ГребанеИз града

Вторият гребен канал може да струва 3 милиона лева, а не 15

Вторият гребен канал в Пловдив може да бъде изграден само с 3 млн. лв., а не с 15 млн., какъвто е проектът на Община Пловдив. Това заяви арх. Валентин Маринов по време на презентация на спортното съоръжение, организирана от депутата и кмет на Пловдив /2007-20118/ Славчо Атанасов днес. Проектът на Общината в размер на 15 млн. лв. е абсолютно излишен лукс, подчерта след представянето на идейната разработка Славчо Атанасов.

Авторите на първия проект за изграждане на Втори гребен канал – арх. Валентин Маринов и хидроинженерът Петко Иванов, представиха пред медиите и граждани идеята си. Кметът Иван Тотев, въпреки отправената в края на миналата седмица покана, не присъства.

Идейната разработка на арх. Маринов и инж. Иванов предвижда коригиране на речното корито, като се построи подпорна стена на Марица с дължина 2 км. Тя в момента липсва. От коритото на реката връзката със старта на съществуващия канал е само 150 м. Така се получава дублиращо съоръжение, без да се изсичат близо 4000 дървета и без да се влиза в защитената зона „Натура 2000“, обясни арх. Валентин Маринов. По думите му представеният проект ще струва три пъти по-малко на Общината и каналът пак ще отговаря на изискванията на ФИСА. Съществуващата гора в момента пази канала от вятър, а това го превръща в една от най-бързите водни писти в света.

Славчо Атанасов също бе категоричен, че това са изключително важни предпоставки, за да се реализира този проект, а не намеренията на градската управа. „Защото проектът на Общината има три сериозни недостатъка – огромната сума пари, навлизането в „Натура 2000″ и изсичането на 4000 дървета, които са белият дроб на града, както и факта, че се налага да се мести дигата на река Марица“, посочи народният представител. Той заяви готовността си да търси съдействие за този проект от страна на правителството и още веднъж подчерта, че е недопустимо общината да хвърля толкова много средства при положение, че може да направи Втори канал за по-малко пари.

reklamaposledenХаресай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker