Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Омар Косоко – незаинтересованият меланхолик, който риташе като футболен вълшебник…

Днес нападателят Омар Косоко напусна България и тръгна към новото предизвикателство в своята кариера – дубайския Ал-Фуджайра — отбор, воден от легендата Диего Армандо Марадона.

Още преди месеци се заговори за края на престоя на Косоко в Ботев (Пд), но днес всичко вече е официално.

С неподръжаемия си стил на движение по терена, харизматичното си присъствие и смъртоносния си завършващ изстрел Омар Косоко несъмнено остави отпечатък в историята на Ботев (Пд). Най-вече защото е чужденец. А такива като него рядко се виждат по българските терени.

Дрибълът му изглеждаше нехаен. Сякаш го правеше по принуда, но в крайна сметка бе изключително ефективен. Плетеше играта на “канарчетата” както когато бе в най-предни позиции, така и когато бе изтеглян малко по-назад от Николай Киров. В последните мачове в Европа Косоко на няколко пъти игра зад нападателя Виана и този модел се видя, че може да дава плодове.

Като цяло Омар бе изключително изпълнителен състезател. Правеше това, което му се каже. Не бе егоист, закакъвто бе смятан от мнозина. Не бе претенциозен. Сякаш 29-те му години и големият му опит по терените на България и Европа го бяха научили, че трябва да проявиш немалко професионализъм, за да постигнеш успехи.

А за 10 месеца с екипа на “жълто-черните” Косоко постигна повече отколкото някои чужденци у нас за години. Той вдигна Купата над главата си и бе основна част от една от най-запомнящите се еврокампании на тима за последните повече от 20 години.

От есента на 2016г. (Косоко пописа на 29 септември 2016г.) до днес французинът реализира 10 гола, в общо 37 мача за Ботев (Пд). Някои, от които изключително важни и значими.

Голът, с който Косоко ще остане завинаги в сърцата на бултрасите обаче, е онзи на финала за Купата на България срещу Лудогорец на 24 май 2017г…

Тогава, в края на първата част на срещата, Ботев (Пд) открадна една топка в центъра и поде бърза атака в половината на шампионите. Косоко в крайна сметка получи с последния пас, обработи коженото кълбо на границата на наказателното поле и с непокорна доза романтизъм я мушна с левия крак във вратата на противника.

“Канарчетата” поведоха с 1:0 в най-болезнения момент, а след още 45 минути вече ликуваха с трофея.

По време на лятната европриказка Косоко също се разписа на два пъти. Това бе в мача с Партизани в Тирана, когато изравни за “канарчетата” в края на първата част с един туповен изстрел от далечно разстояние, а след това и затвори срещата с третия гол за своя тим (Ботев (Пд) победи с 3:1)

За съжаление, “Играчът на миналия сезон” на пловдивчани съблича “жълто-черната” фланелка. Причините могат да бъдат десетки – дали заради повече пари, дали заради новото предизвикателство и тръпката от смяна на обстановката, или заради огромния шанс да работиш с титан в професията като Марадона, Омар Косоко избра да напусне Ботев (Пд). Успех!

/Бюлент Мюмюнов/ TribunaPlovdiv.bg

https://www.tribunaplovdiv.bg/пшоеяве23/

Кой е Омар Косоко?

Видео: Диема

Подобни

Един Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker