бетано най-добър сайт за слот игри
Архивите са живиЛегендиМарицаФутбол

Как отбори фантоми спряха на два пъти Марица за “А” група и лишиха Пловдив от 4 пловдивски отбора в елита

TribunaPlovdiv.bg продължава да ви връща в миналото на пловдивския спорт и великите спортни мигове в града ни. Днес ще ви разкажем за два момента в историята на Марица, когато тимът беше изключително близо до завръщане в “А” група, но беше спрян от два отбора, които съвсем спокойно можем да наречем фантоми, защото те изчезнаха толкова бързо колкото и влязоха в елита ни, а след това станаха най-слабите отбори в историята на “А” група.

Сезон 1994/1995

В състава на Марица вече се състезават бъдещите звезди на българския футбол и национали Александър Александров – Кривия и Красимир Чомаков, в състава са и кършаклийските Ромарио и Бебето Румен Христов – Ромарио и Асен Николов – Бебето. В отбора са известните пловдивски футболисти от 90-те години Тенко Дудов, Георги Андонов, Христо Фурджев, Веселин Тосев и други, а начело на отбора е легенедата на Ботев Петър Зехтински – Зико. Закономерно стадион Марица се пълни, а с играта си маричани не оставят съмнения, че трябва да влезнат в “А” група. Те завършват на 2-то място в Южната “Б” група, което дава право на бараж. Топ 5 на Южната “Б” група изглежда по следния начин: 1. Левски Кюстендил 67 т. 2. Марица 55 т. 3. Академик София 51 т. 4. Септември София 50 т. 5. Хасково 49 т. Лидер е Левски Кюстендил с 67 точки, а Марица успява да пребори конкуренцията на софийските Академик и Септември, както и на Хасково.

10698561_724945570886119_4615757640113999881_n

Мачът за влизането в елита е срещу отбора на ФК Раковски Русе, отбор който е стигнал до бараж само за 3 години, след като е бил в “Б” областна на Русе. Тимът е спонсориран от местния бизнесмен Оскар Цанков, а в отбора играят доста от най-силните футболисти от Русе и околните области. Срещата започва с гол за Раковски в 20-та минута с попадение на Георги Попиванов, а маричани правят пълен обрат Краси Чомаков в 26-та изравнява, а Веско Тосев в 40-та прави 2:1 за маричани, в края на полувремето обаче Кирил Кирилов успява да изравни. Така се стига до 90-та минута, когато Филип Теофоолу вкарва победното попадение за Раковски и класира отбора в “А” група. Това всъщност е и единственият шанс в елита ни да бъдат и 4-те пловдивски отбора и до момента това така и не се е случвало. През сезон 1994/1995 в елита са Ботев, Локомотив и Спартак, както и през следващия сезон 1995/1996, тогава пък изпада Спартак, а Марица се завръща в елита през сезон 1996/1997 и отново Пловдив няма шанса да има 4 пловдивски отбора в елита по едно и също време.

Раковски (Русе) – Марица (Пловдив) 3:2

Стадион: „Васил Левски“, 2000 зрители

Голмайстори: 1:0 Георги Попиванов 20 мин. 1:1 Красимир Чомаков 26 мин. 1:2 Веселин Тосев 40 мин. 2:2 Кирил Кирилов 45 мин. 3:2 Филип Теофоолу 90 мин.

Жълти картони: Георги Попиванов, Красимир Гецов (Раковски), Румен Чакъров (Марица)

Червен картон: Красимир Гецов (Раковски) – втори жълт

Раковски: Иван Маринов, Пламен Ковачев (62 – Димитър Димитров), Драгомир Григоров, Младен Цонев, Красимир Гецов, Мариян Тодоров, Филип Теофоолу, Стоян Младенов (46 – Шенер Ремзи), Иван Близнаков, Кирил Кирилов, Георги Попиванов

Старши треньор: Тодор Тодоров

Марица: Константин Велков, Тенко Дудов, Георги Андонов, Николай Шопов (70 – Румен Христов), Стоян Делчев, Красимир Чомаков, Александър Александров, Христо Фурджев, Румен Чакъров, Атанас Георгиев (46 – Любен Власев), Веселин Тосев

Старши треньор: Петър Зехтински

Съдия: Костадин Гергинов

Историята на Раковски започва повече от добре първия сезон в елита отборът запазва мястото си, като запазва и голяма част от отбора си. Русенци са с равни точки с 14-ия Шумен, който изпада, но имат по-добри показатели и успяват да се спасят. През сезон 1996/1997 обаче Раковски се превръща в най-слабия отбор в елита ни, след като тимът има финансови трудности, играчите се разбягват, а 1 равенство и 29 загуби е актива на тима през същия сезон. Головата разлика е 8:110. Като около 10-на година по-късно Черноморец Бургас София, за който ще стане въпрос по-долу ще подобри головата разлика 8:131 и отново 1 равенство и 29 загуби. Марица се завръща в елита през същия сезон и си връща тъпкано за загубения бараж и двубоят в Пловдив завършва 8:0 за “жълто-сините”,които записват втората най-голяма победа през сезона, в които ЦСКА успява да вкара с гол повече 9:0 срещу Раковски. В Русе двубоят завършва 2:0 за маричани и така общата голова разлика е 10:0.

Сезон 2005/2006

Марица се завръща след дълго отсъствие в “Б” група, след като БФС решава да направи две “Б” групи Източна и Западна. В тима са Йордан Христов, Николай Манчев, Кирил Акалски, Георги Христов, които са подпомагани от опитните Манол Георгиев и Анастас Петров. Марица води битка с Хасково и Спартак Пловдив за място на баража, а Спартак Варна печели групата със седем точки разлика. Маричани се добират изключително драматично до баража като успява да изпреварят Хасково със само едно точка. Крайното класиране в топ 5 изглежда по следния начин: 1. Спартак Варна 56 т. 2. Марица 49 т. 3. Хасково 48 т. 4. Спартак Пловдив 43 т. 5. АКБ Миньор Раднево 39 т. Изгряващата звезда на маричани тогава Георги Христов пък става голмайстор на Източната “Б” група с 18 попадения.

koneliano marica2

Манол Георгиев и Теодор Банев (Марица) в битка за топката с Кирил Дяков от Конелиано

Така Марица успява да се класира до баража, където го очаква Конелиано от село Герман, втори в Западната “Б” група. Тимът се води сателит на ЦСКА, но въпреки това е допуснат до бараж. Двубоят се играе на 7 юни 2006г. на стадион “Раковски” в Севлиево. Сблъсъкът за “А” група се играе пред непрекъснат дъжд, който се излива над Севлиево. В 15-та минута Кирил Акалски фаулира в пеналта Мирослав Манолов, а съдията Антон Генов отсъжда дузпа, която капитанът на Конелиано Кирил Дяков реализира. В 40-та минута положението за Марица става много лошо, след като Иван Димов си вкарва автогол и тима от село Герман повежда с 2:0 на полувремето. Любопитно е, че в сегашния състав на Марица играе и Иван Площаков, който е играл при маричани именно през сезон 2005/2006 и дори взема участие на баража в последните минути, заменяйки Стефан Крачунов.

Марица обаче не се предава и опитният Анастас Петров връща едно попадение с удар от границата на пеналта в 54-та минута. Само 12 по-късно “пиратите” изравняват резултата и се връщат в двубоя. Антон Генов отсъжда дузпа за игра с ръка в пеналта на Стойчев и Георги Христов не греши 2:2. В 86-та минута обаче при първото си сериозно положение през второто полувреме Конелиано успява да стигне до победния гол. Мирослав Манолов успява да засече с глава центриране от фаул и праща Конелиано в “А” група. Това и последният път, при който маричани са изключително близо до завръщане в елита.

koneliano marica1

Мирослав Манолов вкарва победния гол за Конелиано, на заден план се вижда Николай Манчев (Марица)

Конелиано (с. Герман) – Марица (Пловдив) 3:2

Стадион: “Раковски”, Севлиево: 300 зрители

Голмайстори: 1:0 Мирослав Манолов 15 мин. (дузпа) 2:0 Иван Димов – автогол 40 мин. 2:1 Анастас Петров 54 мин. 2:2 Георги Христов 67 мин. (дузпа) 3:2 Мирослав Манолов 86 мин.

Жълти картони: Кирил Акалски, Иван Мекиков, Анастас Петров, Васил Стефанов (Марица), Стоян Орманджиев (Конелиано)

Конелиано: Николай Годжев, Ангел Йошев, Николай Христозов, Никола Асенов, Стоян Орманджиев (Мартин Стойчев 55 мин.), Адриан Олегов, Симеон Атанасов, Румен Горанов, Кирил Дяков, Мирослав Манолов, Аспарух Василев

Старши треньор: Николай Киров

Марица: Кирил Акалски, Георги Иванов, Стефан Крачунов (Иван Площаков 88 мин.), Теодор Банев, Иван Димов, Иван Мекиков  (Васил Стефанов 77 мин.), Йордан Христов (Николай Манчев 46 мин.), Анастас Петров, Манол Георгиев, Камен Апостолов, Георги Христов

Старши треньор: Николай Киров

Съдия: Антон Генов

Историята за Конелиано след това е ясна, ЦСКА се отказва от отбора и спира парите малко след влизането в “А” група. Незнайно откъде се появява бившият президент на Черноморец Ивайло Дражев, който буквално затрива “акулите”. Дражев прави чудния отбор Черноморец (Бургас) (София), в който има само двама играчи от Конелиано, които дори са резерви, а останалите са млади момчета, повечето от които са ученици. Следва грозна картинка разгроми и едно чудо 0:0 срещу Литекс. Отборът играе домакинските си срещи на националния стадион “Васил Левски”, а головата разлика е 8:131 последно място в елита и подобрен рекорд за най-слаб отбор в елита на Раковски Русе. И двата отбора записва 1 равенство и 29 загуби и вкарват по 8 попадения, но Черноморец допуска 131, а Раковски “само” 110. Хибридът Черноморец Бургас София още след края на сезона се разпуска и повече не се появява на футболната карта на България, а Конелиано в момента няма нищо общо в ЦСКА и е последен в Югозападната “В” група.

Така маричани не успяват да влезнат два пъти в “А” група, а вместо това на тяхно място влизат отбори, които дори след това нямат пари за елита ни и стават най-слабите отбори в историята на “А” група. За съжаление хибридните отбори или отборите фантоми в българския футбол съществуват и днес.

Очаквайте утре кое беше проклятието на Марица в последните 20 години и защо то изчезна!

reklamaposledenХаресай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв >>

Подобни

2 Коментара

  1. Само можем да предположим какви злетаци са “Марица” щом не могат да победят някакви си хибридни и фантоми.Поне едни кавички да беше сложил на фантом. “Марица”, защото не се закривха 16876778 пъти последните години.

    1. Много си тъп! Съставите си ги пише и както виждаш и в съставите на “Марица” и в съставите на техните съперници личат имена, които бяха бъдещето на футбола в “А” група по онези времена. Но ти няма как да знаеш това, защото си твърде “компетентен” и “развит” в главичката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker