БотевЛокомотивПърва ЛигаФутбол

Ето откъде идват приходите на отборите в Първа лига

Често чуваме собствениците на българските клубове да се оплакват, че в България от футбол пари не се правят. Но имате ли представа в какъв размер са приходите на отборите в Първа лига за един сезон?

На този въпрос отговор дава годишният доклад на УЕФА за финансовата година на отборите в европейските футболни първенства.

Според него българската Първа лига е на 28-о място от 54-те лиги в Европа по приходи. Общо 14-те отбора в елита са заработили 41 милиона евро или средно по около 2,9 милиона евро.

А откъде идват те? Най-голямата част, 42%, идва по програмите за подпомагане на UEFA. 29% са от спонсорски договори, 7% от продажба на билети и абонаментни карти, 6% от телевизионни права и 17% са в раздела „други“.

Първа лига е и сред първенствата, в които има увеличение на приходите между 2015 и 2016, което е в рамките на 5%.

Проблемът за българските отбори и до голяма степен липсата на печалба, идва от факта, че огромна част от приходите (общо 73%) отиват в перо „заплати“. През финансовата година 2016 разходите за заплати в българския елит са се увеличили с 35% спрямо предходната. В чиста стойност те са 29 милиона евро или средно по 2,1 милиона евро на отбор. Това поставя първенството ни сред тези, в които най-голяма част от приходите отиват за заплати на играчите.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bg.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/fans_bg.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/gazar.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bira.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shampion.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/happy0005.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/4erven.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ole ole.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/biri4ka.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/smqh2.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cigari.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/facepalm.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/blue-white.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/red-white.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/white-black.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/yellow-black.gif 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg