Анализи и коментариВолейболМарица - жени

Марица ще шуми във волейбола

“Българският клубен волейбол умира”, издаде присъда наскоро един от най-добрите волейболисти у нас и в света – Матей Казийски. И в думите му има много истина. Защото е така – клубният ни волейбол крачи по склона надолу. Както впрочем въобще клубовете ни в различните и някога славни наши спортове.

Историята помни години, в които българските отбори бяха фактор зад граница и печелеха титли в европейските турнири. Треньорите ни учеха на волейбол чужденците в техните страни, а волейболистите ни там бяха големите звезди. Но тези времена сякаш са отминали безвъзвратно, защото фактите вече са други – в евротурнирите нашите са само фигуранти. Нещо повече – славни някога отбори днес ги няма на картата на Европа. В последните сезони само Марек Юнион-Ивкони (Дупница) държи някакво ниво с регистрация на участие в Шампионската лига. ЦСКА (София) направи чудо, като без пари стигна полуфинал в друг евротурнир. Но чудеса не стават всеки ден.

А женският ни клубен волейбол?

Той също се гордее със славни времена в историята на Европа, но това са само спомени. Сега в първенството ни играят предимно девойки и ветеранки, намерили последен пристан. Отборите с всяка година намаляват, а за международно участие да не говорим.

И на фона на тази трагична за спорта картина има един клуб, който скромно стои встрани от шумотевицата, но в който се работи амбициозно и с перспектива – Марица (Пловдив).

marica jeni

Какво е различното в тима от Пловдив? Първото нещо е финансова стабилност, осигурена от президента Илия Динков. Той самият е бивш волейболист, играл в един отбор с Димо Тонев, но както сам признава дошъл е момент да разбере, че не е Димо Тонев във волейбола и отдавна е поел пътя на бизнеса.

“Може и да звучи самохвално, но имаме самочувствието на най-добре организирания клуб за женски волейбол в България”, твърди Борис Халачев, мениджърът на Марица, който е живял дълги години в Англия.

С него започваме “инспектиране” на монтирането на ново парно отопление в една от двете тренировъчни зали – тази край гребния канал.

marica (27)

“Досега имахме локални климатици, осигурени от един от спонсорите на клуба, но с парно отопление е по-добре”, доволен е мениджърът. Следва оглед на ремонтираните съблекални и друга гордост – цял етаж от близкото държавно спортно училище, който е само за младите волейболистки на Марица.

“Разполагаме с 12 стаи, тук момичетата имат интернет и всички условия да се чувстват добре и сигурни“, доволен е Борис. “Има видеонаблюдение на сградата, на първия етаж е столовата. Идеята е всичко да им е близко и да мислят само за учение и волейбол.”

На стотина метра от залата е първият у нас балон за плажен волейбол. Инвестицията е за 30 000 лева, доставен е от Англия и може да се ползва целогодишно. Надува се за 20 минути, има и отопление. Марица е единственият клуб у нас, в който момичета тренират само плажен волейбол и целта е влизане в световния елит.

marica (6)

Втората тренировъчна зала е на стадион Лаута, там е щабът на клуба. “Прихващаме” треньора на жените Иван Петков да… гледа телевизия. Естествено, волейбол. Специално е инсталирана сателитна антена, на която треньорите следят първенствата на други държави.

“Тези две зали са ни малко, трябват ни още и работим в тази посока”, информира Петков.

В Марица има 8 отбора в различните възрастови групи, всеки със свой треньор. Картотекирани са 121 състезателки, от тях 22 са националки, на щат има още кинезитерапевт, масажист, лекар и статистик. Клубът планира изграждането на втора зала до тази в Лаута, за да се организират по-лесно тренировките на всички отбори.

Официалните мачове се играят в залата на Пловдивския университет, която е в тон с работата в клуба – модерна и с отлични условия за състезатели, съдии и зрители. И за да е всичко хубаво в синхрон и за пример, Марица е и лидер в първенството на жените. А в клуба явно и с основание очакват да шумят дълго във волейбола.

Антони Йорданов, Труд

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker