БотевТопФутбол

Валентич по стъпките на Акрапович, напът е да затвори трета фаза

Азрудин Валентич върви уверено по стъпките на своя сънародник Бруно Акрапович, който изкара близо 3 години и половина начело на другия пловдивски гранд Локомотив. Предводителят на Ботев засега още няма 2 години като треньор на канарчетата, но от самото начало си следва начертания път.

Валентич се появи като доверен човек на новия руски собственик, подобно на тандема в Благоевград между Пол Белогур и Уорън Фийни, който също не бе приет от местната футболна общественост и няколко пъти бе на дузпата. Наставникът на Ботев също се връща към трудните моменти, в които бе принуждаван да отговаря на неприятни въпроси. „По едно време хората сякаш искаха да ме убият“, връща се месеци назад Валентич, когато всяка негова стъпка бе поставяна под съмнение.
Вижте обаче как чужденците в България идват тук като напълно непознати, но с достатъчно самочувствие и подкрепа от собствениците неглижират подобни усещания за заплахи. Нашите треньори се местят като цветарки от един клуб в друг и при всяко назначение, общо взето, обясняват, че са дошли да помогнат. А Валентич още в началото малко помпозно и високопарно сложи на масата стратегия, която по неговите думи се базираше на 3 фази за 2 години и половина.
Третата от които е европейско място (точен цитат на треньора), а реализацията й е на финалната права. Обикновено така става, че треньорите, които се моткат тук и там, мислейки си, че помагат, по някое време си тръгват разочаровани с идеята някой да ги препоръча на следващия, който има нужда от помощ. Валентич на практика изяде хляба на поне двама български треньори, които щяха да минат през Ботев Пловдив с идеята да стабилизират отбора и да помогнат на собственика.
Сега амбициозният специалист трябва да издържи още малко, за да затвори плана си. Който, по думите на собственика Зингаревич, има и друга важна точка – догодина по това време Ботев Пловдив да играе на новия си стадион и евентуално пак там да приема европейски отбори за следващата международна кампания. Някои биха казали, че това е твърде напред във времето, но защо пък да не повярваме на тези, които наистина има на какво да стъпят и накъде да се развиват. Интересен паралелен пловдивски слалом се очаква. Новият треньор на Локо също обяви като генерална цел тимът да повдигне нивото си до средно европейско.
Интересно е за българските треньори да гледат и медийните изяви на Валентич. Той има доста интересен и специфичен изказ, обяснява по любопитен начин всеки мач през неговите идеи и разбирания и понякога е полезно да се вникне в думите му. Тактическите детайли не един и два пъти са водещи при подхода на всеки треньор, а тук имаме случай, при който един специалист се задържа в един отбор повече от една година, което не е обичайно за българския клубен футбол. Този Ботев вече е по вкуса на треньора, на когото сякаш големият проблем преди началото на сезона бе да убеди Тодор Неделев да подпише нов договор, макар и това да стана с цената на „най-голямата заплата в историята на клуба“, както обявиха от канцеларията на канарчетата.
На този етап Азрудин Валентич успява да се справи със задачата – отборът да не е прекалено зависим от формата на звездата на тима. Идеята обаче е наред с високия полет треньорът да потърси и други български играчи, тъй като към момента не се виждат наченки за подобна политика. Което пък ни кара да подхвърлим на Валентич, че от уважение към страната, в която изкарва хляба си, е редно вече да дава интервюта на български език. Или може би той чака да вземе европейската квота и тогава изведнъж да ни изненада.

Желю Станков / „Тема спорт“

Betano официално е в България с Уникални Бонуси за Нови Клиенти

Не изпускай нито една новина за твоя любим отбор! Научавай новините пръв с TribunaPlovdiv.bg. Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще виждаш новините ни веднага след публикуването им:

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bg.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/fans_bg.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/gazar.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/bira.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/shampion.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/happy0005.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/4erven.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ole ole.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/biri4ka.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/smqh2.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/cigari.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/facepalm.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/blue-white.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/red-white.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/white-black.gif  https://www.tribunaplovdiv.bg/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/yellow-black.gif 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни. Сайтът ни НЕ съдържа изкачащи и натрапчиви реклами Услугите, които предлагаме са напълно безплатни Молим Ви да го изключите за TribunaPlovdiv.bg, тъй като рекламата е честният начин медиите да се финансират. Това е важно за нас. Благодарим Ви, Екип на TribunaPlovdiv.bg