolleyU20M

Билетите за груповата фаза са по 3 лева и са дневни – с един билет можете да гледате и трите мача от програмата за деня. За решителните мачове в Пловдив на 9 и 10 септември пропуските са по 5 лева.

Ако нямате възможност, насреща са БНТ HD и LAOLA1.tv. Каналът на националната телевизия ще излъчи всички мачове на България, както и полуфиналите и финала. Всички срещи ще се предават и онлайн в сайта LAOLA1.tv.

Популярността на социалните мрежи се използва от европейската конфедерация (CEV), за да се развиват и представят отделните първенства. За целта в Twitter е създаден хаштагът #EuroVolleyU20M, с който ще сте в течение на всичко важно и интересно около европейското.

Българският състав
Разпределители:
Николай Манчев – “Марек Юнион-Ивкони” (Дупница), Дилян Игнатов – ЦСКА (София) Диагонал: Радослав Парапунов – ЦСКА (София)
Центрове: Алекс Грозданов – “Добруджа 07” (Добрич), Преслав Йорданов – “Марек Юнион-Ивкони” (Дупница), Гордан Люцканов – “Инвестбанк Тетевен Волей” (Тетевен)
Посрещачи: Аспарух Аспарухов – “Славия” (София), Цветелин Цветанов – “Марек Юнион-Ивкони” (Дупница), Пламен Шекерджиев – ЦСКА (София), Мартин Павлов – “Левски” (София), Георги Михалев – “Инвестбанк Тетевен Волей” (Тетевен)
Либеро: Станислав Драмов – “Виктория Волей” (Пловдив)

 

Групите за Евроволей 2016
Група 1, Пловдив:
България, Словения, Полша, Франция, Германия, Украйна,
Група 2, Варна: Русия, Турция, Сърбия, Италия, Чехия, Беларус

Пълната програма на мачовете в Пловдив от група 1:

Първи ден – 02.09.2016 г.

15:00 ч. Франция – Полша

17:30 ч. България – Украйна

20:00 ч. Германия – Словения

Втори ден – 03.09.2016 г.

15:00 ч. Полша – Украйна

17:30 ч. Словения – България

20:00 ч. Франция – Германия

Трети ден – 04.09.2016 г.

15:00 ч. Украйна – Словения

17:30 ч. България – Франция

20:00 ч. Германия – Полша

Четвърти ден – 05.09.2016 г.

Почивен ден за всички отбори на Евроволей 2016

Пети ден – 06.09.2016 г.

15:00 ч. Франция – Украйна

17:30 ч. Германия – България

20:00 ч. Полша – Словения

Шести ден – 07.09.2016 г.

15:00 ч. Украйна – Германия

17:30 ч. България – Полша

20:00 ч. Словения – Франция

Източник: Dnevnik.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker