Анализи и коментариБотев ПловдивДербито на ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

Дами и господа, отново е време за Дербито на Пловдив! – част II

Утре точно в 20:00ч. на ст.”Локомотив” в пловдивския парк “Лаута” един срещу друг ще се изправят две от най-плaменните имена на българския спорт – Локомотив и Ботев – отборите, които вече над 60 години рисуват по терените Под Тепетата едно от най-яростните футболни съперничества в родния футбол!

В последното Дерби двата отбора не успяха да се победят, завършвайки наравно 1:1 на “Коматево”. Много неща обаче се промениха от онзи мач пред точно 75 дни. Не като класиране, разбира се, защото и двата тима продължават да са на две от последните три места в подреждането (Ботев е осми с 12т., докато Локомотив е девети с 11т.). Тук по-скоро говорим за една транформация в чисто игрови и финансов аспект.

След края на първата четвъртина от сезона Ботев (Пд) все пак финишира пред големия си враг. Играта на двата тима обаче не задоволи почти никого в Пловдив, което накара и двете ръководства да вземат решението, да закупят още нови футболисти въпреки, че сезонът вече бе започнал.

lokobotev derbi

За Локомотив (Пд) това бяха Стефан Велев, Емил Гъргоров и Илиян Йорданов. При „смърфовете“ обаче проблемът не бе чак толкова спортно-технически, колкото финансов. Пред ръководителите на Локомотив (Пд) стоеше жизненоважната операция за изцеряването на клуба. В голяма част от 2015г. „смърфовете“ бяха на ръба на оцеляването. Спасението обаче все пак дойде със задружната работа на няколко заможни “черно-бели” фенове и няколко утвърдени “черно-бели” легенди. Свежите пари бързо наляха самочувствие във вените на командно дишащият локомотивски организъм, който полека-лека започна да се посъвзема. Да, имаше загуби, имаше слаби резултати, имаше дори прехвърчане на искри между шефове и старши треньор (изненадващото напускане на Христо Колев, който все пак остана начело на тима), но към момента всичко в Локомотив (Пд) изглежда спокойно.

Аргумент затова можем да търсим и в чисто футболната страна на нещата, тъй като в клуба, както казахме, дойдоха няколко нови имена. Старите също проявиха талант в някои срещи, като тези с Левски (1:0), Пирин (2:1) и Славия (2:0) например. Мотор на тези три проблясъка бе опитното дуо Зоран Балдовалиев – Мартин Камбуров. Към тях преди няколко седмици се присъедини и още един качествен играч като Емил Гъргоров. Очаква се утре тримата да водят атаката на Локомотив (Пд) по пътя към първи успех над Ботев (Пд) от шест години насам.

loko otbor bashtata kamburov

При “канарчетата” ситуацията не е по-различна. Те също демонстираха няколко колебливи резултата. Демонстрираното във всяка среща доказваше тезата, че в отбора все още няма нужната стработка. Идеите на Ермин Шиляк все пак започнаха да изпъкват, такаа както не бе например при предходния треньор. Словенецът просто иска неговият отбор да играе атакуващ футбол и това често се вижда на терена. До колко ботевистите имат качествата да създадат атрактивното и динамично лице, което стараши треньорът иска да вижда, вече е друга тема. Факт е обаче, че младите „жълто-черни“ момчета имат желание да растат нагоре и да вървят напред.

В Ботев (Пд) се закупиха и някои нелоши за българските стандарти футболисти като Голас, Старокин, Нелсън, Кифуети и Жоел Чибамаба. И малкото, което до момента демонстрираха те може да се оцени като „добро“. (без Нелсън, който все още няма записани минути). Сега обаче престои нелек сблъсък с местния съперник, който до голяма степен ще даде реална представа около двумесечната работа на Ермин Шиляк. Срещу градския враг винаги можеш да станеш герой или да потънеш още по-надълбоко. Шиляк показа, че има нерви да работи в родната футболна мътилка. Дали обаче притежава качествата, които могат да задоволят претенциите на “жълто-черните” привържаници, времето (Дербито) ще покаже!

botev otbor derbi

Статистиката между двата отбора дава лек превес на „канарчетата“, които в 99 срещи на ниво „А“ група имат 36 победи срещу само…35 за момчетата от „Лаута“. Утре “смърфовете” ще имат реалната възможност да изравнят показателя, отчиташ броя на победите. Огненото съперничество се възпламенява с още по-голяма сила, след като надникнем и във факта, че тимът на Христо Колев, е в серия от 9 мача без победа над своя най-голям дразнител, като единственият успех в родния шампионат за Локомотив (Пд) в последните 6 сезона е този на 22-ри април 2010г. Тогава заради сериозните финансови катаклизми, които в крайна сметка изхвърлиха Ботев (Пд) за два сезона от елитния футбол, на „смърфовете“ бе присъдена служебна победа с 3:0.

derbyИначе Битката за Пловдив в “А” група започва през далечната 1951г., когато на 1-ри април “черно-белите” печелят с класическото 3:0. Именно и това е моментът, от който със златни букви стартира разказването на една от най-красивите и завладяващи футболни приказки в нашата страна. За да стигнем и до днес, когато хиляди вече са преживели емоцията на големия мач такъв, какъвто той през годините е бил – страстен, динамичен, хулигански дори. Да, тук компримис няма. И феновете го знаят, защото двата отбора са част от домовете, от сърцата на хората. Именно затова утре на “Лаута” ще е по-горещо от всякога. По-горещо от миналото дерби, по-горещо от когато и да е било. Без значение от бройката на билетите, без значение от местата, от разбитите седалки, без значение от лошите условия и т.н. Пловдивските фенове на играта, живеят с идеята за този мач, чакат го, викат и пищят за него, не искат да свършава…. Защото той не е просто един от многото. За хората в града под тепетата Дербито е марка, Дербито е уютен дом за незаменимата емоция от това да си част от нещо наистина голямо!

Затова не се учудвайте когато няколко дни преди и след срещата мнозина не спират да дюдюкат, да говорят, да се вълнуват от аурата на двете големи спортни имена. Не се учудвайте от многото реклами по пътищата, от надрасканите с инициалите на Ботев и Локомотив стари къщи и грозни панелни блокове. Не се учудвайте от непрекъснатите коментари в социалните мрежи, обрагрени с омраза, любов и отадденост на клубната принадлежност. Не се учудвайте от леките управленчески закачки преди всяко Дерби, от хитрите организационни игри. Не се учудвайте от тоновете изписана хартия по вестниците или от много поместени статии в сайтовете специално за този мач. Не се учудвайте от пеещият” град Пловдив в деня на мача. Не се учудвайте от задръсванията около стадиона, не се учудвайте от обрагрените в “жълто-черно” и “черно-бяло” тълпи от хора, които препускат с все сила към стадиона, защото просто им се иска да украсят с нещо наистина стойностно скучните си дни…

loko fenove

Не се учудвайте дори и от честите сблъсъци между феновете на двете агитки. Да, те довеждат нещата до крайност, нараняват и възпитават омраза. Но за радост или не, това е големият мач! В джунглата на сърцерадирателната преданост към любимия отбор понякога се къса връзката на изконните човешките ценности. Прекъсват се нормалните хорски отношения. Колкото и да не ни се иска да разберем всичко това, дами и господа, тук става въпрос за чест. Тук всичко опира до идеята. Не се учудвайте, защото именно това е магията на този наистина трепетен футболен спектакъл, чрез който градът живее!

Затова през последните дни хората с всякакъв социален статус, ръководители на различните футболни клубове, специалисти и легенди тихичко открехваха вратата на тезата, че Дербито на Пловдив вече е Дерби на България. Най-големият мач. Най-значимият, най-чаканият от всички сблъсъци в “А” група. Дали причината е отстраняването на ЦСКА от елитния футбол и прекратяването на мачовете между “червените” и Левски, дали заради несравнимата атмосфера, която създават двете пловдивския агитки около всеки сблъсък или нещо друго, но факт е, че Битката за Пловдив винаги е била нещо, от което сърцето на всеки един, обичащ играта с кожената топка, забързва неимоверно своя ритъм. Не случайно Левски – ЦСКА и Ботев – Локомотив са двете срещи, които най-нетърпеливо се търсят в току-що излязлата футболна програма за новия шампионат. Едната сега липсва. Другата обаче излиза на преден план и магнетизира погледите към себе си. Няма как, когато толкова много страсти са генерирани в един център, интересът се засилва до рекордни нива.

fenove

Утре този център ще бъде зеленият килим на “Лаута”, на който двете пловдивски икони отново ще запалят мотора на всеобщата емоция от този титаничен мач. Да, титаничен, защото не онези, които ритат топката правят двубоя голям. Двубоят е голям, заради онези, които всяка секунда дишат, заради любимия отбор. А в Пловдив те са мнозинство…

Дами и господа, предстои епизод № 100 от безкрайната футболна епопея на великото Пловдивско Дерби!

Следи всичко преди и след Дербито на България със специалната категория на TribunaPlovdiv.bg.

Бюлент Мюмюнов, TribunaPlovdiv.bg

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв >>

Подобни

2 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker