Ботев ПловдивДюшФутбол

Бивш национален селекционер: Крис Добрев трябва да си промени мисленето, има много като него

Доскорошният селекционер на юношеския национален отбор Викторио Павлов направи стряскащ коментар за състоянието на младите футболисти в България. Бившият халф на ЦСКА и Левски призна, че целта пред “лъвчетата” в официалните мачове не е да се класират на голям форум, а да не се излагат.

“Не съм тук да се оправдавам или да обвинявам някой. Благодаря на г-н Михайлов, че ми даде възможност да работя две години с националните гарнитури. Благодаря и на персонала около тима, който си вършеше работата качествено. Поемам си вината за това, което се случи в тези квалификации – чисто спортно-технически.

Колко от тези хора, които излязоха сега на манежа, си зададоха въпроса на колко от лагерите селекционерите имаме възможност да работим с тези футболисти? Имаме 8 дни, за да подготвим тези футболисти за 3 мача през 2 дни. Треньорът ли е вътре на терена? Той ли учи вратаря как да хваща топката и как да я изнася? Той ли учи защитниците как да изнасят, как да се борят за първа топка? Той ли учи халфовете как да градят? Той ли учи нападателите как да завършват атаките? Той ли е виновен, че технически отстъпваме прекалено много, за тактически да не говорим. Физически също.

Всеки има право да пише по форумите и да обвинява, аз си поемам отговорността за това, което се случи във Велико Търново. Малко се работи с децата, това е. В международните мачове децата се сблъсъкват с реалността. Деца на 17 години, които играят в България, са ми казвали: “Тренер, ама ние сме далеч от истината”. Всяка година се провеждат лагери в Банско, платени от държавата. Не знам дали някои си е направил труда да разбере какви са резултатите.

Тази година държавата отново плати да отидат юношески отбори на тези лагери. Половината отбори бързаха да отидат на басейна. Питах треньори и ръководители защо се тренира по веднъж на ден: една тренировка и следобед на басейна, а този лагер бе за обучение на юношите. Какво правим? Това никой не го гледа, всеки търси интригата, всеки търси да направи на някой мръсно. Никой не дава отговор как да се решат проблемите с юношите.

Като сме далеч от всяко едно нещо, как да имаме юноши в големите отбори? На 17-годишните от пет месеца им говоря, че само с приказки и чупене на стойки няма как да стане. Срещнаха се със силни отбори, които ги надиграха категорично. При 0:3 на полувремето с Израел влязох и казах на играчите, че се подиграват с националната фланелка. Как ще реагират тези, които плюят, ако бяха на мое място? Ще им кажат, че се представят супер ли? Казах на децата: “Не се излагайте второто полувреме, защото това е подигравка с футбола”. Те го приеха, че съм ги унижил.

Вечерта след 0:6 някои от децата се хилеха на вечерята, все едно е нищо. Оттам започна една групичка. В родните клубове нашите футболисти ги имат за звезди. Повечето родители са болни на тема “техният син да стане футболист”. Обаждат се непрекъснато и питат защо съм взел този или онзи. Селекционерът не играе, той избира. Моята грешка е, че съм селектирал хора, които нямат място в този лагер. Колко хора си зададоха въпроса, че техните деца тренират по три пъти в седмицата?

Проверете резултатите в елитните възрасти – вчера имаме резултати 8:0, 5:0, 6:0. И после ги пускаме 2 дни да почиват. Как ще израстат с по 3 тренировки в седмицата? Излязоха сега да плюят мен, подиграха се с мен, както и да е. В рамките на 1 година изредихме 47 човека. Това са футболисти, които са от водещите отбори – Левски, ЦСКА, Черно море, Ботев (Пловдив), Славия. Кажете откъде да взема други футболисти?

Децата не са виновни – заблуждават ги техните родители и техните треньори. Само Иван Цветанов от Ботев (Пловдив) излезе и каза, че започват да работят по нова методика. Всички други плюят. Ако искате, елате утре на базата в Бояна, ще изляза да ме плюете, да ме замеряте. Имаме и трима национални състезатели, които играят в чужбина. Ияд Хамуд, който беше титуляр в първия отбор на Локомотив (Пловдив), ми каза: “Тренер, това, което тренираме в Шефилд, половината тук ще се откажат”.

Ние тренираме по 40 минути ефективно. Нека един треньор направи футболист с по 40 минути тренировка и ще му сваля шапка. Двама души тренират с първия отбор на Черно море – вратарят и централният нападател. Няма футболист, който да е резерва и аз да съм го взел на лагер.

На Крис Добрев му желая да разгърне своя потенциал и да си промени мисленето. Другото са спекулации. Много такива таланти са си отишли, много, разберете ме. Това е. Във всяко едно отношение отстъпваме във футбола, но никой не иска да си го признае.

Откога се работи целенасочено за набор ’98? Откакто спечелихме европейското първенство да е в България. С това поколение се работеше дългосрочно и плодовете дойдоха – класирахме се на европейско. Треньорът им постигна целта, за което трябва да му свалим шапка – постигна успех в тия времена. Какво обаче идва след това: набори ’99, 2000, 2001, 2002, 2003? Запитвал ли се е някой? Никой от футболните среди не може да отговори как да се оправи положението. Мисли се само за днес.

Всичко идва от възпитанието на децата. Повечето деца мислят само за пари, мислят си, че могат да печелят милиони на 17 години, но не могат да си направят самооценка. Гледате Шампионската лига по телевизията и виждате техните 17-годишни какви са – разликата с нашите е огромна. Ние тук на 17 години се учим как да спираме топката. Не можем да дадем пас на 20 метра, не можем да стреляме. Аз съм виновен, че не съм ги научил в тези 8 дни. Не играем, за да се класираме! Играем, за да не се излагаме”, каза Викторио Павлов в студио “Дерби”.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker