Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Белия като Зидан – от “временен вариант” до писар на история!

Николай Киров промени из основи историята на Ботев (Пд). Облика и стила на този отбор. Духа му. Неговия манталитет.

След мъртвешките първи десетина-петнадесет години от новия век, “канарчетата” намериха своя Месия. В лицето един човек, смятан за поредния “временен вариант”, който да запълни дупката до следващия…провалил се наставник.

Шампионска лига се завърна! Най-добрите отбори в Европа започват похода към най-ценният трофей. Започни и ти своя поход към печалбите с бонус от 100 лв. за нови клиенти в bet365. Залагай на живо удобно с мобилната версия на bet365 и печели с още много бонуси за нови клиенти. Вземи бонус от 100 лв в bet365 сега оттук >>>

Белия обаче бързо се измъкна от рамите на този профил и след точно 12 месеца начело на “жълто-черните” вече се извиси до небесата на българския футбол. Той запълни празнината, появила се след напускането на Николай Костов и изгонването на Николай Митов (от феновете) в началото на септември 2016г. В тази една година Киров опита да наложи най-модерния, най-комбинативния, най-атрактивния и най-светлия стил на игра у нас, нека си признаем, с 10 пъти по-малък бюджет от грандовете на шампионата. И успя.

Начело на Ботев (Пд) Киров извоюва две Купи, извървя един от най-емоционалните европоходи в историята на клуба и започна да печели Дербита на Пловдив. Онова онзи ден бе първата победа за него в този важен за града мач (след загубата в дебюта си в Дербито като треньор на Ботев (Пд) през ноември 2016г. с 2:0 на “Лаута”). Започна да печели големи, напечени срещи и да се пъчи на фаворитите.

Шампионска лига се завърна! Най-добрите отбори в Европа започват похода към най-ценният трофей. Започни и ти своя поход към печалбите с бонус от 100 лв. за нови клиенти в bet365. Залагай на живо удобно с мобилната версия на bet365 и печели с още много бонуси за нови клиенти. Вземи бонус от 100 лв в bet365 сега оттук >>>

Играта на “канарчетата” стана приятна за гледане. Стана футбол, както се казва. Играчите започнаха да си подават, да се търсят, да се движат, да поставят съперниците в задънена улица при преса. Защитата нерядко издиша, но в по-голяма степен се стреми да е компактна и да затруднява максимално съперника. Да го принуждава единствено да центрира и да ограничава неговия креативизъм.

Ботев (Пд) играе разнообразно и оригинално. Понякога губи, но често факторите са неконтролируеми – контузии, къса скамейка, не чак толкова големи инвестиции на трансферния пазар. При Белия се следи най-вече за квалитет. В крайна сметка Ботев (Пд) играе нападателно и не се страхува от никой. Това са “жълто-черните” при Николай Киров.

Винаги е страшно интересно да се проследи прогреса на един треньор, който е смятан, просто за пълнеж в началото на своя престой, а след това прави фурор. С мисленето си, с отношението си към детайлите на терена и извън него.

Сигурно е прекалено като сравнение, но подобен пример в световния футбол е Зинедин Зидан. Настоящият наставник на най-големия клуб в историята на играта – Реал Мадрид, трябваше да замени разочаровалия Рафаел Бенитез през зимата на 2016г. Само след 6 месеца Зидан бе прибрал една Шампионска лига, а след 20 вече притежаваше втора “Купа с големи уши”, една титла на Испания, две Супекупи на Европа, една Суперкупа на Испания и купа от Световното клубно първенство.

Николай Киров направи нещо подобно, но в нашия си, български футболен мащаб. Разбира се, значително по-малък като величие, но също толкова значим за феновете на Ботев (Пд). И също така в скоростен срок след своето назначаване.

Купата, която Ботев (Пд) спечели в края на месец май тази година, бе трета в тяхната историята (след 1962г. и 1981г.). Сами виждате след какъв огромен период Николай Киров успя да донеса нова Купа на “канарчетата”. Суперкупата пък бе първа в летописа на “жълто-черните”. И тя спечелена срещу хегемона Лудогорец.

Европоходът възпроизведе безброй паметни мигове за бултрасите. Киров и компания загубиха само веднъж в шестте си мача – при гостуването на Маритимо с 0:2, но и това стигаше да спрат до третия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Трите победи (две срещу Партизани и една срещу Бейтар) и двете равенства (срещу Бейтар и Маритимо) пък ще останат завинаги в спомените на привържениците на “канарчетата”.

След 22 години пък Ботев (Пд) отново победи по категоричен начин своя градски враг Локомотив (Пд) и го накара да страда (3:0) (за последно с 5:0 през септември 1995г.). Това извиси “жълто-черните” с няколко нива над местния съперник и напълни умовете им с увереност и самочувствие.

Изглежда така сякаш Николай Киров постави основите на една своя лична ера в “жълто-черния” клуб. Никой не знае кога ще свърши тя. Само футболът ще спечели, ако това не е скоро.

/Бюлент Мюмюнов/ TribunaPlovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker