Ботев ПловдивДюшФутбол

Новият директор на ДЮШ на Ботев (Пд): Приоритет е създаването на футболисти за мъжкия отбор!

Новият директор в школата на Ботев Иван Цветанов даде обширно интервю пред официалния сайт на Клуба. Специалистът сподели вижданията си за развитието на академията на “канарчетата” и отговори на актуалните въпроси около детско-юношеската школа на “жълто-черните”.

 – Измина една седмица, откакто поехте школата на Ботев. Как изглежда школата от високо и усещате ли вече същинската разлика с предишния си пост?

– Да, усещам разликата. Тук вече отговорността е много по-голяма, досега отговарях за един отбор от 20 човека, а сега освен, че отговарям за всички треньори и поемам пълната отговорност за тяхната работа, така също и отговарям за всички деца, които са в останалите 10 отбора от школата на Ботев.

 – Какво беше първото нещо, което направихте като директор на школата на Ботев?

– Първото нещо, което направих, е да проведа разговор с целия треньорски екип, за да вземем най-правилните решения относно бъдещата работа в школата.

 – Какви са първите Ви идеи за развитието на школата?

– Идеята ми е да започнем да работим по една единна програма. За да можем наистина да правим футболисти, които да представляват интерес за мъжкия футбол и повече играчи да стигат до първия отбор на Ботев.

 – А дългосрочните такива?

– Дългосрочната ми идея е свързана с една 10-годишна програма. Това е времето, за което едно дете се развива от подготвителните групи до U19. Да се обърне внимание на всеки един играч, да се развият индивидуалните му качества – технически, физически, тактически. За да може когато отиде в първия отбор да бъде един завършен футболист.

 – Планували ли сте сериозни промени в академията или на този етап ще огледате как работи?

– През първите шест месеца ще огледам как работи школата. През това време ще бъде изготвена тази програма, за която вече споменах и след нова година визията на школата на Ботев ще изглежда по-различно от това, което е в момента.

 – Мислите ли за развитие на качествата на треньорите с участие в семинари?

Вземи 100% бонус до 100 лв. за нови клиенти в bet365. Гледай над 100 000 мачове. Залагай на живо удобно от твоя мобилен телефон и печели с още много страхотни бонуси в bet365. Започни с бонус от 100 лв. от сега оттук >>>

– Да. Нашите треньори трябва да ги развиваме и да ги задържаме в нашия клуб, за да показват своите знания и умения на децата.

 – Ще участвате ли в подготовката на тренировъчния процес на отделните формации?

– Когато се налага, със съвети които ще давам треньорите. Но няма да се намесвам пряко в работата на треньорския състав.

 – Какво е Вашето виждане за методиката, която ще се налага в школата?

– Във всяка една възраст ще се развиват качествата, характерни за нея. С други думи – в най-малката възраст ще наблегнем на координация, техника и бързи крака. В следващите възрасти ще наблягаме на други физически качества, усъвършенстване на техническите качества. Във възрастите U17 и U19 трябва да работим колкото се може по-близо до мъжкия футбол.

 – Кое е важно за Вас – да се изграждат футболисти за мъжкия отбор или да се трупат купи във витрината?

– За мен важни са и двете неща, но приоритет ще бъде изграждането на футболисти и тяхните индивидуални качества. Но в крайна сметка, нещата са взаимосвързани – когато ние имаме достатъчно добри футболисти то и отборите ни ще бъдат добри и ще печелят купи и призови места.

 – През миналия сезон в U17 Ботев игра с година по-малки на възраст юноши, мислите ли да продължите този подход по-малки на възраст отбори да играят при по-големите?

– Да, това е тенденция в световния футбол. Деца, които са показали, че са по-добри от връстниците си, се качват в по-горни възрасти. Това се прави, за да не се получава застой в тяхното развитие. Ние ще следваме тази тенденция.

 – Как стои въпросът с екипировката на юношите за новия сезон?

– Екипировката на юношите ще бъде осигурена от ръководството на Клуба и ще бъде на немския производител Uhlsport. Всички деца ще имат необходимата екипировка, която е нужна за провеждане на нормален тренировъчен процес.

 – В школата на Ботев има много таланти от бургаския регион, ще се засили ли още повече бургаското присъствие с Вашето назначаване?

– Ще се засили присъствието на всяко едно качествено дете, което заслужава да носи екипа на Ботев. Без значение от коя част на страната е.

 – И все пак, в Пловдив също има доста качествени юноши, как ще успеете да постигнете обединение между местните таланти и тези отвън?

– Приоритет ще бъдат местните деца. Ако има дете, което е от друга част на страната и има сходни качества с дете от град Пловдив, ще бъде даван път на местното момче.

 – Бихте ли отличили някои от талантите в школата на Ботев?

– Има доста таланти, но няма да споменавам имена. Те го доказват със своята игра и с честта, с която носят екипа на Ботев.

 – В България в детско-юношеския футбол един от наболелите проблеми е опитите на родители да се бъркат в работата на треньорите. Има ли подобен казус в школата на Ботев и ако има как бихте го решили?

Вземи 100% бонус до 100 лв. за нови клиенти в bet365. Гледай над 100 000 мачове. Залагай на живо удобно от твоя мобилен телефон и печели с още много страхотни бонуси в bet365. Започни с бонус от 100 лв. от сега оттук >>>

– Това е нормален казус за българския футбол, но не и за европейския. Ще проведа родителски срещи и ще ги помоля да оставят треньорите да работят на спокойствие. Убеден съм, че в школата на Ботев има добри треньори и те могат да предадат своите своите умения в развитието на техните възпитаници. Ако усетя опити за толериране на отделни футболисти, бих го пресякъл на момента.

 – Какво е виждането Ви за скаутското звено в академията на Ботев?

– Това е нещо, което го има по целия свят и всеки уважаващ себе си клуб го има. В едно съвместно решение между скаут, треньор и директор на школата трябва да се опитаме да привличаме деца, в които виждаме качества за развитие на футболисти.

 – Как ще се преборите с конкуренцията на останалите отбори, които ползват позволени и непозволени средства за привличане на таланти?

– Единствено с работата на треньорите и вниманието, което се обръща на децата. Тук се полагат всички усилия в тяхното изграждане и да бъдат убедени, че камъкът тежи на мястото си. При нас дисциплината е на много високо ниво и дори смятам, че сега ще бъде още по-затегната.

 – Мислите ли за разширяване на щаба на академията, тъй като през изминалите сезони имаше треньори, които водиха по два набора и какво е мнението Ви за наличието на кондиционен треньор?

– Трябва да увеличим бройката на треньорите и по този начин всеки треньор да води определена възраст. Наличието на кондиционен треньор е задължително във всеки клуб.

 – Как оценявате условията в базата на Ботев и като цяло има ли нужните условия за направата на качествени футболисти за представителния отбор?

– От тази гледна точка нито аз, нито треньорите в школата трябва да имаме извинение. Това е една от най-добрите бази в България, с всички необходими условия да развиваме футболисти.

 – Допада ли Ви идеята футболисти от старшата възраст да бъдат преотстъпвани на мъжки отбори, където да развиват качествата си?

– Това е добра идея, но трябва много внимателно да се преценя в какви отбори ще бъдат преотстъпвани тези футболисти. Ръководството и треньорът на мъжкия отбор трябва да са преценили, че ще се води добър тренировъчен процес, който ще спомогне за доразвиването на тези футболисти. За да може когато тези футболисти се завърнат в Ботев, да бъдат готови за мъжкия отбор. Надявам се това, че в момента треньор на представителния тим е Николай Киров, ще спомогне за още по-бързата интеграция на нашите юноши.

 – Къде искате да видите школата на Ботев след една година?

– Моята визия не е за след една година, а за след десет години. Искам да видя мъжкия отбор на Ботев, изграден с футболисти от школата.

Източник: botevplovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker