Ботев ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

За Колежа, Бесика и спортното строителство под тепетата

Преди година с гордост отчетохме – Пловдив се превръща в най-голямата спортна строителна площадка в Европа. Освен напредващия с бързи темпове градеж на многофункционалната зала на Колодрума и довършителните работи по тренировъчната база на ФК “Ботев” в Коматево, се заговори за старт на строителството на втори гребен канал, цялостната реконструкция на ст. “Христо Ботев”, рестарт на проекта за стадион “Пловдив” и възстановяването на трибуна “Бесика” на Лаута. Проекти на обща стойност над 100 млн. лева

Днес оптимизмът по отношение на спортното строителство някак залиня. Колодрумът и “Бесика” са във фризера, където от години отлежава и стадион “Пловдив”, а по отношение на втория гребен канал все още няма нищо сигурно.

В края на миналата седмица пък Пловдив осъмна с поредния мащабен спортен обект, преминал в графата “временно замразени”. Стадион “Христо Ботев” поне месец ще стърчи в центъра на града и ще напомня на минувачите, че този град сякаш е орисан да няма съоръжение, с което да се гордее. Паметниците на разрухата имат различна история и символика – от 25-годишната безстопанственост и съдебни битки за стадион “Пловдив”, през магарешкия инат на правителството за довършването на Колодрума, до катастрофата с КТБ и стадион “Христо Ботев” – свидетелство, че в България явно няма условия и стабилност за подобни големи вложения.

Заради стоварилото се на гърба на града нехайство на държавата Пловдив вече изпусна едно голямо първенство, на път е да изпусне и други, на които спечели домакинство с мащабните си спортни проекти. Заради недостроената зала на Колодрума европейското по спортна гимнастика тази пролет отиде в софийската Арена Армеец, пред провал е и домакинството на един от най-авторитетните форуми – европейското по волейбол за мъже догодина. За да се запазят някакви шансове за него, залата трябва да стане до края на годината. През летните месеци строителството едва ли ще бъде възобновено, тъй като през есента чакаме избори. А и за след това гаранцията е никаква. Залата е готова поне на 80 процента, кабинетът на Орешарски трябваше да отпусне 12 милиона, гласувани от предишното правителство, за да се довърши обектът, но си затрая. Управниците останаха верни на себе си и решиха да жертват собственото си достойнство като представители и пазители на авторитета на цяла една държава, за сметка на поредната политическа вендета срещу Пловдив. Как иначе можем да си обясним решението на спортното министерство да отпусне 50 милиона лева за ремонт на Зимния дворец в София, вместо да довърши почти построената зала на Колодрума, залегнала в официалната ни кандидатура за европейското по волейбол?!

Правителството говори за строителство на нов национален стадион, който вероятно ще удари 200 милиона лева, но не ще и да чуе за стадион “Пловдив”, за чиято реконструкция и довършване са необходими около 30 милиона. От Общината пратиха няколко писма с предложение съоръжението да се превърне в национален спортен обект, но конкретен отговор така и не последва – само бръщолевения за следващи програмни периоди, което звучи като научнофантастичен роман за далечното бъдеще на Айзък Азимов. От къде на къде Пловдив ще има национален стадион?! Депутатът Здравко Димитров поде подобна инициатива в парламента, но и тя се оказа глас в пустиня.

Така недовършен цъфна и стадион “Христо Ботев”, който до момента се строеше с бясно темпо, но сега е пусто и отвсякъде стърчат железа и арматури. Като манна небесна се чака 20 юли, когато ще бъдат отблокирани сметките на КТБ и строителството ще бъде възобновено. Евентуално. Лошото е, че частицата за бъдеще време е преобладаваща, когато говорим за спортни обекти в града. Крайният срок за завършването на съоръжението на обща стойност над 20 милиона лева бе до пролетта на следващата година. С това забавяне едва ли ще бъде спазен. Което означава, че стадионът ще изпусне домакинството на финала на европейското по футбол за юноши до 17 г., за който бе определен. Така официални мачове от този шампионат ще се играят само на Лаута, ако бъде приведен в ред с отпуснатите от УЕФА 600 000 лева.

12 милиона лева за залата, 30 милиона за стадион “Пловдив”, 12.5 милиона за втори гребен канал, още поне 15 милиона за стадиона на Ботев. Това са трите големи спортни проекта в Пловдив с национално значение, които чакат своето пълно осъществяване. Всичко това прави 60 милиона лева. Малко повече от ремонта на един зимен дворец.

Автор: Георги АНАСТАСОВ, “Марица”

baner tribuna plovdiv pod statiite-2Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

5 Коментара

  1. Българските политици, които от години си въртят столовете в парламента (умишлено с малка буква.), добре знаят как да съсипят спорта и да затрият бившите ни спортни успехи – като лишават децата от възможност да тренират, от желание и стимул да го правят в добри условия, и държавата ни от шанс поне да се покаже на международната спортна карта. После от “загриженото министерство на спорта” (пак с малка буква) безочливо ще се изкажат, че благодарение на тях таланти като Цвети Пиронкова, някак си въздигнали се от нашенската кал, са постигнали успехите си.
    Срам ме е. И хем ми е гнусно, хем ми е мъчно…
    А на есен пак за тази престъпна паплач ще трябва да гласуваме.

  2. Истината е, че положението е трагично. Без значение кой е от Ботев, кой от Локо, всички сме насрани. Нищо не се слъчва, града запада. Срамота е това, кието се случва. А щом Ботев е готов да продава играчи, значи няма надежди за след 20.07. Ако де знаеше, че след 20ти вдичко е наред, нямаше да продават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker