Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Името му е Фернандooooooooo….

Феновете на Ботев (Пд) вече имат своя нов голям любимец. Чужденец, но артист с гореща кръв, който подклажда вдъхновението и насочва погледите към себе си във всеки един мач.

Понякога героите се раждат само в един футболен мач, а понякога с перманентното си представяне в хода на сезона. В случая ще говорим за един играч, който още от началото на своя престой до момента впечатлява с играта и присъствието си. А името пред него е Фернандooooooooo…Виана.

Снощи, при победата над Септември с 5:0 в кв.Коматево, 25-годишният латино се превърна в първия чуждестранен играч в историята на Ботев (Пд) с 4 гола в един двубой.

Също така той вече има 9 гола в Първа лига през този сезон. Така играчът на „жълто-черните“ подгони нападателя на ЦСКА-София и свои съименик и сънародник Фернандо Каранга с 12 в класирането при голмайсторите на родния шампионат. Дали Ботев (Пд) отново ще има най-резултатен футболист в родния шампионат, след Георги Христов през 2007/2008г. със своите 19 гола, предстои да разберем след 7 месеца.

Общо с екипа на Ботев (Пд) във всички турнири Виана има 16 гола в 31 мача (или по 0.52 гола на мач/ на всеки 2 мач по едно попадение).

Такова е развитието на футбола у нас. Чужденците постепенно изместиха българските момчета в сърцата на феновете. Виана вече е там. За добро или зло, Ботев (Пд) снощи игра с 4-ма “пришълци” в атака – Виана, Бризола, Ндунгала и Густаво. Това се наложи заради натрупаната умора в Тодор Неделев, който през последните дни бе част от Националния отбор на България за мачовете с Франция и Люксембург.

Овациите обаче обра Виана. Съперникът не успя да даде нужната съпротива, но постижението остава в историята. 4-ри гола не се виждат всеки ден, а това говори за класа. За качества.

Виана обикновено играе на върха на атаката във формацията на Ботев (Пд). Той обаче никак не е типичният нафталинов нападател, който чака топката в наказателното поле на съперника. Бразилецът често се връща на “30-ия метър” в противниковото поле и търси топката. Търси разиграването със своите съотборници.

Това се видя нагледно снощи при първия гол срещу Септември, когато Густаво открадна една топка в центъра и взаимодейства именно с Виана. Атаката продължи наляво към Ндунгала, а последвалото центриране към наказателното поле на гостите бе за изминалия нови 35-40 метра Виана. Ударът с глава пък бе излязъл от лекциите за голмайстори. Невероятна ефикасност и работоспособност.

Бразилецът се присъедини към Ботев (Пд) в края на януари тази година. Още с първия си мач даде индикации за ярки дни с екипа на “канарите”. Той вкара в първия пролетен кръг за победата над Локо (ГО) с 0:1, правейки заявка, че тръгналия си само няколко седмици по-рано от Ботев (Пд) сънародник Жоао Пауло (в посока Лудогорец) ще бъде забравен лесно от феновете.

За 21 мача през есента на сезон 2016/2017г. Пауло реализира 15 гола във всички надпревари (12 попадения в Първа лига). След това дойде Виана (17 мача – Първа лига (13 мача) и Купа на България (4 мача) през пролетта на миналия сезон и 6 гола) и бразилската самба в “жълто-черно” продължи.

Явно на “канарчетата” им върви с бразилците в последно време. Видимо те донасят нужната енергията и жар в играта на Ботев (Пд). Нещо, което добре си взаимодейства с идеите за атакуващ и комбинативен футбол, който Киров налага.

През този сезон ефективността на Виана се повиши значително. В Първа лига бразилецът лети по терена, като според статистката вкарва във всеки мач – 9 гола в 9 срещи. Унищожителна за противниковата защита ефективност.

Нападателят се разписа на два пъти при победата над Славия с 3:2 в София, както, при хикса с Етър (1:1) във Велико Търново, при победата с 4:2 над Витоша (Бистрица) и в снощната фиеста срещу Септември с 5:0.

Голмайстори на Ботев (Пд) в Първа лига:

Фернандо Виана 9 гола в 9 мача
Лъчезар Балтанов 4 гола в 10 мача
Тодор Неделев 3 гола в 9 мача
Стивън Петков 2 гола в 4 мача
Лазар Марин 1 гол в 9 мача
Дуде Ндунгала 2 гол в 7 мача
Омар Косоко 1 гол в 3 мача
Густаво Афонсо 1 гол в 3 мача

TribunaPlovdiv.bg

Снимка: botevplovdiv.bg

Фернандо Виана окупира върха при голмайсторите на Ботев (Пд) в Първа лига

Фернандо Виана окупира върха при голмайсторите на Ботев (Пд) в Първа лига

Фернандо Виана окупира върха при голмайсторите на Ботев (Пд) в Първа лига

Подобни

Един Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker