бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

Бащата на вълнуващите неща във футбола

Породата на Христо Колев създава омаята на тази прекрасна игра

Жаклин МИХАЙЛОВ

Футболът е като многопластов сладкиш с безброй блатове. Футболът е като онази митична бонбониера пренасяна от Том Ханкс във „Форест Гъмп”, за която героят казва, че най-хубавия момент е на какъв бонбон точно ще попаднеш. Христо Колев- Бащата определено не е от бонбоните, които разочароват. Като футболист той бе символ на блаженството във футбола. Гледал съм го на живо само в няколко мача, но и те ми бяха достатъчни, за да се докосна до най-красивото и вълнуващо в тази прекрасна игра. Всъщност, за да се усети същността на неговото изкуство бяха необходими само няколко мига на гениалност. Пас, финт, параболичен удар и веднага се разбираше, че играчът с номер 10 е от онази изключително рядка порода на родените артисти. На виртуозите, докоснати свише. Такива като него не се нуждаеха от особена шлифовка, не бе необходимо да бъдат вкарвани в някакви тактически постановки. Такива като него не правят шпагати и не играят във фаза защита. Но остават в сърцата на феновете завинаги. И днес се съчиняват безброй легенди, пардон лакърдии за всеки негов отделен подвиг. Той вземаше от топката най-доброто, а и тя му се отдаваше с удоволствие. Но това
беше някога
От няколко месеца споменът за маестрото се материализира в ново поприще. На нас неговите съвременници ни е изключително приятно, че още един футболен Моцарт се завърна. Край тъча в ролята на треньор. Не официално, защото не притежава лиценз, но на такива като него лиценза им е издаден от много по висша инстанция. Не от някаква футболна комисия съставена от бюрократи, заради които никой, никога не е тръпнал преди мач. И логично няма как геният да бъде оценяван от бездарниците. Но да не се отплесваме. С тапия или без такава Христо Колев е припознат като треньор на Локомотив Пловдив. Като човекът, който съживи отбора след злощастния престой на Неделчо Матушев.

Христо Колев е главният реаниматор на Локомотив Пловдив, който като тим някъде през септември или началото на октомври бе на командно дишане. Не заради безпаричието и трудната година, а заради липсата на игрови облик. Локомотив Пловдив представляваше една сбирщина, събирана от кол и въже, която бе разнищена в първия шампионатен мач с Ботев. Разгромена не от някой друг, а точно от Вили Вуцов. Това вече не бе обикновена загуба, това си бе падение. Прекалено сложен момент дори за стандартите на Локомотив Пловдив, който като клуб се люшка между възторга и отчаянието. В онзи момент обаче отчаянието бе в прекомерни, екзистенциални размери. И тогава на
Първата линия
Излезе той, богоизбрания да носи черно-бялата фланелка. Един от плеядата велики футболисти, които създадоха през годините славата на Локомотив Пловдив. Христо Бонев, Христо Колев – това е най-пряката линия на приемственост. Легендарната осмица сравняван с Йохан Кройф и легендарната десятка, която дори няма с кой да бъде сравнявана. Бащата просто си беше несравним, и това се знае повече в Гърция, отколкото в България.

Да си футболист, дори велик е едно, да си треньор е съвсем различно нещо. Съвместимостта е по-скоро случайна. Особено при родените гении. Христо Колев не е направил кой знае какво, за да бъде наричан велик треньор. Вероятно никога няма и да го постигне. Малко му е късно да твори и то тепърва чудеса. Но този сезон той направи нещо велико за любимото си Локо. Върна ги от надвиснала пропаст. Обърна неизбежния ход на историята, защото след Коко, на Локо му се очертаваше летален край. И точно в този исторически миг нямаше по-подходяща фигура от Христо Колев да си извади локомотивското сърце и да озари със светлина черно-белите следовници. Да стане техен водач в тъмнината. Точно това и се получи. Ако днес на „Лаута” съществува надежда, то нейното име е Христо Колев.

И  с просто око е видно, че Локомотив не разполага с футболен потенциал. Не са отбор, който вдъхновява и създава красиви моменти. Но не се предават, стоят в мача, борят се, драпат до последно. Тичат, блъскат, раздават се, за общото ниво на българския футбол това понякога е напълно достатъчно дори за победата. Благодарение на Христо Колев го има духа. Има го и подчертания стремеж към офанзивния футбол. На този етап за деветото или десето място в А група това е напълно достатъчно. Няма ги в наличност обаче много
други неща
които са не по-малко важни за Локомотив от самия Баща. И това всъщност е големия въпрос. Легендите Бонев и Колев бяха произведени на „Лаута”, а това производство отдавна е спряло. Локомотив е голяма марка заради своите успехи, заради своята публика и заради своите собствени футболисти. Натъртвам, заради своите футболисти! Днес публиката е там, а успехите ги няма, защото ги няма и собствените футболисти. Въпрос на безпаричие и на приоритети. Дълги години политиката нямаше нищо общо с изконните черно-бели ценности. Но феновете на Локомотив трябва да си дадат прекрасно сметка, че днес с присъствието на Бащата черпят дивиденти отпреди четвърт век, че и повече. А след четвърт век нов Баща просто няма как да се появи. Е, има един Мартин Камбуров, но дали неговия личен талант е сравним с този на Бонев и Колев!?

Тази година Локомотив освен, че ще се спаси, което бе основна цел пред тима,  ще играе поне до полуфинал за купата на България. Ако стигне по някакъв начин до финал, ще е равнозначно на малко чудо. Спряна бе и серията от неуспешни мачове в пловдивското дерби. Не е малко, но в това постижение няма абсолютно нищо, касаещо бъдещето.

Най-важното е, че се случи нещо приятно, което може да бъде оценено подобаващо от истинските ценители. Както казах, тази игра е многопластов сладкиш и най-вкусното винаги е от домашното производство. Много фенове на други отбори могат да завидят на пловдивското Локо, че до бялата линия стои брадясал Бащата. Защото техните собствени легенди са безкрайно далеч от клуба. Подобни прецеденти правят Локомотив Пловдив особен клуб. Харесван дори от неутралната публика. И заради традицията и заради очакванията, някога отново да се появят с черно-бялата фланелка новия номер 8 и новата десетка. Усещането е уникално!

reklamaposledenХаресай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker