Ботев ПловдивФутбол

Бенга: Доволен съм, че приех това предизвикателство, конкуренцията е положително нещо

Александру Бенга е едно от новите попълнения на Ботев. Румънският защитник дойде от Петролул и ще се бори за едно от двете титулярни места в центъра на отбраната. 24-годишният футболист даде първото си интервю в България пред в. “Меридиан Мач”.

– Бенга, чувстваш ли се вече в свои води в със­тава на Ботев?

– С всеки изминал ден, след пристигането ми в Ботев, се чувст­вам все по-добре и все по-уверен. Харесва ми да работя с треньорите и съотборниците ми, както и с целия колек­тив, който се грижи за това всичко покрай от­бора да бъде наред. То­ва е чуден опит за мен.

– Конкуренцията на твоя пост е убийствена, имайки предвид, че сте четирима цент­рални защитници. Как виждаш колегите си в отбрана, които ще се борят за две места?

– От това, което виж­дам в краткото време след пристигането си, мисля, че Ботев разпо­лага с доста добри фут­болисти, включително и в защита. Конкурен­цията е много положи­телно нещо. Тя ще помогне на всеки един от нас да докаже себе си и покаже най-доброто, на което е способен. А решението кой ще иг­рае го взима единстве­но треньорът.

– Как прие офертата от Ботев – съвместно с Доре или я разгледа отделно?

– Решението да пре­мина в Ботев го взех самостоятелно. Все пак става въпрос за моето бъдеще. Видях, че в Пловдив се работи по много хубав проект и че клубът има много високи амбиции. Веднага след като получих офертата, проверих всичко за клуба и гра­да. Говорих с приятели, които знаеха някои не­ща и ми хареса това, което чух от тях. Дово­лен съм, че приех това предизвикателство.

– Доста от пловдив­ските фенове се при­тесняват, че румънци­те можете да напра­вите групичка. Ще се сплотите ли с остана­лите футболисти и можете ли да запази­те баланса между иг­рачите?

– В предишния ми клуб ситуацията беше подобна на тази в Ботев. В Петролул бяхме не повече от 5-6 румънци и това не беше проб­лем. В крайна сметка всички ние имаме обща цел – да играем добре като отбор, а не като индивидуалности. Смятам, че това трябва да бъде водещо и за всеки един от нас и всички заедно да се стремим да постигнем общите цели.

– Смяташ ли, че манталитетът в Румъ­ния е сходен с българския?

– Не знам много за българското първенст­во и не мога да отгова­ря категорично на този въпрос. Все пак мисля, че България и Румъния си приличат по доста неща и вероятно това важи и за футбола. Впечатленията ми са, че футболът във вашата страна прогресира и се надявам да продължи състава ще зависи най-вече от Хамза и Доре.

– Ще се справят ли, за да радват “жълто-черната” общественост?

– Те са много добри и талантливи иг­рачи. През миналия се­зон Хамза беше воде­щият реали­затор на Петролул. Сигурен съм, че с помощ­та на це­лия от­бор те могат да отбеле­жат мно­го голове и да нап­равят запомнящи се мачовете за Ботев.

– Ти си бранител, но имаш ли афинитет към гола?

– Имам 10-11 гола в първите две дивизии на Румъния. Разбира се, че ми харесва да вкарвам голове, но моята работа е да играя стабилно в защита. Това е най-важната задача за всеки защитник и аз не правя изключение.

– Предполагам, че вече се опозна с новите си колеги. Какво ти подсказаха те за българското първенство?

– Знам, че както в Румъния, така и тук, в България, има стремеж за развитие във футбола. Много е важно да се приближим към по-конвертируемите шампионати в Евро­па. За целта не тряб­ва да спираме да се развиваме и в тази посока трябва да са насочени мислите на всички, които работят в сферата на футбола.

– Според теб тран­сферите на Муту и Зику в Петролул спомогнаха ли за раздялата на теб, До­ре и Хамза с румънс­кия клуб?

– Не мисля, че има връзка. Муту подписа с Петролул преди два-три месеца, а нашите трансфери станаха доста по-късно. Все пак не знам какви са били плановете на ръ­ководителите на бив­шия ми клуб и не мога да твърдя със сигур­ност. Специално за моя трансфер обаче не мисля, че има връзка.

– Какви са комента­рите в северната ни съседка за Ботев? Чу се дори, че наричат пловдивчани “бъл­гарския Челси”?

– В Румъния чух дос­та добри неща за Бо­тев. Това, което се гово­ри основно, е, че това е най-старият клуб в България и в момента в него се инвестира мно­го. Полагат се сериоз­ни основи със строеж на материалната база. В Румъния са впечат­лени от потенциала, с който разполага Ботев, и размаха, с който се работи тук.

– Добрата финансо­ва оферта ли те нака­ра за предпочетеш “канарчетата”? Има­ше ли други предло­жения?

– Не знам дали в бив­шия ми клуб са постъп­вали други оферти за мен. Важното е, че из­брах Ботев. Вече спо­менах причините – го­лемите амбиции и дъл­госрочният проект, по който се работи в клуба.

– Какво искаш да постигнеш с жълто-черната фланелка?

– На първо място ис­кам да бъда здрав, да се приспособя бързо към отбора и живота в България. След това трябва да играем до­бър футбол и да сме превърнем в силен от­бор. Когато това се слу­чи, мисля, че можем да спечелим първенството и купата на страната, тъй като амбициите в Ботев са много големи.

– Кой е чове­кът, който ти помага най-много за адапта­цията в състава?

– Всички тук помагат не само на мен, но и на останалите нови мом­чета – да свикнем с об­становката и да се приспособим към отбо­ра.

– Как празнува Бен­га победа в дерби?

– О, нищо специално. Обичам да си седя вкъ­щи със семейството. Имам малка дъщеря на година и половина. След нейното раждане животът ми се промени и предпочитам да бъда с нея и жена ми. В мо­мента те са в Румъния, но след като се наста­ня в Пловдив, ще дой­дат при мен.

-Три думи: семейст­во, футбол, здраве. Как ще ги подредиш?

– Най-важното за мен е семейството, а за да играя футбол, е необходимо да съм здрав, така че на второ място е здравето.

Меридиан мач

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук от тук >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker