бетано най-добър сайт за слот игри
Локомотив ПловдивФутбол

Знаете ли защо футболистите на Локомотив (Пд) са наричани “смърфовете”?

Почти всички отбори в световния футбол си имат прякори. Уникални провища, с които са лесно разпонаваеми за своите фенове и противниковите отбори.

Прякорите създават идентичност и въплъщават духа и ценностите на дадения клуб. Много от имената, дадени на футболните тимове, са разбираеми и лесно може да се проследи техния произход. Дали ще са свързани с цвета на фланелките, произохда или конкретно събитие, повечето от прозвищата лесно могат да бъдат дешифрирани.

В българския футбол повечето отбори също притежават уникалния названия – “орлетата”, “железничарите”, “канарчетата”, “гладиаторите”, “сините”, “червените” и още куп други.

Има обаче един отбор, който е наричан “смърфовете”. Това е пловдивският Локомотив.

TribunaPlovdiv.bg пожела да разбере знаят ли феновете на отбора корените на това название. При допитването на няколко случайно подбрани привърженици нито един не знаеше откъде идва то.

Ако трябва да сме честни, и ние първоначално нямахме идея защо поколения наред отборът от стадиона в парк “Лаута” е наричан “смърфовете” по името на легендарното анимационно детско филмче.

След кратка справка с футболните архиви обаче разбрахме защо “черно-белите” са наричани така.

Прозвището на Локомотив (Пд) по невероятно стечение на обстоятелствата е създадено от спортен журналист.

Това странно провище е наложено от покойния вече радиокоментатор Николай Галов, който за пръв път го казва в директно включване от ст.”Пловдив” по време на мача на Локомотив (Пд) в началлото на 90-те години на миналия век. По това време в родния телевизионен ефир върви едноименното анимационно филмче.

Иначе Атанас Драмов е “кръстник” на прозвището, докато Галов го изговаря публично. През сезон 1991/92 година Локомотив (Пд) играе с екип, чиито номера са трудно различими.

При въпрос от Галов към Атанас Драмов “Докога Локомотив ще играе с тези екипи, с които всички футболисти са еднакви и не могат да се различават?!”, Драмов отговаря: “Ние сме еднакви като “Смърфовете” и точно като тях, в края винаги побеждаваме лошите!”. На Галов това много му харесва и решава, че ще го налага в коментарите.

Подобни

3 Коментара

  1. Коментаторът е Николай Галов. Понеже времето е бъши дъждовно и номерата върху черно-белите фанелки са били червени трудно е различавал футболистите и те изглеждат еднакви като смърфове. Оттам идва прякора.
    Само Локо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker