Локомотив ПловдивФутбол

След военния преврат в Турция – ситуацията се нормализира, задържани са повечето от организаторите (обновена)

Тази нощ (15.07 срещу 16.07) в Република Турция бе извършен опит за военен преврат, научи TribunaPlovdiv.bg.

Военните, които стоят зад опита за преврат, обявиха военно положение. Всички летища са затворени за граждански полети. Достъпът до социалните медии е прекъснат. Военни самолети летят над столицата Анкара, военни транспортни средства са блокирали мостовете над Босфора, съобщават от пресцентъра на МВнР.

В последните часове обаче ситуацията се нормализира, тъй като голяма част от войниците, участници в опита за преврат в Турция, са арестувани след светкавичните разпореждания на прокуратурите в Анкара и Истанбул за незабавни арести, а вече се появиха и съобщения за това кои са организаторите на бунта, преда БГНЕС.

Общо уточнено е, че 104 души да участвали в организирането на преврата. Започнало е бързо разследване за грубо нарушение на конституцията. Началникът на пресслужбата на националното разузнаване MIT Нух Йълмаз заяви, че опитът за преврат е напълно потушен, има локални сблъсъци на отделни места, а гражданите се саморазправят с бунтовниците. Всички участници в този опит ще бъдат осъдени за държавна измяна, към момента вече всичко е спокойно, подчерта говорителят.

Войниците, които завзеха кулата на летище Ататюрк в Истанбул, се предадоха, след като множество цивилни нахлуха без задължителния контрол през входовете за международните полети.

 

Регистрирай се днес в bet365 и вземи бонус от 100 лева и гледай хиляди мачове на живо! bet365 – играчът си ти!

Вече се съобщава за най-малко 90 души, сред които много цивилни, които са загинали в опита за преврат в Турция на група разбунтували се войници, заяви турски представител, пожелал анонимност, предаде Франс прес.

13707648_651798914996296_7604932371946654104_n

Турски чиновник е съобщил, че 29 полковници и 5 генерала са били премахнати от постовете им.

По последни данни турският генерален щаб вече е под контрола на проправителствените сили, но малка група от разбунтувалите се войници все още се съпротивлява и контролира няколко военни хеликоптера, съобщи висш турски представител, цитиран от Ройтерс.

Според него превратаджиите не контролират никакви изтребители, а хеликоптерите, които те използват, скоро ще бъдат свалени. Нападенията над парламента и президентския дворец като цяло вече са прекратени.

13716060_651738991668955_8394363241691348646_n

Участниците в опита за преврат използваха ударни хеликоптери и танкове в опита си да свалят правителството, добави той.

Шефът на турската полиция Джелялетин Лекесиз, цитиран от АП, съобщи, че 16 заговорници са били убити при сблъсъците в сградата на командването на военната полиция през нощта. Той добави, че сблъсъците там продължават, но “скоро ще приключат”.

Според министъра на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от Анадолската агенция, силите за сигурност “са постигнали резултати на много места” и са разбили заговорниците. Това включва Националната разузнавателна служба, полицията и правителствените сгради.

Да се избягват всякакви публични места. Настоятелно препоръчваме на българските граждани да се регистрират на http://www.mfa.bg/120/patuvamza .

В това време отборът на Локомотив Пловдив е на лагер в страната и е на едва 90 километра от Истанбул, който е един от двата епицентъра на случващото се. От външно министерство обявиха, че всички българи, които са в Турция не бива да излизат от хотелите и домовете си за момента.

В 03:25 часа бе обявено, че всички гранични пунктове с Турция са били затворени от турска старна. 

Още по темата:

От Локомотив от Турция: При нас всичко е спокойно, дано се приберем живи и здрави в България 

Източник: vesti.bg Снимки: facebook.com

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker