Из градаФутбол

Здравко Димитров: Стадион „Пловдив” може да бъде възстановен

Тези дни, една нова инициатива по стар и много наболял през годините проблем, провокира отново интереса на пловдивчани.

Става въпрос за сформирането на Инициативен комитет за реконструкция и довършване на стадион „Пловдив”, чиито главен двигател е народният представител от ПП ГЕРБ Пловдив област Здравко Димитров.

От години проблемът с реконструкцията на стадион Пловдив витае в публичното пространство и все не намира своето решение.

Сегашната инициатива има за цел да обедини усилията на всички граждански, професионални и политически партии и сдружения, и загърбвайки политическите пристрастия, и различия, да  постигне крайната си цел.

Срещнахме се с народния представител Здравко Димитров, за да научим повече подробности по този проект.

– Пловдивчани винаги са се вълнували от съдбата на стадион „Пловдив”, защото това е най-големият стадион в България. Бихте ли дали малко повече подробности около сформирането на Инициативния комитет?

– Целта ни е, да обединим депутатите от всички парламентарни групи зад каузата за спасяването и пускането в експлоатация на стадион „Пловдив”. Идеята е да поканим министрите на финансите и спорта, председателите на Българския спортен тотализатор, Българския футболния съюз,  Българския олимпийски комитети  и всички, които са свързани със спорта у нас и да направим една среща, на която да се набележат мерките, които трябва да бъдат предприети , за да бъде завършен стадиона. Имам и разговори с арх. Маринов, който е автор на проекта на стадион „Пловдив” и е носител на авторските права. Той е съгласен на този етап да проектира без авансов хонорар необходимите промени, за да може най-сетне да бъде реализирана тази отдавнашна мечта на пловдивчани. Радостно е, че срещам огромно разбиране от всички, с които съм разговарял до момента и това ми дава надежда, че този път нещата ще бъдат доведени до край.

– Казвате, че са водени разговори и с депутати от други парламентарни групи. С кои и какво е тяхното мнение по този въпрос?

– Искам да отбележа, че пловдивските депутатите от всички парламентарни групи, с които съм разговарял до момента веднага откликнаха на идеята и обещаха пълната си подкрепа. Това според мен и е и моделът, по който трябва да се работи за в бъдеще. Щом трябва да се прави нещо, което е в интерес на хората, то политическите пристрастия трябва веднага да отпаднат. Трябва да бъдем единни, и тогава можем да се радваме на добри резултати. Не може да не ме радва, че всички, с които до момента са водени разговори, съвсем искрено и радушно приемат идеята и съм убеден, че вече всички сме узрели за да я реализираме. Пловдивските депутати са напълно единни по този въпрос. И като областен управител на Пловдив и като районен кмет, съм заставал зад каузи, чиято цел е била от интерес за всички пловдивчани. Каузата за стадион „Пловдив” е една от тях, защото той ще остане за бъдещите поколения. Всички ние сме депутати един, два мандата, а проблемите, които решаваме са за цял живот. И когато като политици разсъждаваме по този начин, то тогава всичко става както трябва. Това важи не само за приоритетите на града, а и на държавата. Един кмет, когато заеме поста си, трябва да започне да работи за интересите на града, а не за интересите на своята партия. Същото важи и за президента и за премира и за всички народни избраници, които трябва да работят за благото на цялата нация. Убеден съм, че тогава и нещата у нас ще започнат да се оправят.

– Кога смятате, че реално ще може да бъде създаден Инициативния комитет?

– Вярвам, че до средата на месец октомври това ще стане факт. Първото заседание ще бъде в Пловдив и на него ще се изготви програма на мероприятията за постигане на желаната цел.

– А какви средства ще бъдат необходими за довършването на стадион „Пловдив”?

– По предварителни сметки на арх. Маринов, сумата няма да надхвърли 20 – 30 милиона. Знаете, че толкова средства отидоха за ремонта на Домът на културата „Борис Христов”. В никакъв случай не искам да подценявам необходимостта на Пловдив от добри зали, в които да се провеждат културна събития, но смятам, че втория по големина град в България има нужда и от един достоен стадион, в  който да се провеждат спортни събития на международно ниво. В момента знаете какво е състоянието на стадион „Локомотив”. Със стадиона на „Ботев” нещата са малко по-добри, но въпреки всичко, тези стадиони съвсем не са достатъчни. Вярвам, че пловдивските отбори заслужават да играят срещите си на добър стадион, а не да пътуват примерно до Бургас за срещи от международните турнири.

– Но 20 – 30 милиона съвсем не са малко пари. От къде биха могли  да се съберат средствата, необходими за довършването на стадиона?

– Има много начини. Би могло да има извънредни тиражи на Спортния тотализатор, набирателни кампании със смс-и, други спортни игри и мероприятия с благотворителна цел, концерти, облигационни заеми, футболни мачове между пловдивските клубове с благотворителна цел… Има начини и ще трябва да намерим точните инструменти, чрез които да съберем нужните средства.

– А помощ от държавата очаквате ли?

– Разбира се, че няма да е лошо да ни подпомогне както държавата, така и общината. Убеден съм, има начини по които да се предвиди поне частично финансиране, стига проектът да бъде добре защитен. Знаете, че това е една много добра спортна база, която би могла да носи не малко приходи, така, че инвестицията си заслужава.

– Спомням си, че преди две години, Христо Стоичков беше поканил испански инвеститори, които представиха проекта си пред пловдивчани. Но тогава обществеността не ободри подобен проект, защото се оказа, че инвеститора иска да прави по-скоро бизнес парк, отколкото да реконструира стадиона. Имате ли притеснения, че сега отново може да се надигне някакво обществено недоволство?

– Тогава нещата бяха съвсем други и наистина испанките инвеститори нямаха за цел да възстановят стадиона във сегашния му вид. Но ние направихме професионално обследване и се оказа, че конструкцията е в отлично състояние, бетона също, трябва само да се махнат козирките, за да отговарят на новите стандарти и изисквания, както и на мерките за безопасност. Но вече има такива нови технологии, които позволяват всичко, което трябва, да бъде подменено, без да се налага да се разрушава старото. Така, че е напълно възможно да се запази целостта на стадиона, като му се даде една съвсем модерна визия и функционалност.

– До колкото си спомням, през деветдесетте години на миналия век, точно преди да бъде изоставен стадионът, беше започнат един не малък ремонт, след което настъпи разрухата.

– Точно така. През 1991г. заради европейско първенство по лека атлетика. беше довършена голяма част от вторият етаж на стадиона, беше подменено осветлението и стоманените кули, но поради някакви причини, ремонтът беше прекратен малко преди пълното завършване на съоръжението. Ще кажа леко иронично, че ако още малко „промените” се бяха забавили, стадионът щеше да бъде довършен и Пловдив наистина щеше да разполага с най-големия стадион в България.

– С този капацитет, който има, той би могъл да е втори  национален стадион?

– Точно така. Защото стадион „Пловдив” има 55 000 седящи места. Вероятно хората още помнят мача между „Ботев” и „Барселона”, концертът на Слави Трифонов и „Каналето”, както и незабравимия концерт на „Металика”, който обаче за съжаление отбеляза и последното събитие, случило се на този стадион. На него се провеждаха и много международни мачове други турнири. Не мисля, че е редно, спортен град като Пловдив, дал толкова много спортисти на световно ниво, да е в такова плачевно състояние по отношение на базата.

Изключително съм щастлив, че срещнах подкрепата и на много изявени спортисти и олимпийски шампиони. От председателя на Комисията за младежта и спорта Христо Монов от, Таню Киряков, Георги Марков, Христо Бонев, Стефка Костадинова и много други. Радвам се, че спорта ни обединява. Сигурен съм, че ще има още много съмишленици, защото ако всички се обединим и повярваме, че това може да стане, то ще стане.

– А със Стоичков водени ли си разговори. Той какво мисли по този проект?

– До този момент не сме разговаряли с него, но съм сигурен, че той няма да откаже да подкрепи каузата.

– А ще има ли обществено обсъждане на проекта?

– Разбира се, че ще има обществено обсъждане. Ние не искаме да правим нищо, против волята на пловдивчани и против интересите на града. Ние сме за абсолютна прозрачност и дори много бихме искали да получаваме идеи и мнения от пловдивската общественост.

Източник: europlovdiv.com

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker