бетано най-добър сайт за слот игри
ЛегендиСпартакСтатистикаФутбол

Не кой да е, а революционерите от Спартак (Пд) спират доминацията на ЦСКА през 60-те години на миналия век!

Тези дни от ст.”Тодор Диев” дойде тъжната новина, че един от най-ярките символи както на пловдивския, така и целия български футбол, Спартак (Пловдив) ще разформирова представителния си отбор, поради липса на средстава.

От години клубът все крета на ръба, спасява се по чудо, мизерува и трудно предлага нормални условия за работа. Юношеските формации правят чудеса и често стигат до запомнящи се успехи в своите първенства и турнири, но за представителния тим остава горчивия хап на финансовия недоимък.

За съжаление неправилното боравене с паричните средства и тромавото функционране на по-голямата част от по-скромните клубове в страната един ден ще ги изведе до съдбата на Спартак. Тъжно, но факт! Сега от клуба ще залагат на юноши, които евентуално да се развият така, че да имат шанса да бъдат забелязани от скаутите на по-големите отбори у нас.

В историята си обаче клубът от кв.”Кючук Париж: не винаги е бил обгърнат в мантията на тъжното си битуване. И улицата на Спартак (Пд) едно време е била обгърната от ярка светлина, която в последните години все по-силно и по-силно гасенеше…

Екипът на TribunaPlovdiv.bg реши да се върне с 53 години назад във времето и да види как пловдивският Спартак се превърща в най-силния отбор на България, спирайки доминацията на тогавашния хегемон ЦСКА и прибирайки историческа шампионска титла в своята витрина.

Малко са клубовете в България, които имат шампионски трофей в историята си. Спартак (Пд) е един от тях! Най-силните сезони на „синьо-белите” са между 1953 и 1967 година. Тогава отборът печели шампионата на страната (през 1962/1963), Купата на съветската армия (1958) и става втори през сезона 1961/1962г.

63

Спартак грабва златните медали с техника, агресия и стабилност. Това кара някои специалисти години по-късно да твърдят, че не Холандия на Кройф и Неескенс, а тимът на Спартак първи е показал на света „тоталния футбол”.

Отборът, който спира серията от 9 поредни титли на ЦСКА, е Спартак (Пд). Революционният футбол на треньора Димитър Байкушев-Мими изтрелва пловдивчани до невиждани за онова време висини.

За разлика от шампионите от ЦСКА, които практикуват схема „W-M“, Спартак (Пд) се превръщат в едни от първите застъпници на бразилското „4-2-4“ в България. В отбора стигат до този вариант, след като футболистите настояват треньора Байкушев да намери място в титулярния състав на младия защитник Тобия Момин.

Така вместо с трима, Спартак заиграва с четирима защитници. Момин застава на левия фланг на отбраната. Георги Ботев, дотогава ляв бек, минава в център на защитата заедно с Атанас Манолов. Десен бек е софиянецът Иван Иванов-Доктора, а на вратата е Йордан Станков. Двамата халфове са Димитър Димов и Божидар Митков. На върха на атаката е Михаил Душев, а зад него от втора позиция действа Христо Дишков. Ляво крило е Георги Лазаров, а дясно – Тодор Диев.

Тактически промени с 4-2-4 са въведени за първи път на мача с Добруджа в Добрич през пролетта на 1963г., когато Спартак печели с 3:0. Именно и от този двубой започва славният път към титлата. Идва и успехът над Левски в София. В решителния мач за първото място Спартак удря Ботев на Динко Дерменджиев – Чико, Георги Попов – Тумби и Георги Аспарухов – Гунди с 2:1, а “канарчетата” остават втори в първенството.

Теоретически титлата е окончателно узаконена в предпоследния, 29-и кръг, след победа над Берое с 3:0 (Димитър Димов, Тодор Диев и Христо Дишков).

diev

В шампионския сезон 1962 / 1963г. Спартак играе в състав: Йордан Станков, Иван Иванов, Георги Ботев, Георги Статев, Георги Шерев, Божидар Митков, Тодор Диев, Димитър Димов, Атанас Манолов, Васил Стойнов, Атанас Хари Георгиев, Христо Дишков, Димитър Генов, Михаил Душев, Стоян Тодоров, Георги Лазаров, Тобия Момин и Цоньо Стойнов. Треньор е Димитър Байкушев.

Най-великият играч на Спартак за всички времена е Тодор Диев. Легендарният нападател става на два пъти голмайстор на шампионата през 1955 г. (с 13 попадения) и през сезона 1962/1963 (с 26 гола). Диев играе 308 мача за Спартак, в които в “А” група отбелязва общо 146 попадения.

Във вечната ранглиста на спартаклии по изиграни мачове в „А” група лидер е Иван Иванов – Доктора с 329 мача, следва го Атанас Манолов с 313 двубоя.

TribunaPlovdiv.bg

Източници: spartakpd.info, wikipedia.com

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker