Локомотив ПловдивТопФутбол

Павел Колев: Ще опитаме да станем шампиони

Изпълнителният директор на Локомотив (Пловдив) Павел Колев разкри каква е причината, която го е накарала да остане на “Лаута”, след като бе обявил напускането си след два месеца работа в клуба.

Имахме и разминавания основно по как да се развива клуба в стратегически план през следващите години и, разбира се, вечният проблем с взимането на решения и кой ще ги взима. Този проблем съществува в целия български футбол и е свързан с начина, по който са устроени клубовете като акционерни дружества. Тази структура е създадена предимно заради предимствата, които дава да обединява хора и капитали за постигането на определени цели. По рационален начин разделя собствеността от управлението, което се поверява на професионално подготвени кадри. Този капитал би трябвало да се управлява от хора с правилното образование.

profittips-the best football tips

Когато това не се случва и решенията не се взимам от назначените за това, обикновено отговорността се размива и се стига до ситуацията, в която хората, които взимат решенията са и собственици и трябва да се събудят с едно чувство на вина сутрин, гледайки се в огледалото сутрин, че са сбъркали и загубили пари, обаче няма от кого да търсят отговорност. Обира пешкира треньора, изпълнителният директор и т.н., само че те в повечето случаи нямат влияние върху решенията. Повечето пъти не ги и питат. Не казвам, че това е случаят в Локомотив Пловдив, не ме разбирайте погрешно“, заяви Павел Колев.
“Ние имахме разминавания как да се прави селекционната политика, как да се организира процеса на решения, който според мен трябва да е вътре в клуба, за да има хора, които да носят отговорност. Това трябваше да изчистим, сега към момента имаме разбирателство и вървим напред в синхрон. Ще трябва време, за да поизчистим структурата. Аз се радвам, че в лицето на Илко Пиргов имам човек, аз настоявах от самото си идване да има спортен директор, по простата причина, че винаги съм вярвал, че идеалната структура е под формата на триъгълник. Ъглите са изпълнителен директор, спортен директор и треньор и ако това нещо не върви в хармония нещата се чупят. В момента го имаме този триъгълни. Надявам се лека-полека да наместим и другите неща”, продължи той.
“Аз не искам да се ангажирам с конкретни констатации в другите клубове, аз само загатнах. Не навсякъде е така със сигурност. В началото работехме, мисля, че имахме добра стиковка. Когато започна първенството обаче, изиграхме 1-2 мача и започнаха да се появяват оферти за наши играчи, които ми изглеждаха леко обидни за клуб като Локомотив Пловдив. От там се получи напрежението и мисля, че към този етап сме го изчистили”, каза още изпълнителният директор на клуба.
Той назова и как е разпределена отговорността в тима вече.

“Между мен, Илко Пиргов и старши треньора Томаш. Моята задача не е да се бъркам в оценката дали даден футболист да е продаден или не, казвам си мнението, но то не тежи толкова. Аз гледам в перспектива и се опитвам да планирам развитието на клуба след третата година. Спортният директор мисли малко по-дългосрочно. Той все пак трябва да има много детайлни наблюдения върху това първият отбор от какви футболисти ще се нуждае в следващите трансферни прозореца и какво е състоянието в школата. Треньорът по дефиниция мисли 6 месеца – 1 година напред, за него са най-важни резултатите. Имаме в лицето на Александър Томаш и неговия щаб, че те работят много добре и вършат чудесна работа, то се вижда по представянето на отбора. Имаме много разбирателство с тях, успели са да ни изградят стил. И той започва да дава резултати. Може да даде и още, важното условие е този отбор да бъде запазен, а не да се продават футболисти и да се започва отново”.

„Имах разговори с Адам Сотков и Христо Крушарски, изяснихме си нещата. Би трябвало Локомотив Пловдив да го чакат хубави дни. Поне щом се отнася до организация вътре в клуба има още доста работа да се свърши. Отборът е добре, има потенциал, най-важното е, че имаме добра атмосфера в съблекалнята. Школата е малко болна тема за мен, защото като видях в какви условия тренират децата и трудно ще извадим големи таланти за българския футбол. За съжаление е масово явление. Според мен доста се подобри инфраструктурата за младите футболисти. Личен ангажимент е поел Христо Крушарски да завърши терените, това ще бъде като трансплантация на бял дроб, ние в момента се задушаваме, защото децата няма къде да тренират. Стават и контузии там, теренът е опасен и за игра, това трябва да се промени в най-скоро време“

profittips-the best football tips

На въпроса дали трябва „смърфовете“ да продават свои играчи, той отговори: „Локомотив има нужда да продава от финансова гледна точка, колкото крайната цел – този клуб да се самоиздържа. Няма как да стане само с трансфери, но когато дойде подходяща оферта, Локомотив Пловдив не е клуб, който може да си позволи да задържи футболистите си прекалено дълго. На футболния пазар сме поставени в Европа по такъв начин, че всеки футболист, който направи няколко добри мача и получава примамливи оферти. Това не е лошо, защото футболистите, които отиват в чужбина се развиват добре. Хубаво е да се планира дългосрочно. Никой няма да приеме сериозно клуб, който си продава футболистите твърде често. В нашия случай треньора знае какво прави, бих казал, че от най-добрите млади специалисти”
Павел Колев заяви, че целта е Локомотив Пловдив да стане шампион.

“Ние ще се опитаме да станем шампиони, може да звучи смешно, истината е, че първенството започва тепърва. Рано е да се правят генерални заключения. Важни победи направихме, особено последната. Според мен играхме срещу другия отбор в България, който към днешна дата има изграден стил, вижда се работата на треньора. Донякъде се вижда и в Черно море, Илиан Илиев работи дългосрочно и там се виждат резултатите, Черно море играе добър футбол. Левски и ние се опитваме да играем едно и също нещо. В този сблъсък между всепомитащо гюле и непоклатим стълб, ние успяхме да надделеем, което е радващо. Левски на моменти игра по-добре от нас и показа класа. Имахме и късмет. Локомотив Пловдив също имаше положения, но в тези мачове остава резултата. За нас беше важно да спечелим, щастливи сме. Сега на дневен ред е мача с Пирин, който ако не спечелим, все едно нищо не сме направили срещу Левски. Във футбола няма днес и вчера, има само утре. Гледаме към следващия мач“

Изпълнителният директор бе запитан и за качеството на българския футбол и впечатленията му след завръщането на родна земя.

“Откровено да ви кажа бях приятно изненадан, когато се прибрах в България в началото на година. От това което гледах през пролетния сезон, мисля, че в България се играе толкова лош футбол. Тук-таме ни куца инфраструктурата, говоря за професионалния футбол. Ако стадионът не е функционален, морално остарял и не може да се използва пълноценно – клубът страда. Ние сме още строителна площадка в момента, имаме две завършени трибуни. Според мен се играе приличен футбол, близо до средното европейско ниво, имаме 4-5 отбора, които се опитват да играят бързо. Преди 4-5 години не се виждаше често. Очевидно и отборите са добре подготвени физически. Не съм чак такъв песимист. На мен ми харесва футбола в България“

“Пожелавам успех на двата ни оцелели участника в европейските клубни турнири, стигам палци на Левски утре и на Лудогорец. За българския футбол е добре да се задържим, колкото се може повече. Хубаво е да имаме поне един отбор в груповата фаза. Няма нищо обидно да участваш в Лигата на конференциите. Аз работих в ПАОК и беше много забавно, тези хора нямат предразсъдъци, че участват в третия по сила турнир. В дългосрочен план искам да видя 4-5 нови стадиона”, завърши Павел Колев.

“Тема Спорт”

Плодов слот от ново поколение – Bulky Fruits 🍒 и Inbet приветстват играчите с много награди и бонуси

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker