бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Защо Ботев (Пд) допусна три гола в Стара Загора…и защо вкара четири?

Отборът на Ботев (Пд) продължава с възходящата си линия на развитие под ръководството на треньорския тандем Николай Киров – Иван Кочев.

Снощи (16.10) “канарчетата” постигнаха една много изстрадана, но страшно сладка победа над старозагорския Берое с гръмкото 4:3 като гост.

Това е общо четвърти успех за Ботев (Пд) в последните шест двубоя, по време, на които начело на тима са Киров и Кочев.

Всички в клуба, а и извън него, в момента споделят мнението, че именно двамата не чак толкова опитни специалисти, що се касае до работата с елитен отбор, са причината за рязката промяна на настроенията в отбора.

След изгонването на Николай Митов и анонсираното оттеглянето на финансовата подкрепа отстрана на двамата собственици Румен Чандъров и Георги Самуилов, “жълто-черният” клуб сякаш започна да изживява своята така чакана футболна пролет.

Видимо всеки техен мач ще бъде изследван под лупа, особено от феновете на тима. Привържениците на Ботев (Пд) изживяха множество разочарования както на терена, така и извън него в последните два сезона, и сега с напрегнати лица наблюдават своя тим.

Ние обаче ще обърнем внимание на последния сблъсък на “канарчетата” по време на головата фиеста срещу Берое.

За хората, обичащи Ботев (Пд), най-радващото в този двубой е, че тимът победи. Тодор Неделев и компания просто успяха да вкарат повече от съперника и заслужено грабнаха трите точки в една от най-напечените Битки за Тракия в последните повече от 10 години.

На първо време обаче трябва да отчетем лошата игра в защита. Ботев (Пд) допусна цели три попадения в собствената си врата. Това бе най-лошият мач за дефанзивната линия на тима, от сблъсъка с Лудогорец в началото август, когато “жълто-черните” допуснаха четири попадения.

И не само. Ботев (Пд) е с най-слабата защитна линия от първите 7 отбора в класирането на Първа лига, като до момента е допуснал 15 гола във всичките си 10 срещи.

Успокояващото е, че поне атаката работи. Изненадата или не, Ботев (Пд) е с третото най-ефективно нападение в родния елит със своите 18 попадения, като отстъпва единствено на лидерите Левски (19) и Лудогорец (25).

Това ясно ни говори, постепенно Ботев (Пд) се превръща в тим, който играе футбол, базиран основно на атаката. “Канарчетата” допускат много, но и бележат много. Рядкост са отборите във вътрешното първенство, които имат подобен атрактивен “латиностил” на игра.

Но дали това именно е желаното лице, което Киров иска да наложи в тима?

По-скоро не. Съгласете, се че нито един отбор по света не желание да допуска голям брой голове в собствената си вратата, та било то и с цената на измъчен успех в края на срещата.

Както се казва, съдбата един ден ще ти обърне гръб, и тогава…? “Жълто-черноте не могат да разчитат единствено на своята атака. Там нещата се получават засега, но няма как да не дойдат мачовете, които ще трябва да бъдат спечелени от защитата.

Няма как да не дойдат срещите, в които едното попадения, да речем, отбелязано в първите 10 минути на мача, трябва да се брани със сетни сили пред собствената врата до последния съдийски сигнал.

В немалко случай през миналия сезон Ботев (Пд) бе водещия отбор почти до края на срещата, но в крайна сметка не успяваше да прибере пълния комплект от точки. Само си спомнете последното гостуване на Пирин (Благоевград) на “Коматево”, когато тимът воден тогава от Наджи Шенсой измъкна точката в последните секунди на двубоя (2:2).

От доста време защитата е болната тема в тима. А срещу Берое един от основните стълбове на ариерагарда рухна с гръм и трясък. Големите критики бяха насочени основно към един човек – каращия втория си престой в тима Даниел Златков.

Ако погледнем в детайли и трите гола на Жуниор Мапуку, ще забележим, че основна вина за тях има Златков. Разбира се, при толкова тежки условия на игра под непрестанния дъжд на Стара Загора няма как да не отчетем колективните пропуски на тима. Отчетливо обаче се забеляза лошата игра на централната двойка защитници.

При първия гол на Мапуку центрирането към наказателното поле дойде отляво. Около точната на дузпата Златков остана пасивен и не атакува “сеоя” човек, в случай Мапуку, който с техничен удар не остави шансове на Георгиев.

При второто попадение Мапуку блесна с много мощен индивидуален пробив. Защитата на Ботев (Пд) сякаш забрави за спринтьорските качества на чернокожия тарана и буквално му направи коридор за действие. Даниел Златков отново бе най-близо до нападателя, но преждевременния му и неразчетен шпагат даде шанс на Мапуку да си открие позиция за изстрел. Въпреки че топката бе изпратена от изключително малък ъгъл, Георгиев се подлъга по хлъзгавия терен и пропусна коженото кълбо под своя плонж.

Третият гол дойде от дузпа, но по ирония на съдбата тя отново бе направена от Златков. Защитникът фаулира Атанас Зехиров в наказателното поле на „канарчетата“, а съдията посочи бялата точка. Мапуку застана зад топката и реализира.

Даниел Златков със сигурност не изигра най-добрия си мач. Явно краткият му престой в Черно море е нарушил синхрона между него и партньора му Радослав Терзиев. Особено в двубои срещу тимове, които имат един изтеглен напред нападател с изявени физически и технически качества се виждат пробойните в дефанзивния вал на тима.

За сметка на това в атака всичко сякаш бе безупречно. Футболистите на Ботев (Пд) не създадоха толкова много положения пред Благой Макенджиев, но в крайна сметка реализираха това, което се откри пред тях.

Тази голова ефективност можем да свържем най-вече с две неща. На първо място с убийствената форма на бразилеца Жоао Пауло, който отбеляза седмия си гол в шампионата на Първа лига и общо 9-я с фланелката на Ботев (Пд).

След това идва и страхотната игра на Ботев (Пд) в центъра на терена. Хубавото е, че в този мач не се усети липсата на наказания Стенио дос Сантош и контузения Фелипе Брзиола, които в последния месец се превърнаха в моторите на отбора.

Силно впечатление направи настроението в играта на капитана Тодор Неделев, който и в този мач, както бе и срещу Дунав преди 20 дни, бе над всички с пробивния си и агресивен стил по целия терен. ЯЯ Меледже пък отново се отличи с енергичните си отигравания.

В крайна сметка Ботев (Пд) не изигра най-добрия си мач, от техническо естестество. Изпъкнаха много грешки в защита, много грешки при организирането на играта. Когато теглим чертата дори виждаме, че Берое създаде много повече положение за гол, а и техният процент на владеене на топката бе в пъти по-голям – 38% срещу 68%.

Духът на “жълто-черните” в този мач обаче бе основният им коз. Вярата и желанието за победа до последния миг им подариха втория успех извън дома.

А спомняте ли си кога за последно Ботев (Пд) спечели два последователни мача извън Пловдив…е, това бе много, много отдавна!

П.С.: Отборът на Ботев (Пд) печели две последователни победи като гост през март 2013г., когато първо на 15 март е победен Черноморец с 2:1, а на 31 март Монтана с 2:0.

TribunaPlovdiv.bg

Снимка: sportal.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker