Ботев ПловдивФутбол

Знаете ли защо цветовете на Ботев (Пд) са “жълто” и “черно”?

Днес ПФК “Ботев” Пловдив става на 106 години.

На 12 март 1912г. е създаден най-старият футболен клуб в България. Учредители са група ученици от тогавашната Мъжка гимназия “Княз Александър Батенберг”, заедно със свои връстници от католическия колеж “Св.Августин”, под формата на Въздържателно спортно дружество. Първи председател на клуба е Стоян Иванов Пухтев. Името на Сдружението е предложено от секретаря Теньо Русев.

Замисляли ли сте се обаче защо отборът играе в “жълто” и “черно” като основни цветове на екипите?

Една от версиите за избора на клубните цветове гласи, че това е съчетанието между жълтото – символ на католическия Колеж, ситуиран в миналото на мястото сегашния ст.”Христо Ботев”, и черното – символ на Първа мъжка гимназия.

Още първите екипи на отбора са в жълто-черно. По време на много промени на имената и управлението на клуба през годините обаче към дизайна на екипите се добавя червено и бяло. В крайна сметка в последните повече от 50 години “канарите” играят в изконните си цветове.

Иначе по случай 106-годишнината на клуба днес в 20:30ч. феновете на “канарчетата” ще се съберат пред ст.”Христо Ботев”, на бул.”Източен” 10′, за да почетат тази паметна дата за своя тим.

ПФК “Ботев” Пловдив на 106 години!

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker