Анализи и коментариБотев ПловдивДербито на ПловдивЛокомотив ПловдивТрибуна Пловдив TVФутбол

ВИДЕО: Чудовищна драма в края беляза последното Дерби извън Пловдив!

Спомняте ли си кога за последно Ботев (Пд) и Локомотив (Пд) се изправиха един срещу друг извън пределите на Пловдив?

Това стана на 16-ти март 2014г. на ст.”Васил Левски” в София…

Както знаете, предстоящото голямо пловдивско Дерби няма да се играе в Пловдив. Поради ред причини, двата отбора, и техните фенове, ще трябва да изминат разстоянието от точно 266км и да акостират на бургаския стадион “Лазур”, за да могат за 103-ти път в историята да вплетат сили в нов титаничен сблъсък.

Поради ремонт на базата в “Коматево”, на която Ботев (Пд) обикновено домакинства в последните два сезона и половина, първите няколко домакинства на отбора от новия сезон в Първа професионална лига ще бъдат в Бургас.

derbi

В последните седмици се чуха много критични мнения относно това подобен мач да бъде преместен толкова далеч, тъй като, поради заряда на срещата, здравето на феновете може да бъде застрашено.

Историята обаче показва, че все пак има двубой между двата тима, който е изигран извън Пловдив, а последиците никак не бяха онези, за които обикновено се споменава, когато кажем “Дерби на Пловдив”. А, напротив – в последното Дерби извън града Ботев (Пд) и Локомотив (Пд) предоставиха на своите верни фенове истинска футболна наслада и сътвориха празник, за който ще се говори дълго…

Датата е 16-ти март 2014г. Първият плейофен кръг на тогавашното първенство се открива с голямото пловдивско Дерби. Домакин на срещата  е Ботев (Пд), но отборът е наказан да не домакинства в Пловдив една среща, поради инцидент с хвърлена бутилка по треньора на Локомотив (Сф) Стефан Генов.

loko-fenove

Добре, случва се. Това е част от футбола. Феовете на Ботев и Локомотив го приеха, отложиха всичките си неделни ангажименти, качиха се на рейсове и автомобили и потеглиха към столицата, където техните любимци се нуждаеха от подкрепа в битката срещу големия враг. Близо 2000 пловдивчани се изсипват в София, за да бъдат част от историята – за първи път двата отбора играят Дерби за първенство извън Пловдив.

Ботев (Пд) е запазил ядрото от миналия сезон, в който без малко да елиминира германския Щутгарт в плейофите на Лига Европа, и сега отново гони класиране в европейските клубни турнири. Локомотив (Пд) е в края на ерата “Коко Динев”, но опита и баланса в състава на Александър Станков винаги могат да изнендат градския съперник. Преди началото на срещата “канарчетата” са 4-ти в генералното класиране с 46т., докато “смърфовете” са 5-ти с 45т.

botev

Минималната разлика между двата тима още повече нажежава страстите на терена…

….10 минути преди края на големия мач Локомотив (Пд) и неговият собственик Коко Динев ликуват като победители. Малко след началото на втората част неуморимият Здравко Лазаров (58′) окрива резултата за “смърфовете” и дава нужното спокойствие на своите фенове, че след 6 официални срещи без победа над градския съперник, това е техният ден.

Въпреки малкото време до края духът на “жълто-черните” не пада и те всячески опитват да достигнат до вратата на Йордан Господинов. Съдбата целува “канарчетата”. Две приказни центрирания на румънеца Алесандру Куртеан вдъхват криле на Ботев (Пд) за последвалия обрат.

derbi

В 83-та минута нисичкият Данчо Тодоров е надскочен и снажният Юнес Хамза изравянява – 1:1. След този гол има само един отбор на терена. Ботев (Пд) не спира да търси своя голям момент…и го постига.

Кой друг, ако не той! Резервата Иван Цветков влиза няколко минути след гола на Хамза и с добро пласиране в наказателнто поле в 88-та минута засича втора удобна топка, изстрелвайки бултрасите в невиждана радост малко преди края на двубоя – 2:1 и победа за Ботев (Пд) в едно от най-паметните Дербита…

bote

Е, ние остава само да се надяваме, че традицията с инфарктните секунди в края на срещата ще бъде продължена и във второто Дерби извън Пловдив…

Стартови състави на двата отбора:

Ботев (Пд): Адам Стаховяк, Йордан Христов, Серджан Лукин, Сивард Спрокел, Веселин Минев, Георги Сърмов, Абел Анисе, Мариян Огнянов (65-Алесандру Куртеан), Ромарио Кортзорг (46-Вандер Виейра), Феребори Доре (76-Иван Цветков), Юнес Хамза

Старши треньор: Станимир Стоилов

Локомотив (Пд): Йордан Господинов, Йордан Тодоров, Александър Тунчев, Асен Георгиев, Диего Фераресо, Аласан Н’Дайе, Хамед Намуши (89-Жозеф Мендес), Здравко Лазаров (68-Спас Делев), Крис Гади, Тижани Белаид (79-Александър Якимов), Мартин Камбуров

Старши треньор: Александър Станков

Главен съдия: Николай Йорданов

Бюлент Мюмюнов/TribunaPlovdiv.bg

След всичко преди дербито на Пловдив със специалната категория на TribunaPlovdiv.bg „Дербито на България“.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker