бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

Магьосникът с нрав на 15-годишен

Докато играеше, техничарят бе известен с бурния си нрав и както се казва, не цепеше басма на никого. На 51 години това не се е променило и той още е с характер на 15-годишен хлапак. Също толкова активен. Бащата често се пуска в тренировките на своя “Локомотив”, за да покаже малко истински футбол на своите възпитаници. Понякога крив, понякога усмихнат и отзивчив, това си е Бащата. Но едно не може да му се отрече, когато почне да говори за футбол, всички около него млъкват, защото знаят, че от него могат да научат много.

Христо Колев е роден на днешната дата преди 51 години в Асеновград. Първите стъпки във футбола са в село Нови извор, където живее и рита с по-големите от него. Само с няколко махленски мача той попада в полезрението на треньорите в „Локомотив“ (Пд). На стадиона в парк „Лаута“ Христо Колев е привлечен от Атанас Ангелов, под чието ръководство става републикански шампион за юноши младша възраст. Бащата дебютира в мъжкия футбол на 17 години, но забележете, като ляв бек. Колев със сигурност няма да забрави един свой мач във финала за купата срещу “Локомотив” (Сф) в Плевен. Старшият Ангелов хвърля младия Колев срещу една от звездите на столичните Железничари Стойчо Стоев. Сегашният треньор на “Левски” развинтва Бащата и прави с него каквото си иска. На полувремето “Локо” (Сф) води с 1:0, а Колев е сменен. След паузата пловдивчани изравняват, но в края на мача грешка на вратаря Васко Гаврилов-Гълъбара довежда до крайното 2:1 в полза на “червено-черните”. Дали заради този мач или заради нещо друго, през есента Христо Колев е запратен в казармата – кашик, в Харманли, докато всички негови съотборници от младежкия отбор се уреждат да служат под тепетата. В Харманли обаче той не казва сбогом на футбола, а напротив. Момче от поделението рита в третодивизионния “Димитровград” и подсказва на хората от отбора, че заедно с него служи Христо Колев, тогава юношески национал. В “Димитровград” веднага взимат младия Колев, а треньор му е Димитър Пенев.

При чичо Пенчо няма тренировки,а разборът се прави в местната кръчма

През следващата година наставник на “Димитровград” става Иван Кючуков, който изиграва една от най-важните роли в кариерата на Бащата. Той е човекът, който е диригентската палка, и го преквалифицира като полузащитник.
– Не знам дали Кючуков е забелязал в мен потенциал за халф, или просто от гледна точка на тактиката ме е изтеглил в предни позиции. Но точно от “Димитровград“ се преквалифицирах на поста, с който се подвизавах до края на кариерата ми – спомня си Бащата. След военната служба тогавашният треньор на “Локомотив” (Пд) Христо Бонев го прибира на Лаута. Първата му среща в официален мач е срещу бойкия тим на “Шумен” с треньор Динко Дерменджиев-Чико. “Черно-белите” побеждават с 3:1, а Бащата вкарва уникален гол от над 35 метра от фаул. Преди мача пък Зума го крие в стаята си, за да не го приберат военните тъй като му остават ден-два до уволнението. Само с три мача с екипа на “Локо” става титуляр при младежите. В един мач с националната фланелка вкара два гола на един от най-силните отбори на Югославия. След това се разписва и срещу ГДР. Колев няма 21 години, когато получава повиквателна от Иван Вуцов за “А” националния отбор на България. Бай Вуцан забелязва бързо потенциала и качествата на Бащата, а в един момент младокът измества Пламен Гетов като първи избор за пряк изпълнител на свободните удари. Фауловете на Бащата били толкова опасни и стряскащи, че получават определение “дълга дузпа”. При такива ситуации неговите съотборници често се шегуват с думите: “Хайде нареждайте се на касата за премии”. Те виждат в Бащата футболиста, който с една дълга дузпа може да донесе победата на своя отбор. За негово нещастие се контузва месеци преди световното в Мексико през 1986 г. Един от резервните вратари на “Локо” е ползван в тренировка като полеви играч и след едно съприкосновение с него Бащата къса менискус. Все пак Вуцов го взима, защото Колев е смятан за бъдещето на българския футбол. Колев не записва нито една минута. По-интересна е случката по времето на подготвителния лагер за Мексико още преди той да се контузи. На един такъв сбор нашите играят контрола с местен отбор, а Иван Вуцов недоволства от това с какви обувки играе полузащитникът. “Какви са тези калеври, сменяй ги, или ще те накажа”, казва бай Вуцан към Бащата. В този момент Колев излиза от терена, а секунди по-късно се появява бос.

Чепатият характер на Колев ядосва селекционера и той му нарежда да си събира багажа. Бащата и в този момент показва чертите от буйния си нрав и веднага си оправя куфара. “Играе ли ти се на световното или не”, пита Вуцов. “Явно не заслужавам да играя”, отговаря в свой стил халфът. “Ако те подпукам с една тояга, ще ти кажа аз”, отвръща старшият. Бащата се връща на терена по-силен от всякога. Първо е най-добрият на терена при 1:1 срещу Белгия на стадион “Крал Болдуин” в Брюксел. След това идва един мач у нас срещу Люксембург. Нашите започват двубоя трудно, а на футболното джудже да не вкараш 20 минути си е направо кощунство. Аян Садъков се контузва и идва времето на колегата му от “Локомотив”. Бащата бие фаул от 40 метра, при който препарира вратаря на гостите за 1:0. След това отива пред централната трибуна и започва да ръкомаха срещу тези, които са го освирквали. За тези години това е нещо нечувано, защото в ложата са министри, генерали и т.н. Треньорите Зума и Христо Младенов с хиляди усилия успяват да го спасят от наказание. По-късно идва втората тежка контузия и пропуска загубите от Ейре в Дъблин и от Шотландия в София, които се оказват решаващи за класирането ни на европейско. В една контрола през 1988 г. Бащата се развихря срещу Холандия. Тази с Гулит, Ван Бастен, Рийкард и Куман, с която месец по-късно стана европейски шампион. В Ротердам домакините повеждат с гол на Ян Воутерс, но след това идват минутите на Бащата. Първо Колев слага топката на главата на Ники Илиев за 1:1. А при втория гол преодолява Рийкард и Куман с пета и извежда Садъков, който подава на Любо Пенев за крайното 1:2.

Този мач е един от ключовите за трансфера му в гръцкия “Панатинайкос”. Колев все още е един от най-скъпите трансфери на българин, а за онези години сумата от 1,2 млн. долара е била стряскаща. Само за сравнение, най-добрият футболист в света тогава – Диего Марадона, прави трансфер в “Наполи” за 7 милиона долара. Това означава сега български футболист да струва 20% от цената на Кристиано Роналдо или Лео Меси. Невъзможно! Освен 1,2 млн. долара “Локомотив” получава два рейса и осигурени два лагера в Гърция. Между другото, единият от рейсовете все още се ползва от децата в школата на “Локо”, а всички му казват “автобуса на Бащата”. С парите на Лаута правят два нови сектора – северния и южния, и доизграждат източната трибуна. В националния отбор обаче той така и не успява да направи голямо име по различни причини. При световна квалификация с Румъния Бащата, който е най-скъп в редиците ни, е оставен на пейката. Треньор на трикольорите е Борис Ангелов, който гледа да угоди на всички, типично по нашенски. Румънците повеждат и Ангелов пуска Христо Колев. Бащата вкарва и прави 1:1, но видимо объркана тактика довежда до 3:1 в полза на северните ни съседи. За загубата е набеден полузащитникът на “Панатинайкос”. В гръцкия тим прави добра кариера, става шампион на страната, а в Атина всички се отнасят много добре. В един момент обаче характерът отново му изиграва лоша шега и се скарва с шефа на “Панатинайкос” и заиграва в друг местен тим – “Атинайкос”, а след това и за “Едисайкос”. През 1997 година трансферът на Георги Иванов от Лаута към Герена го връща под тепетата. Шефовете на “Локомотив” опитват да тушират напрежението и Христо Колев облича отново “черно-белия” екип. Бащата е ключова фигура за оставането на “Локо” в елита. След мача за спасение срещу “Олимпик” (Галата) съотборниците му го събличат чисто гол в съблекалнята, защото всеки иска да вземе нещо от легендата.

След това отново заминава за Гърция и в следващите 14 години се прибира рядко. В южната ни съседка се занимава със земеделие и намира своята половинка Мария, от която има две деца – Анастасия и Филип. През 2012 г. се връща като скаут в школата на “Локомотив”, а две месеца по-късно се събира отново с бившия си съотборник Георги Иванов. Това обаче е само за една нощ, тъй като на следващия ден Гонзо си тръгна от Лаута заради неразбирателство със собственика Марешки. На треньорското кормило застава Стефан Генов, а Бащата отново попада в щаба. След това е част от щабовете на Александър Станков и Неделчо Матушев, за да дойде датата 03.10.2014 година. Тогава Бащата официално води своя любим “Локомотив” като старши треньор. “Черно-белите” побеждават “Литекс” с 2:0 и започва една нова ера. Тази на Бащата.

– Никога няма да наредя 10 човека пред вратаря, за да измъкна хикс или да бия с 1 гол. Искам да виждам атакуващ футбол – казва Христо Колев. И това се вижда и до ден днешен. “Локомотив” остарява заедно с Христо Колев. Бащата обаче видимо може и да побелява, но вътрешно той все още е онзи хлапак, който на 17 прави дебюта си за “Локомотив”.

По материал на “7 дни спорт”
Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker