Локомотив ПловдивФутбол

Христо Крушарски пред TribunaPlovdiv.bg (част II): Ще направя хотел на “Лаута”, срещнах се с финансовия министър заради Локо

Христо Крушарски. Това е името, което в момента е на фокус в „черно-бялата“ общност. Днес той официално ще стане собственик на Локомотив (Пд), когато ще му бъдат прехвърлени акциите на клуба.

Екипът на TribunaPlovdiv.bg се срещна с Христо Крушарски и проведе дълъг разговор. След като вчера публикувахме първата част от интервюто със сегашния благодател на Локомотив (Пд) (за повече информация ТУК), днес правим това и с втората, която е също толкова любопитна и също толкова емоционално обвързана със страстта, която накара един човек да промени хода на събитията в една разединена футболна общност.

Какво мислите за развитието на нашия спорт през последните години?

Проблемът е “голямата демокрация”, която ние очаквахме много. След като дойде тази “голяма демокрация” обаче се разруши целият български спорт. Защо сега тука от 3-4 години се правят около десетина стадиона в региони и селата, нови игрища? Не знам, на кого е заслугата, на това или онова правителство. Да, това е похвално, защото се мисли за спорт. Но трябва да се мисли за местата, където има хора. Там да се правят тези игрища. Аз нищо против нямам селата. Но в едно село с 500 жители, при един хубав стадион, няма кой да отиде да играе там. Трябва да се правят спортни площадки, трябва да се правят лекоатлетически писти. Аз силно завиждам на Буенос Айрес за инфраструктурата и за спорта, който се развива в този град. Там събота и неделя може гледате панаир. Мисля, че в Аржентина повечето спортни площадки и игрища са общински, защото всеки може да отиде там и да спортува, колкото пожелае. Така че нашата държава трябва да помогне малко. Да помогне на спорта. Най-вече да помогне на хората, които искат да дават пари за спорт. Трябва да има някакви облекчения. Тук се плащат двойно данъци. Аз сега вадя от своя джоб, за да си плащам “данък печалба”, например.

Каква е вашата оценка за работата на спортните школи у нас?

У нас не се инвестира в нищо. Кажете ми в кой “завод” има кадри. Ние нямаме училища. Учителите са приравнени с чистачите. Така че, за да има школа трябва да има кадри, които да са мотивирани.

Какво мислите специално за ДЮШ на Локомотив (Пд), бихте ли променили нещо там?

Все още не съм стигнал до школата на Локомотив (Пд), но вече виждам една дейност, която не ми харесва. Тук всичко се е превърнало в комерсиализъм. Със сигурност ще променя много неща. Вече треньорите ще получават пари за резултати, а не затова просто да идват на работа, да взимат някакви пари от децата и да си отиват. Който иска да заповяда, който не иска…пътят му е отворен! Но ние школа ще направим. Даже сега, на срещата с кмета, ще се боря да върнем спортните паралелки в училищата. Имало е едно време спортно училище тук, но сега, май, само името му е останало. На “Лаута” има над 400 деца, които тренират. Пловдив е град с 500 хил. души – тренират 400 деца. Бих направил един паралел със Стара Загора, тъй като там градът е 100 хил. – тренират 600 деца. Всичко това показва, че тук не се работи правилно. Какво ни пречи да направим и ние една качествена школа. От Ловеч идват и взимат децата, за да ги обучават. Защо? Защо да не го направим и ние това.

Означава ли това, че в скоро трябва да очакваме инвестиции в школата на Локомотив (Пд)?

Да, инвестиции със сигурност ще има. Едно от нещата, които ме запалиха да тръгна да правя нещо бе онзи недостроен хотел в парк “Лаута”. Хотел, който вече над 30 години стои без да е пипнат. Аз обичам подобни проекти, които да вадя от нафталина. Тази сграда може да влезе в приличен вид за година, година и половина и да стане работещ хотел. Защото сега плащаме наеми за различни хотели, в които да настаняваме футболистите преди мачовете. Всичко това се плаща.

Какво желаете да оставите след себе си в Локомотив (Пд)?

Аз идвам в Локомотив (Пд) с цел. За мен целта е отборът и базата да се развиват. Аз всичко съм вкарал в Локомотив (Пд). Аз искам да изчистя едното сдружение, другото сдружение, да изчистя най-вече сметките на Локомотив (Пд). И всичко да влезе в “Локомотив” АД, и да работи с “Локомотив” АД. Аз не правя фирма “Христо Крушарски”. Аз вкарвам всичко в “Локомотив” АД. Всякакви сдружения заминават. Защото много лесно е да контролираш една сметка, едно дружество, отколкото да контролираш сателити, които са около отбора. Аз не знам защо досега не се направи това, да си разсрочат задълженията, да си платят сметките и да си работят с Локомотив (Пд). На кого му пречи това? На мен това не ми пречи. Ето сега, до един месец сметките ще бъдат изчистени.

Трябва ли държавата да помага на футболните клубове?

Ще започна с едни думи на моят голям приятел, за съжаление, вече покойник – Иван Славков: „Спорт без държавна политика не се прави”. Трябва да има държавна политика, защото спортът не е само футболът. Спортът е тенисът, хандбалът, баскетболът, волейболът, ските, за всичко това трябва да има държавна политика.

Има ли ли сте контакт с представители на държавата, с които да обсъждате бъдещето на Локомотив (Пд)?

Да, аз проведох един такъв разговор. Когато дойдох, аз бях в такива условия, че трябваше всичко да се реши много бързо. За решаване на подобни въпроси трябва да има помощ от държавата. Тогава направихме една среща с финансовия министър. На тази среща мисля, че показахме какво трябва да направим и в каква посока трябва да работим.

Хората в министерството как приемат вашите идеи?

Попринцип, виждам, че има “шаване” по този въпрос. Но тук трябва да се обединим всички и да направим една обща стъпка. Не само за мен, но и аз целия български спорт. На мен няма кои да ми обърне внимание, но ако е за целия български спорт, тогава, да!

Още по темата:

В Локо поляха победата над шампиона 

ВИДЕО: Черно-бяла лудост след победата над Лудогорец – Крушарски и феновете празнуват 

TribunaPlovdivTV: Христо Крушарски: Не сме за подценяване, идва ред на Левски 

Скандал на полувремето: Христо Крушарски към делегата: Прекратяваме мача, не си троша парите, за да ни режат така

СНИМКИ: Локомотив (Пд) направи голям мач и взе скалпа на шампиона, Бащата – Едо 2:0! 

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker