бетано най-добър сайт за слот игри
Ботев ПловдивФутбол

ВИДЕО: 29 години от знаменитата победа на Ботев над Байерн Мюнхен

7 ноември 1984г. дата, която остава завинаги в историята не само на Ботев Пловдив, но и на българския футбол. На днешната дата преди 29 години Ботев побеждава Байерн Мюнхен с 2:0 в среща от 1/16 финалите в турнира за Купата на носители на купи.

В първият двубой Ботев губи с 1:4 в Мюнхен, а в Пловдив само един гол не достига на Ботев да елиминира баварците.

Срещата се играе пред над 45 000 зрители на тогавашния стадион “9-ти септември” (сега Пловдив). Ботев размазва “баварците” Атанас Пашев открива резултата в 38-та минута, Пашев прави хубав рейд, финтира двама играчи на Байерн е пронизва Пфаф за 1:0.

Още в началото на втората част Байерн е на само едно попадение от елиминиране от турнира. Пловдивчани получават правото да изпълнят дузпа, която Костадин Костадинов реализира и прави резултата 2:0.

До края на двубоя обаче белгийският вратара Пфаф спасява всичко, което е по силите му и след доста пропуски Ботев не успява да вкарва трето попадение, което да елиминира Байерн.

След края на срещата капитанът на Байерн Клаус Аугенталер подарява лентата си на капитана на Ботев Петър Зехтински, след като прави това Аугенталер е наказан от ръководството на Байерн.

Макар и да отпада Ботев продължава две тенденции и прави един рекорд. Байерн записва 4-та поредна загуба в България 2:1 и 4:3 срещу ЦСКА в София, 2:0 срещу Марек в Дупница и 2:0 срещу Ботев в Пловдив.

Старши треньорът на Байерн Удо Латек пък записва третата си поредна загуба в София, той губи първо от ЦСКА с 2:1 в София като треньор на Байерн, след това губи с 1:0 отново от Ботев, водейки Барселона.

Ботев записва рекорд, който и до днес не е подобрен, пловдивчани са единственият български тим, който е на само едно попадение от елиминирането на Байерн, като преди това единствено Марек е бил близо на едно попадение, но от влизане в продължение срещу “баварците”.

Това се оказва и последната победа на български отбор срещу Байерн Мюнхен.

Немците идват още два пъти в България, но и двата пъти побеждават ЦСКА в София и спират негативната серия от 4 поредни загуби.

Байерн побеждава на 1/4 финалите в турнира Рома след 2:0 в Мюнхен и 2:1 в Италия, но на 1/2 финалите “баварците” са отстранени от бъдещия шампион Евертън след 0:0 в Германия и 3:1 в Англия.

Ботев Пловдив – Байерн Мюнхен 2:0 реванш 1/16 финален мач КНК

Голмайстори: Пашев 38, Костадинов – дузпа 51

Байерн: Пфаф, Дремлер, Вилмер, Едер, Аугенталер, Лерби, Дюрнбергер, Нахтвай, Румениге (Д. Хьонес 46), Мати, Волфарт

Треньор: Удо Латек

Ботев: Вичев, Динев, Раков, Блангев, Хорозов (Младенов 58), Симов, Пачев (Бакалов – 64), Георгиев, Костадинов, Зехтински, Пашев

Треньор: Иван Глухчев

Стадион: Пловдив (тогава 9-ти септември) 45 000 зрители

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук от тук >>>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker