Локомотив ПловдивТопФутбол

Крушарски прави експерименти с времето! Инжектира натриев хлорид в облаците, за предизвикване на дъжд

Собственикът на футболния Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски вече прави експерименти с времето в България. Това се случи на летище Русе, като до момента са направени два опита спонсорирани от частна компания.

На пръв поглед създаването на изкуствен дъжд не изглежда сложно. Нужен е оборудван самолет с реагенти, монтирани на крилата.

Те се възпламеняват от пулт в пилотската кабина. Димът от миниатюрните частици се свързва с водните пари в атмосферата и ги превръща в дъжд. Материалите, които се използват, са изцяло естествени.

profittips-the best football tips

“При минусови температури се работи със сребърен йодид, при плюсовите температури се работи с калциев и натриев хлорид. На една територия от 100 км засяваме някъде от порядъка на 10-15 кг и като се разпръсне, долу падат едни дребни прашинки“, обясни Христо Крушарски.

“Използваме т.нар. палки, това са палки, които горят на място. Има определен начин, по който се монтират палките. Поставят се така и се включват към клемите“, показа експертът Георги Налбантов.

В Румъния са постигнати много добри резултати. “Може би 40 процента увеличение на валежите“, обясни Налбантов.

Христо Крушарски е работил за предизвикване на валежи в Румъния, Аржентина и Дубай. В Обединените арабски емирства например засяват облаци от 90-е години на миналия век.

“Ако не започнем да работим сега, след 20 години може би ще бъде късно. Защото това не е паница с вода да я вземеш, да я напълниш и да я изсипеш. Иска се много работа, това е скъпо удоволствие“, коментира пред bTV Крушарски.

Проектът за изкуствения дъжд изисква годишна инвестиция между 15 и 17 млн. лв. И се отплаща след поне 5 години. Затова ще се търси и помощ от държавата.

Снимка: БТВ

bet365 Обнови Своето Казино Със Стотици Любими Игри и Бонус за Нов Клиент

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker