бетано най-добър сайт за слот игри
Ботев ПловдивИзвън БългарияФутбол

СНИМКА: Паметник на Христо Ботев в далечна Аржентина

В далечната латиноамериканска страна от години съществува голяма българска диаспора. С годините поколенията се сменят, но там България не се забравя. Българската духовност се поддържа. Почитат се традициите и обичаите. Помни се историята на Родината на предците.

В края на 90-те години на миналия век в една от отдалечените от столицата Буенос Айрес провинции – Чако, е издигнат паметник на Христо Ботев. В областта се намира най-многобройната българска общност, там е създадено и първото сдружение на сънародници в тази страна. То е учредено през 1953 година в град Роке Саенц Пеня, с името на поета-революционер. До ден-днешен организацията поддържа българщината чрез фолклорния си танцов ансамбъл „Здравец“ и мероприятията, провеждани по различни поводи в техния културен дом.

Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ от Буенос Айрес, която със своето интернет радио „Моята България“ провежда кампанията „Открий български талант“, се свърза с архитекта Леонардо Илиефф – наш съотечественик с голям принос в създаването на този единствен в Латинска Америка монумент на Христо Ботев. Целта на кампанията е да издирва, в тази част на света, творци с български произход от различни сфери на изкуството и да популяризира тяхната дейност.

Неотдавна радиото излъчи едночасово предаване за г-н Илиефф, с включено негово пространно интервю, в което той разказа интересната история на създаването на паметника. Бюстът на Ботев, изработен от бронз и тежащ половин тон, е доставен от България. Архитект Илиефф е проектирал цялостния комплекс на монумента и е оформил едно място, където присъствието на българския дух е осезаемо. Проектът на нашия сънародник е дарение от негова страна за българската общност. Създаването на паметника е извършено в чест на 150-тата годишнина от рождението на героя, който е безспорно една от най-светлите личности в нашата история.

Години са минали оттогава и мястото, където се извисява бюстът на Ботев се е утвърдило като българско кътче, което личи и от поставената табела в началото на комплекса – „Алея Република България“.

Монументът стои непоклатимо там и ще напомня на следващите генерации от българската общност за страната, от която са дошли техните близки. За да знаят и помнят славното й минало и никога да не забравят своя произход.

budilnik.com

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker