Анализи и коментариБотев ПловдивДербито на ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

Когато в дербито има интрига, няма красота

Последното дерби между пловдивските Локомотив и Ботев може бързо да се забрави. Ос­вен нулевото ра­венство, тежкия те­рен и пронизващия вятър няма какво да се запом­ни в игрово отно­шение. След мача от лагерите на два­та клуба се напад­наха взаимно, но словесните престрелки не могат да прикрият липсата на футбол на ста­диона в квартал „Лаута”.

През годините е имало много плов­дивски дербита, които са се превръ­щали в истински спектакъл за феновете. Често обаче това се случва, ко­гато двата отбора са освободени и не преследват високи цели. Тогава е спо­койно да се играе за хората по трибу­ните, а не да се действа със скова­ващ страх да не се загуби.

От 1955 година насам могат да бъ­дат отбелязани 15 дербита, в които и двата пловдивски отбора имат опре­делени цели. Това означава да се борят за призовите места в класирането или единият да е на върха, а другият – да е между шамарите на изпадащите тимове. В тези случаи битката за Пловдив по правило е скучна, като напрежението сковава краката на футболистите на двата отбора. Балансът между „смърфове” и „канарчета” на практика е почти равен, като Локомотив все пак е с едни гърди по-напред заради една победа повече и по-добра голова разлика.

От всички дербита с голяма интрига има само едно, което е завършило с разгромен резултат. Това става на националния празник 3 март през далечната 1979 г. Тогава Локомотив съсипва градския съперник Ботев с 4:0, въпреки че „черно-белите” са на „опасното” 15-о място, докато „канарчетата” са на 4-та позиция и не крият амбициите си за челната тройка.

Отговорът на Ботев е от тази есен, като на 14 септември „жълто-черните” се налагат с 2:0 на собствения си стадион с две попадения на Абел Анисе. Всички останали победи на един от двата пловдивски отбора са с по един гол разлика, като по-атрактивен е успехът на Ботев с 3:2 над Локомотив на 12 април 1964 г. Любопитно е и това, че и четирите равенства между Локо и Ботев са нулеви, като последният подобен нерадостен хикс бе само от преди два дни.

Може да се обобщи, че когато пловдивските отбори се борят за точките, се слага точка на романтиката и хубавия футбол. На Ботев и Локомотив явно им е трудно да играят под голямо напрежение и предпочитат да не разочароват привържениците си със загуба. Затова и в такива завързани мачове преобладават борбата и нервите, а не майсторските изпълнения, които вдигат хората на крака.

А на нас ни остава утехата, че почти сигурно ще видим още две пловдивски дербита до края на настоящия сезон, тъй като и „черно-бели”, и „жълто-черни” ще попаднат в първата седмица.

“Меридиан мач”

Следи всичко около Дербито на България с TribunaPlovdiv.bg.

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук от тук >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker