Ботев ПловдивФутбол

Костов: Интригите са част от ежедневието в Ботев, случват се необясними неща в Коматево

Николай Костов, който работи за отбора на Ботев Пловдив и бе освободен от поста си като старши треньор даде обширно интервю пред “7 дни спорт” , засягайки наболелите проблеми в управлението на клуба. Ето какво каза Костов:

„Продължавам да си задавам много въпроси, свързани с Ботев. И в момента се чудя каква ми беше работата в клуба. Още когато дойдох в Ботев, с ръководството поставихме цели. Искахме да се изгради нов отбор, който в началото да няма високи цели. В него постепенно младите състезатели да се обиграят.

И след това постепенно да се гледат и резултатите. Обаче много бързо нашите ръководители забравиха какво бяхме замислили. Започнаха да се търсят резултатите в момент, в който отборът не беше готов да ги постига. Именно затова се чудя каква ми е била работата в Ботев и какво е трябвало да свърша.

Иначе много съм доволен от всички мои колеги, с които работих – Петко Петков, Коце Видолов, Енгибаров и Бойко Каменов. Свършихме доста сериозна работа в периода, в който бяхме. Започнахме да работим около стила, който трябваше да упражнява Ботев. Но както казах, резултатите започнаха да се търсят, а отборът не беше готов. Затова се стигна до моята оставка“.

„Палийски е човекът, който изяви претенции за резултати, за игра и т.н. Той първи скочи защо отборът играе толкова слабо, и то в приятелски мач, в който ние не търсехме резултат. Всичко тръгна след мача с Етър (0:2). Бяхме в подготвителен период, но тогава изникна напрежение и започнаха да се затормозяват нещата.

Да ви кажа честно, този клуб за мен е много странен, особено ръководството. Аз самият не разбрах тези ръководители, които са там, какво търсят, искат и целят. Все още мисля над тези неща“.

„Акционерите бяха изключителни джентълмени. И двамата. В истинския смисъл на думата. Обаче те са далече от клуба. Ботев се ръководи от Палийски, Иван Йотков, Белия и административния директор Асен Караславов. Те са лицето на клуба“.

„Ако аз плащам, значи аз ръководя, наемам хора и давам картбланш. По тази тема обаче Чандъров трябва да говори, аз нямам право да я обсъждам. Аз също не съм наясно с нещата и се чудя що за управление е това. Защото аз тренирах играчите всекидневно. Аз управлявах отбора на терена.

Клубът се управлява от други, казах ги вече кои са. Георги Марков не влиза в това число, страняха от него“

Николай Костов все още не разбира защо ръководството е странило от Георги Марков

“Спортен директор, но тези хора нещо не се разбираха с него. Нямаха му доверие. Не можах да разбера защо така. В Ботев не бяхме добре сплотени. Самият клуб не беше добре сплотен. Там имам съмнения за шушукане в канцелариите“.

Дали е усещал доверие в себе си, той отговори така:

“Вижте, аз съм независим човек и не съм давал на никого възможност да ми налага някакви условия. Аз имах пълен картбланш от Чандъров. Разговаряли сме с него 7-8 пъти за организацията и бъдещето на отбора. Но дотам”.

Костов засегна и наболялата тема със стадион „Христо Ботев“:

„Много се зациклиха нещата около стадион “Христо Ботев”. Аз може би заради това и бях подведен и ми падна мотивацията да работя. Когато постъпих на работа през ноември, на мен ми беше обещано, че стадионът ще е готов до лятото. След това ми беше заявено, че строежът на стадиона ще започне след лятото.

А лятото вече преминава. Вие сами виждате, че нямам шанс с това напрежение около треньора въобще да стъпя на новия стадион. Така че аз не исках да съм треньор на Ботев, който да играе пред 2 хиляди зрители. Това не е моята мечта. Базата е страхотна, може би една от най-добрите в България.

Това обаче е място за тренировки, а не стадион, който може да приеме 10-15 хиляди ботевисти, които да подкрепят отбора“.

-Специалистът сподели, че е поел отговорността за трансферите в клуба и не е допускал хора да се месят в работата му.

„Никога не съм позволявал на някой да ми се бърка. За трансферите поех отговорността. Сега почват да говорят, че този не е добър или онзи не става. Това са глупости. Отборът просто не е обединен. Няма спойка между клуб и играчи. Има постоянни съмнения за светло бъдеще, което се изчерпва с ежедневните интриги, които са на самата база. Интригите са част от ежедневието в Ботев“.

Николай Костов коментира и злополучния мач със Верея, който „канарчетата“ загубиха.

„Не, не. Ние Верея ги победихме 4:0 преди началото на първенството, а можеше да завършим и 14:0. Загубата беше резултат от самото настроение на играчите – слабата мотивация и интригите. Но трябва да попитате Палийски, Йотков, Асен и Белия. Те управляват клуба. Ботев беше по-добър и е по-добър от Верея.

Обаче отборът ни е разбит. Всъщност Ботев започна да се разбива още на подготовката през втория етап.“

„Исках да задържа Лазар Марин, Филип Филипов и Божидар Васев. Тези играчи ми бяха много нужни. Играчи, с които се разбирах много добре. Исках да задържа и други, да не ги изброявам сега. Исках да оставя още от играчите, обаче разговорите с тях не ги водя аз. Защо аз трябва да бъда виновен за това, че те не са в Ботев? Не чувствам вина“.

Треньорът не поиска да обвинява определени лица в ръководството:

„Сега не искам да обвинявам ръководството. Аз не съм такъв човек, че да обвинявам някого. Не искам и да го правя, защото ще заприличам на типичния българин“.

„Разговарял съм и с Филипов, и с Марин, и с Васев, и с доста други. Исках те да останат и да бъдат част от моя отбор. И то да ви кажа, още от зимата започнах разговорите с тях, а не когато им изтичаха договорите. Даже исках да оставя Грегъри Нелсън. Той е класен централен нападател“.

За случая с Даниел Златков Костов не поиска да говори конкретно:

“Сега вие не може да ме питате такива неща”.

„Спрях се на един централен защитник, който гарантирам, че е много силен футболист (б.а. – говори за Рафаел де Соуза). Обаче това е нещастие. Месец преди да дойде при нас, претърпя лека операция, за която се гарантираше, че няма да има проблеми. Видя се, че се усложниха нещата. Рискът беше голям.

Иначе толкова добър футболист нямаше как да дойде при нас. Той е с 200 мача в бразилското първенство. Рафаел е играл срещу Роналдиньо и най-добрите бразилци. Добро име е в бразилския футбол. За да развия Радослав Терзиев, трябва да сложа до него опитен играч. Дани Златков претърпя доста контузии.

Чакаха го да се възстанови, но той колко се оправи, колко – не. Затова се обърнах към Рафаел, не че не ми е харесвал Дани“.

Ето какво каза и за привличането на Костадин Стоянов

„Инертно действах с него, може би е въпрос на риск непосредствено преди началото на сезона. След като изгоря Рафаел, се обърнах към него. Отчитам го като моя грешка. Няма треньор, който да не греши. Но пък с него постъпихме мъжки, тъй като му казахме, че ще пробваме да го върнем във футбола.

А ако не се получат нещата, да си замине без никакви претенции. Момчето така и постъпи, удържа си на думата. Не се хвана да съди клуба, всичко беше точно. Плюс това той не е лош футболист, аз го харесвам. Бърз е, опитен, борил се е за титлата на България. Основната причина да се обърна към него беше Терзиев.

Всичко се въртеше около Терзиев. За да го развием, трябва да има опитен играч до него.“

Бившият треньор на „канарчетата“ благодари на бултрасите за подкрепата им:

„Хубавите нещата по принцип много бързо изчезват от съзнанието на хората. Няма смисъл да упреквам публиката, напротив – благодаря й за подкрепата“.

„Аз не допускам публика на базата. Нейното място е на трибуните по време на мачовете. Те нямат право да се мешат в нещата на клуба“.

Николай Костов не поиска да коментира случката с Николай Митов, който не бе желан от феновете на „черно-белите“:

„Нямам коментар.“

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker