бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

Как игра Локомотив (Пд) в първия пролетен мач? Новата роля на Умарбаев и агресивните пробиви на Муса

Отборът на Локомотив (Пд) най-сетне постигна първа победа под ръководството на Бруно Акрапович.

В края на миналия уикенд “смърфовете” победиха Пирин Благоевград с 1:0 на “Лаута” в първия пролетен кръг на шампионата. Дебютният успех за босненеца, начело на “черно-белите”, дойде след 5 поредни равенства в края на 2017г. Всички фенове на Локомотив (Пд) пък се надяват това да бъде психологически прелом в представянето на тима, който да донесе едни по-добри и светли дни – като резултати и игра на терена.

Как обаче бе постигната победата?

Единственото попадение в срещата падна в 29-та минута, а негов автор бе Димо Бакалов. Това бе седми гол за крилото с екипа на “смърфовете” във всички турнири през този сезон и шести в първенството.

Пролетният полъх на Първа лига вдъхнови Локомотив (Пд)!

Нека обаче обърнем внимание на подхода на Акрапович към този мач. Той започна със схема 4-2-3-1 – използвана много често по време на зимните контроли. Акрапович експериментира с 4-3-3 и 3-5-2 в края на есенния дял на шампионат, но сякаш усети, че 4-2-3-1 е най-точният подход към момента.

Пролетният полъх на Първа лига вдъхнови Локомотив (Пд)!

С един изнесен напред нападател – Анте Аралица, и трима атакуващи полузащитници зад него – Бакалов, Буна и Марчев, Локомотив (Пд) бе подреден атакуващо и търсещ победата.

Като опорни халфове действаха Банович и Умарбаев. Именно тук и е новината в схемата на пловдивчани. Новата позиция на таджика изненада мнозина, но той бе ползван на нея в контролите преди началото на полусезона. Умарбаев е креативен футболист. Безспорно той има много техника в краката си, с нисък център на тежестта е и умее да дава последния пас.

Решението на Акрапович да върне малко по-назад Первиз не е никак смущаващо. До момента с екипа на “черно-белите” той игра като типичния плеймейкър, но неговата трудност да създава положения за нападателите на “смърфовете” бе ясно забележима. Тя се пораждаше най-вече от невъзможността на топката да стигне до него, поради скъсаната връзка между двете фази на играта – защитна и нападателна, в последните месеци.

Именно това ще бъде и ролята на Умарбаев в пролетна схема на Акрапович. Той ще бъде натоварен с по-креативните функции в дуета с Банович в центъра. Умарбаев ще получава първия вертикален пас от изнасянето на топката, когато тя минава през защитата, и след това ще трябва да я пренася в полето на съперника. Дали с дрибъл, дали с къси подавания, дали с диагонални пасове. Умарбаев обаче ще има свободата да броди из цялата ширина на централния правоъгълник на терена.

Така в дует с Банович, който е по-силният физически играч, с функциите на разбивач на играта на съперника, Умарабев ще трябва да се превърне в така наречения в Европа – Regista (“Режисьор”). Или казано на български върнат назад плеймейкър.

С подобна роля на терена великият италиански мастро Андреа Пирло направи име в Милан и Ювентус. Той играше малко пред защитата на своя тим, но умееше да разтегля играта с диагонални топка към фланговете, да изнася през центъра със своята неподръжаема техника и да дава последния пас от дълбочина.

В тази зона погледът на съответния играч се разширява, той вижда по-голям периметър от терена и може да контролира играта наистина като един “режисьор”.

Друг интересен аспект от представянето на “смърфовете” бяха действията по крилата на Муса и Велковски. Още от първия ден Акрапович си пожела своите пъргави “халф-бекове” и това е. Босненцът разчита много на атакуващите умения на Муса.

Към момента той изглежда перфектният десен халф бек. Той е повратлив и бърз. Върши нелоша работа в защита, но и умее да помага много в атака. Понякога се увлича прекалено в предни позиции, но е покриван от Везалов, който минава веднага на десния бек, при закъсняло връщане на нигериеца. Муса също така има и добро центриране с десния крак, което го прави идеален за тази позиция. Тъмнокожият футболист демонстрира добро взаимодействие с Веселин Марчев и тъкмо двамата изработиха попадението на Димо Бакалов.

Велковски все още търси себе си на левия фланг, след като Акрапович го върна много по-назад от оригиналната му атакуваща позиция. Видимо той не е за ляв бек, заради тромавото си връщане назад и много закъснелите шпагати в краката на съперника. Въпреки че все още не сме го видели в игра, по всичко изглежда, че нигериецът Мустафа Абдулахи ще бъде решението за Локомотив (Пд) в тази зона.

Новото попълнение в предни позиции Анте Аралица също остави солидни впечатления с поливалентни изяви и добро движение по целия фронт на атаката. Разочарованието поднесе друг от новите играчи – Абделхаким Буна, който си изкара абсолютно наивен втори жълт и съответно червен картон, през второто полувреме. Буна има хубав поглед върху играта, но трудно намира бързото решение, когато около него се създаде числено неравенство от съперникови играчи.

Ако погледнем към конкретната среща, ще видим, че Пирин бе заел подхода на защитаващия се отбор. В първите 30 минути момчетата на Милен Радуканов успяха да удържат натиска на домакините, но в крайна сметка се пропускаха при гола на Бакалов.

Попадението падна след грешка в лявата зона на защитата на благоевградчани и атаката отдясно на Локомотив (Пд) – с участието на Муса, Аралица и Марчев. Пасът на Аралица към Марчев разсече полузащитата на Пирин, което позволи на капитана на “смърфовете” да се шмугне в опразнената лява зона на защитата на гостите. Левият бек на Пирин изостана, а неговата позиция бе заета от централния защитник Сандев. Това разбалансира отбраната на “орлетата”, което доведе до мощния пробив на Марчев и головия пас към Бакалов.
Не забравяйте, че клиентите на bet365 имат достъп до множество мачове на живо от редица ТОП европейски първенства – Серия “А”, Премиера Девисион, Лига 1 и други. Регистрирай се сега и се убеди >>>

До края нас срещата гостие не успяха да отвърнат на удара, а Локомотив (Пд) потърси още попадения. Умарбаев, Буна и Марчев стреляха отдалеч, но нямаха късмета да вкарат. Локомотив (Пд) не убеди кой знае колко с играта си, но като за първи мач показа немалко любопитни комбинации в предни позиции.

В тази среща Бруно Акрапович използва четири от новите си попълнения от зимата, като двама от тях – Аралица и Буна, започнаха от първата минута. Перлата в селекцията – нигерийският защитник Стивън Езе, пък се появи в игра в 60-та минута на двубоя, след като замени принудително контузения Асен Георгиев (който ще отсъства почти 6 месеца, заради скъсани кръстни връзки). Дори 2-метровият Езе прояви на няколко пъти качествата си в защита със стабилни изяви и обра аплодисментите на малкото присъстващи на стадиона. В края на срещата влезе и Филип Михалевич, за който нямаше много минути за изява.

TribunaPlovdiv.bg

Състав на Локомотив (Пд) в мача с Пирин:

Локомотив (Пд) : Илко Пиргов, Димитър Везалов, Асен Георгиев (Стивън Езе 60′), Димитър Велковски, Игор Банович, Парвиз Умарбаев (Янко Ангелов 79′), Димо Бакалов (Филип Михалевич 88′), Веселин Марчев, Абделхаким Буна, Анте Аралица, Муса Мухамед

1
Пиргов
19
Велковски
5
Георгиев
15
Везалов
25
Муса
34
Банович
39
Умарбаев
7
Бакалов
93
Буна
10
Марчев
77
Аралица

Резерви: Антони Милина, Ванчо Траянов, Стивън Езе, Филип Михалевич, Aрхан Исуф, Симеон Райков, Янко Ангелов

Пролетният полъх на Първа лига вдъхнови Локомотив (Пд)!

Видео: Диема

Подобни

3 Коментара

  1. И тук СТРАШЕН анализ от теб.Брунотрябва да те взе за консултант . Можеш да говориш с г-н Маринков да ти ходатайства за този пост. Иколко късно дойде Абдулахли , да не би първенството да свърши.

    1. Ами толкова късно, че няма един мач с отбора.И много се съмнявам, че Бруно има кураж да започне с него.Велковски си направи подготовката с отбора, сигурен съм че физически е по-добре подготвен, но какво от това, като е пълна дупка на бека! Затова ти казвам, че много закъсняха с намирането на ляв бек.Аз ако съм на мястото на Бруно, ако черния не може да изкара цял мач на високо ниво също не бих рискувал, но пък бих направил 2 промени за мача със Славия – Торетата го пускам до Банович, а Парвизката го поставям зад Антето! Ей тва ти е състава за мача със Славия!

  2. Нито Велковски става за ляв бек, нито на Парвиз му е мястото в средата, като плеймейкър.Журналистът много правилно е уловил потока на мисълта на Бруно да дръпне Умарбаев по- назад, като градивен халф, но гледайки контролите и мача срещу Пирин се вижда, че Парвиз се обезличава на новия му пост.Умарбаев е да ти играе зад нападателя…много повече му спори изнесен по-напред зад нападателя, отколкото да го мъчи Бруно, като плеймейкър.Най-големите ми притеснения са свързани с поста-ляв бек където Митко въобще, ама въобще не се справя.Именно тук отчитам като груба грешка, че ръководството ни не намери качествен ляв бек навреме.Да, дойде Абдулахли, но твърде късно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker