Други спортовеИзвън България

“Да се раздвижим” – 10 ползи от спорта!

Упражненията нямат единствено функцията да свалят килограми, а носят много различни ползи – от нормализиране на кръвното налягане до изграждане на мускули и здравина на костите. Вижте 10 ползи от това да тренирате, които определено ще ви стимулират да продължите.

Здравина на костите

Когато става въпрос за вашите кости, упражненията работят на няколко нива. Най-полезни са натоварващите физически дейности като ходене и изкачване на стълбища, както и спортове като тенис, бягане и дори танци. За най-добри резултати експертите съветват да комбинирате кардио със силови упражнения – това ще ви помогне и за пъргавината, и за баланса.

Намалява риска от редица заболявания
Списъкът на заболяванията, които може да предотвратите с помощта на редовните тренировки, е дълъг – от сърдечно – съдови, през асма, до болки в ставите. За да има полза от упражненията, практикувайте редовно. Упражнявайте всички части на тялото, обърнете внимание и на гърба, който често е пренебрегван.

Подобрява настроението


По време на тренировка се освобождава ендрофин, който помага за подобряване на настроението. Учените също така смятат, че освобождаването на невротрансмитера епинефрин също спомага за приповдигнатото настроение. За по – добър резултат, тренирайте с приятел. Прекрасна опция е скачането на въже – можете да го правите вкъщи, навън, практически навсякъде.

За и против тренировките преди и след работа

Ако тренирате сутрин преди хранене или след това, ще постигате по-добри резултати.

Дават енергия

Ако се чувствате лениви и уморени…упражнявайте се. Благодарение на повишението на кръвното и притока на кислород ще получите приток на енергия. За да усетите здравословния ефект, са необходими дори и 20 минути средно интензивни упражнения. За по – добри резултати комбинирайте по – ниско интензивни с по – високо интензивни серии, поставете си цели, които да постигнете, бъдете методични. Само след няколко дни ще почувствате прилив на енергия.

По-добър сън

Упражненията помагат на тялото и ума да се отпуснат и ви осигуряват по – добър сън. За по – добри резултати преценете кога да тренирате, ако домашните високоинтензивни упражнения след работа ви държат будни и в 11 ч, опитайте нещо по – леко или преместете тренировката сутринта.

Подобряват сексуалния живот

Ендорфините, произведени по време на тренировка подпомагат отделянето на полови хормони. Добавете към това и намаляването на стреса, повечето енергия и по – голям приток на кръв, и ето една добра комбинация за по-добро изживяване в спалнята.

Подобряват паметта
Изследователи от Университета на Британска Колумбия смятат, че редовните аеробни упражнения увеличават размера на хипокампуса, зоната на мозъка, отговорна за вербална памет и учене.

Подпомагат продуктивността

По-добрата концентрация, по-бързото научаване на нови неща и по-голямо творчество звучи като списъка с желания за всеки, който работи. Учени от Leeds Metropolitan University правят проучване между редица офис работниците и сравняват ефективността им дните, в които тренират и в които не тренират. В дните с фитнес те управляват времето си по-добре, по-продуктивни са и са по-толерантни към колегите си. Ако нямате време за фитнес, направете няколко упражнения в офиса – изкачете стълбите, клякайте, идете пеша до работа или слезте няколко спирки по – рано.

По-хубава кожа

Откъде да започнем, когато става въпрос за упражнения и кожата? Благодарение на засиления приток на кръв, притокът на кислород и хранителни вещества към кожата е по – добър, стимулира се и производството на колаген, протеин, който придава на кожата здравина и еластичност.

По-силни мускули

Нека не забравяме и най-важното. Мускулната тъкан е по-метаболитно активни от мастната тъкан, което ви позволява да горите калории по-ефективно. Освен това с редовни тренировки и правилно хранене, може да оформите и релефни мускули. Четете още: На борба с вредните навици

Благовеста Дамянова, woman.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker