Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

АКЦЕНТИ: Какво се обърка на “Лаута” за Локомотив (Пд) срещу Славия?

Отборът на Локомотив (Пд) записа второ поредно поражение от началото на сезона в Първа лига.

Снощи момчетата на Бруно Акрапович качиха ада по трибуните за своите фенове с вяло и антифутболно представяне, губейки с 2:4 от Славия. Това бе 10-та загуба за босненеца начело на “черно-белите” в 24-та му мача до момента. Почти нищо качествено не изпъкна в играта на “смърфовете”. Без да изпадаме в яростни емоционални сказки ще ви предложим нашия аналитичен прочит на срещата.

Ето как TribunaPlovdiv.bg видя първия домакински мач на “смърфовете” за този сезон:

1) Ужасно начало на срещата

Локомотив (Пд) започна апатично двубоя. Онази преса и агресивен старт, за които Акрапович говори от началото на своя престой на “Лаута”, липсваха напълно. Обикновено у дома, пред своите фенове, отборите се впускат в мигновени атаки, така че да установят контрол върху топката и така да притиснат съперника си неговата половина. Нищо подобно нямаше в играта на пловдивчани, които бяха много разкъсани, а най-лошото е, че бяха и статични. Това позволи на Славия да пренесе лесно действията навътре в половината на “смърфовете” и в 5-ата минута да реализира чрез Йомов. Преди това “белите” имаха контрола върху топката, може би, за около 90 секунди. Велковски пусна към стартиралия Галин Иванов. Къде с късмет, къде не, кълбото премина покрай Буна, Петрович и Банович, преди да стигне до откъсналия се в наказателното поле Иванов. Той пусна успореден на голлинията пас към вратарското поле. Тази топка трябваше да бъде изчистена от Джалилов, който прибърза с шпагата и остана на земята. Йомов хищнически следеше ситуацията отблизо и с премерен удар под Луков вкара.

2) Отстъпване на центъра на противника

След гола софиянци леко се прибраха в своята половина, но това бе само привидно. Натискът, който бе задължителен в “черно-бяло”, отново липсваше, защото просто хората в средата губеха непрекъснато топката. Банович постоянно подаряваше кълбото на противника в опита си да обърне фронта на атаките с диагонални топки. Те бяха или къси, или неточни, което тотално проваляше неговите идеи. Единственото по-добро положение дойде в 19-та минута, когато Банович изпрати подаване зад защитата на Славия, където Карагарен стигна топката и я свали за Михалевич. Анемичният удар на хърватина не затрудни стража на гостите. Това обаче не може да се сметне за някакъв игрови план. Пасът бе подаден от над 50 метра, зад центъра, зад защитници, които стояха високо – около 30-ия метър. Това говори, че “белите”, дори и след своя гол, останаха компактни и добре разположени между 30-ия метър и централната линия на терена.

Славия бе дисциплинирана пред своята половина, не давайки и пространства за съперника, който изглеждаше безидеен и безперспективен. В 22-та минута дойде и символизиращият миг на срещата – символизиращ, защото самата атака на “белите” охарактеризира пейзажа на терена през всичките 90 минути. След изпълнение на корнер, при което Локомотив (Пд) бе изпратил твърде много играчи в наказателното поле на съперника, вратарят Стергиакис изрита топката напред. Там Буна опита да изчисти, но поради изключително тромавите действия на Карагарен, Банович и Петрович, Шоколаров открадна кълбото в централния кръг и се впусна стремглаво напред. За миг играчите на Славия бяха трима на двама срещу тези на пловдивчани, което обикновено води до гол. Така и стана. Шоколаров комбинира с Иванов, който отново по познат начин чукна към Йомов. Отдавна вече защитниците на Локомотив (Пд) бяха изостанали, а Йомов заби технично втория си гол в срещата.

3) Контрадействията на Славия повалиха Локомотив (Пд)

Носителят на Купата на България изглежда под пара в последните месеци. Особено след победата над Левски във финала за Купата. Момчетата на Златомир Загорчич вече изиграха три двубоя от Европа и един от шампионата през новия сезон, но не изглежда да са се изморили особено. А напротив. В схема 4-1-4-1, с обърнат триъгълник в центъра Славия изглеждаше много опасна на контраатаки. Славчо Шоколаров е във формата на живота си, а Емил Мартинов е почти непробиваем в центъра пред защитата. Компактната игра и неуморимите действия на тима, когато не притежава топката, изцеждат противника. Локомотив (Пд) просто нямаше решение на стила на Загорчич, при който всеки футболист в “черно-бяло” има пазач до себе си, а хората с топка са атакувани мигновено. И това за повече от 70 минути.

Три от четирите гола на Славия паднаха след контрадействия. За първия вече вметнахме няколко думи – изритана топка напред и числено предимство в половината на съперника. Любопитно е как Локомотив (Пд) не си взе урок от тази ситуация и позволи на “белите” да ги накажат още два пъти от идентични ситуации в рамките на 4 минути. И при третото, и при четвъртото попадение контрите дойдоха след груби грешки в центъра. При първата в 64-та минута Райков проигра на дребно една топка в своята половина. Около него нямаше колега, с когото да комбинира, и опита да изрита полувисоко над Галин Иванов. Играчът на Славия обаче постави тялото си пред топката и овладя. Сашо Александров се впусна напред и изведнъж славистите пак бяха с числено предимство пред играчите на “черно-белите” – в един момент дори четирима на двама, което си е “покана за кютек”, на жаргон. Славия отново бе ефективна – комбинация Александров-Иванов прати топката във вратата на Луков.

240 секунди след това Везалов излезе много наивно напред и загуби високата топка в борба с Чунчуков. Шоколаров открадна, а оттам неговият индивидуален усет и умения му позволиха да се подиграе на четирима защитници на “смърфовете” и да стреля покрай стража на Локомотив (Пд). Формата на халфа на Славия наистина е похвална, но играта на домакините в защита бе крайно разочароваща. Крайно неосъзната. Крайно неподготвена.

4) Влизането на Илиев и Посинкович раздвижи атаката на Локомотив (Пд)

В края на срещата смените на Акрапович все пак дадоха някакъв резултат. Велимир Посинкович и Митко Илиев внесоха някаква агресия в предни позиции за “смърфовете”, но резултатът бе твърде голям, за да бъде обърнат. Юношата Илиев се разписа в добавеното време, но това единствено намали впечатлението у тези, които не са гледали срещата, за пълния разгром на “черно-белите”. Вижда се, че Димитър Илиев има усета да застава там, където може да отиде топката. Това може да помогне на тима от “Лаута” в следващите месеци. Все още обаче играчът не е готов за 90 минути.

Велимир Посинкович има потенциал в себе си. Изглежда много настъпателен футболист с унищожителна физика. Но Акрапович не реши да заложи на него като титуляр с оправданието, че и той не е готов напълно. Играта на Посинкович хвана окото още в мача срещу ЦСКА 1948, когато отборът се представяше пред феновете. Тогава се видя, че той може да прави бързото преливане от защита в атака. Има мощна крачка и е трудно да бъде спрян. Ударът му също е на ниво. Трябват му обаче игрови минути, а и точната позиция на терена, за да изпъкне..

5) Посредствена отбрана

Каквато и критика да отправим към защитата на Локомотив (Пд), ще бъде мека. Защитата в момента липсва. Няма я. Тя е бавна, неподредена, пропусклива, разгадаема. Комбинациите на Славия се получиха до една. Имаше едно положение през първата част, когато Галин Иванов задържа за секунди пред полето на “смърфовете”. Не само че никой не го атакува, но той дори успя да пусне към Мартинов около дъгата, който му върна с разсичащ защитата пас. Иванов излезе сам срещу Луков, но ударът му срещна тялото на стража. В ситуация се видя колко големи пространства има в отбраната на “черно-белите”. И тук говорим за тим на Славия, който така или иначе си остава на едно средно за родните стандартни ниво. Ако какво би станало срещу Лудогорец, срещу нахъсания Берое? Срещу Ботев (Пд) дори, който срещу Септември (Сф) показа нелоша скорост в предни позиции?

Милош Петрович изглежда не на място в тази защита. Езе не бе в групата, защото получи травма в рамото срещу ЦСКА-София. Но непрекъснатата смяна на защитници в центъра ще донесе много проблеми на пловдивчани. Буна изобщо не е за десен бек, тъй като няма навиците на защитник, но към момента това е потенциалът на Акрапович. Той прави схемата спрямо наличния кадрови състав. След приключване наема на Мухамед Муса от Истанбул ББ, Локомотив (Пд) така и не намери десен бек. Буна може да играе като халф-бек с остри включвания по крилото, но Локомотив (Пд) не играе с такъв тип схема, колкото и в началото да му се искаше на Акрапович.

Според информация на TribunaPlovdiv.bg Искендар Джалилов (който вече не е част от Локомотив (Пд)) е бил в Турция в последната седмица, за да оправя документи. Това означава, че е тренирал само веднъж с отбора преди мача със Славия, което сами разбирате, си е чиста проба експеримент при започване от първата минута. Именно и затова той бе заменен от Янко Ангелов на почивката. Тези непрекъснати ротации в защита просто са смъртоносни за отбор, който иска да влезе в Топ 6. Трябва постоянство и игрово време преди да се мисли за сработване и стабилност.

6) Кошмарен дебют за Мартин Луков

След като след двубоя с ЦСКА-София написахме, че Милина трябва да отстъпи мястото си Луков, сега се видя, че който и да застане под рамката, ще изпитва трудности. Защото просто оборът не е ниво и твърде често допуска противниците да отправят удари. 25-годишният страж изглежда мотивиран да пази за Локомотив (Пд), но и неговият тонус ще спадне след 4-те гола в дебюта му пред своя публика. На никого не му било приятно да понесе такава съдба.

Както вече ви споменахме по-рано, вратарят Антони Милина вече не е част от тима на Локомотив (Пд).

7) Акрапович трябва да се нагоди спрямо футболистите си

Бруно Акрапович иска да играе скоростно, с висок процент притежание на топката, с висока преса. Това обаче става при определени условия и при определени футболисти. В момента в Локомотив (Пд) няма такива. Единствените, които имат техническите качества да притежават топката дълготрайно, са Умарбаев и Карагарен. Останалите грешат често, прибързват, а и физически не са не нужното ниво. Елитон сякаш “има хляб” в себе си, но се вижда, че и той изпада в общата посредственост, когато няма кой да комбинира с него. Локомотив (Пд) изглежда разкъсан и сломен. На първо четене Акрапович трябва да измисли как да заздрави отбраната и да внесе повече организация в средата на терена. Иначе случайно изританите топки напред ще продължат да тровят нервите на обичащите отбора си локомотивци.

TribunaPlovdiv.bg

Акрапович каза дали ще вземе юношата на Левски

Акрапович каза дали ще вземе юношата на Левски

Акрапович каза дали ще вземе юношата на Левски

Акрапович каза дали ще вземе юношата на Левски

Акрапович каза дали ще вземе юношата на Левски

Акрапович каза дали ще вземе юношата на Левски

Акрапович каза дали ще вземе юношата на Левски

Видео: Диема

Подобни

9 Коментара

  1. в този сайт защо пишат само “хора”, които чакат провал на Локомотив за да почнат да плюят Крушарски.
    Явно е, че са персонално засегнати опт него, но пък да пишат такива тъпотии си е поредното доказателство, че с право ги е изритал

  2. Рибата се вмирисва отктм главата! Когато главата е болна-цялото тяло боледува.Вече 4та година му се наслушахме на лакърдиите на този празноглавец от Говедарци.Само приказки, обещания, закани и всякакъв род тъпотии от този изкукуригал старец.Трябва ни нов собственик, който да обедини феновете и да им вдъхне надежда, че Локомотив е любов, която не преминава!Този цървул от Говедарци ни хвърля прах в очите с празни и утопични обещание за светло бъдеще.Всяка година строи стадион, бази и изгражда шампоински отбор.Има ли още някой, който да му вярва на този палячо? На думи много голям, но на дела малък, като мишок.Нищо добро не ни чака с този клоун начело…аз съм го казвал много пъти това.Проблемът е, че няма машинист в Локомотива, който да има нужните финанси, контакти и разум да кара “влака” към целта. Локомотив е орисан да бъде сред големите…за жалост не и с този оръфкяк Крушо начело.

    1. Ти си глупак и доказваш непрекъснато това . Крушарски ли играе на терена , той ли определя кои играчи да се вземат ? Осигурява ли издръжката на отбора , дава ли пари за да им осигури подготвителни лагери ? Всичко това май ти с твоите пари го правиш .А за стадиона и базата вместо да плюеш Крушарски иди пред общината и направи гладна стачка , за да дадат концесиите на Локомотив . Но това май не ти отърва , по лесно ти е да плюеш и да говориш глупости . Аман от изроди като тебе .

      1. Абе, Урод, Крушарски няма пари, как да дойде качествен футболист? Как не разбираш, глупак, с глупака ти?!Каква издръжка осигурява бе?! Иди ги питай с колко заплати виси пак, кретен! И какво плаща? Плаща, като за отбор от средата на Бгр. Какви пари дава тоя въшльо, като няма? Вече четвърта година е начело, какво е постигнал, кретен. Всяка година строи стадион, бази и всяка година прави нов отбор от анонимни чужденци, които и за чеп за зеле не стават.Кой качествен футболист ще дойде при тоя оръфляк от Говедарци? Аз разбирам да има нещо черно на бяло – стадион, или база или да е направил силен отбор да го защитаваш. Всяка година ни прави за посмешище тоя палячо, който като пие две ракии и не знае какво приказва.Пълен глупак е тоя Крушарски за мен и все повече хора ще го разберат. На хората им писна от приказки, обещания и неговите лакърдии.

        1. Все няма пари и не плаща , а вече 4-та година Локомотив съществува благодарение на него. А ти повтаряш едно и също като латерна и обиждаш несъгласните с теб , но не отговаряш на въпроса дали ще направиш гладна стачка пред общината за да побързат с кионцесиите ? Нали много обичаш Локомотив ? Жертвай няколко килограма от теглото си .Но не би . Ти си силен на приказки и то едни и същи глупости , написани ти от някой друг , които ти само ги повтаряш , но не и на деиствия . Оше чакаме да се срещнеш с Кузман Маринков и да решиш въпросът с тв предаванията на контролите . Отново ще повторя : аман от изроди като теб .

    2. ей смотан, вади парите и поемай… да ама гио нямаш. … а като те гледам колко си тъп, едва ли ще ги имаш някога….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker