Локомотив ПловдивФутбол

Атанас Узунов за Локомотив, Ераносян, намеренията на Крушарски, най-голямата му грешка и друго

Най-добрият арбитър в досегашната история на родния футбол Атанас Узунов гостува в предаването “Код спорт“ по ТВ+. Той е свирил полуфинал в европейските турнири между Барселона и Байерн на „Камп Ноу“ и е последният български рефер, на когото във ФИФА и УЕФА гласуваха постоянно доверие и неслучайно съдийства на Евро’96. През последните години той не се занимава със съдиите, а участва в управлението на своя любим клуб – Локомотив (Пловдив). А там определено събитията често са драматични, но той удържа фронта и показва завидна вярност към клубната идея.

– Здравейте, г-н Узунов! Какво е положението на Локомотив (Пловдив)?
– Вече 14 години съм в клуба. Административен директор съм. Започнах на тази позиция и досега е така. Имало е моменти, когато съм изпълнявал и длъжността на изпълнителен директор. В клуба се явяваха
много президенти. Едни си отиваха, други починаха…Но ние останахме. Воювали сме да съществува Локомотив. В това число ще сложа и Христо Бонев, въпреки че много хора се съмняват в неговата лоялност към клуба. Той наистина е човек, отдал живота си само на Локомотив (Пловдив). Грубо казано сме обиколили села и паланки да търсим президенти.

– Вие сте най-големите специалисти в търсенето на президенти…
– Може би, да. Най-много километри сме изминали. Няма президент след Жоро Илиев, който да не е минал през нас.

– Неизбежно ли беше напускането на Едуард Ераносян? Опитахте ли се да го разубедите?
– Аз съм много голям приятел с него, да не кажа, че и по роднинска линия имаме връзка. Едо си е момче с характер. Каквото реши на момента, така процедира. Човек, който изцяло е отдаден на Локомотив.
Реши да прави сам селекцията, не искаше да му се месят във вътрешните неща в „кухнята“ на клуба, по-точно казано в съблекалнята. Реши сам да се оттегли след две-три неудачи на отбора. Никой не можеше да му повлияе дали да остане или да напусне Локомотив.

– Каквото и да се случва, в Локо винаги има вътрешни турбуленции. Наскоро Мартин Камбуров беше сърдит, треньорки смени. Явно и теоретично няма шанс да се работи в спокойна обстановка.
– Няма да е Локомотив, ако има такова нещо. Няма ли интрига в Локомотив, то не е Локомотив. Интересното е, че винаги се получава към края на втория полусезон. Когато приключва едно футболно първенство, тогава се получават тези сътресения в клуба. Миналата година изпуснахме добри шансове. Просто не си повярвахме, че можем да участваме в Лига Европа. Очертава се, че и тази година ще бъде същото положение.

– Говориш ли често с Христо Крушарски и свикна ли той с тази „футболна джунгла“ в България?
– Малко трудно навлезе във футбола, но в момента е по-голям фен от всички наши привърженици. Нещата са нормални, както в правителството, така и в бизнеса му. Локомотив ще съществува. Това, което той е
предвидил да се направи за материалната база, за инфраструктурата около стадиона, ще бъде реалност и можем да се гордеем.

– На горещия треньорски стол на Локо седна Войн Войнов, известен като „синия войник“. Как гледаш на треньорите от старата школа, какъвто е той?
– Познавам се много добре с него, още като футболист. Доста ерудиран и интелигентен човек. В момента води един от големите клубове, но това, че не е водил дълго време отбори като Левски, ЦСКА, Лудогорец е
присъщо за нашето първенство. Интелигентните хора, които познават материята в България трудно могат да работят.

– Как виждаш футболния ни елит? Лудогорец пак е шампион, какво е състоянието на ЦСКА, на Левски?
– Няма спор, че схемата, по която работи Лудогорец е тази, по която работят големите клубове в Европа и в света. Както база, така и организационно и финансово. Средствата, които в близките години
печелят от участието си в Шампионска лига и Лига Европа, влагат както в трансферната си политика, така и в материалната база. Мисля, че дълги години Лудогорец ще бъде лидер в нашето първенство. Дай Боже да се представят успешно и в шампионата на Европа – казвам го като българин.

– Никакъв шанс ли нямат ЦСКА и Левски за ренесанс?
– Как да ги сравня? И ЦСКА, и Левски са водещи клубове, но и те имат същите интриги и раздори. А с тях един клуб не може да има голямо бъдеще.

– На какво ниво ви се виждат нашите рефери?
– Определено има промяна. Искаме да подмладим съдийството, но трябва да стане на етапи. Не може за една-две години да стигнеш върховете на футболното съдийство. Това е йерархия, трябва да минеш от най-нисшето ниво на нашия шампионат, за да стигнеш най-високото. Трудно взимам становище по съдийството, но миналата година бях афектиран на един мач между Славия и Локомотив. Трябваше да кажа пред камерите, че футболното съдийство не е наследство. Да, то вече е професия, но не е наследство. Много добре ме разбирате какво искам да кажа.

– Доколко имат основания Левски и ЦСКА за жалбите си срещу това, че реферите подкрепят Лудогорец?
– То се вижда в преките двубои. Лесно е да се каже, че един съдия е сгрешил. Не може без грешки и определено в една посока, но виждате, че последните четири-пет години хегемонията на Лудогорец в преките двубои е просто очевидна. Не може да търсим вина само в съдийството. Да, има грешки, и при нас се получи. В последния мач с ЦСКА аз също негодувах от съдийството, но в крайна сметка това е решил съдията, това се е получило.

– Изглежда проблемите с реферите вече не са само в България. Все повече стават проблемите в световен мащаб. Петстраничен доклад написаха от Пари Сен Жермен до УЕФА за мача с Барселона, от Байерн се гневяха срещу Виктор Касай заради събитията на двубоя с Реал. Ти си ръководил мачове от Шампионска лига. Какво е усещането? Каква е тръпката? Има ли притеснение?
– По наше време трудно допускаха съдия от бившия соц лагер. За нас беше гордост, че стигнахме това ниво. Когато пътувахме за такива мачове, още в дните преди тръгването живеехме със самия мач, с изхода
на самия двубой. Стараехме се да бъдем по-прецизни, да не допускаме и най-малки съмнения в нашите отсъждания. Затова казвахме, че е много по-лесно да ръководиш мач навън, когато си концентриран. Тук има моменти, когато преценяваш на кого свириш, пък другия отбор бил по-слаб… Самата психика на даден съдия в даден двубой е съвсем различна. Там бяхме много концентрирани и внимателни, а тук имаше моменти, в които пренебрегвахме някои от мачовете.

– Като съдия коя е най-голямата ти грешка?
– Сигурно има няколко, не мога да се върна назад. Най-голямата ми грешка е, че се върнах да ръководя двубоя между Левски и ЦСКА. Бях си изградил име и авторитет, беше в залеза на моето съдийство. Съгласих се и се върнах в страната, тъй като тогава бях в Германия. Тогава покойният Стефан Орманджиев беше председател на съдийската колегия и той ме помоли. Прибрах се часове преди двубоя. Получи се тази нелепа ситуация с автогола и засадата от страна на Левски. Приехме решението на помощника, защото когато самия играч, който е в засада, принуди другия да си вкара автогол, това не го освобождава от засада. Малко след това имаше подобен случай по европейските мачове. Това е един от
злополучните ми двубои. И досега съм убеден, че съм ръководил срещата по съвест.

– Сега за комплимент ли приемаш твърдението, че „ако ядосаш Атанас Узунов, може така да натика отбор в неговата половина, че даже и Марадона да не може да го извади.“ Така се шегуваха…
– Това е изказване на Венци Стефанов. Веднага знам кой може да го каже.

– Съдийството си на финалите на Евро’96 ли поставяш като връх на кариерата или полуфинала-реванш в купата на УЕФА Барселона – Байерн, който гледа целия свят?
– Ще го разделя на две. Финалите на европейското първенство в Англия са резултат от нашия дългогодишен труд. А като двубой, който ще остане паметен в нашето съзнание, това е този полуфинал. Да ръководиш такъв мач, при това реванш, беше най-голямото удовлетворение във футболното
съдийство. Стадионът тогава беше по-голям и беше препълнен – 100 хиляди имаше на трибуните, а атмосферата бе страхотна. Първата среща в Германия беше завършила 2:2. Знаехме какво ни предстои на „Ноу Камп“. Малко преди мача гледахме да се освободим от напрежението, което го имат както футболистите, така и съдиите преди да излезем на терена. Като стъпиш на него е друго. Искахме да разнообразим малко атмосферата, да се успокоим преди двубоя. На стадиона има един
параклис, като излезеш от съблекалнята. Доста се шегувахме с Данчо Йорданов. Той е от Разград, а знаем, че там населението е преобладаващо мюсюлмани. Ние влязохме да запалим свещичка и малко да
се помолим срещата да мине както трябва. Така и се случи, това ни един от най-добрите мачове. Данчо обаче не влезе с нас и започнахме да му викаме не Данчо, а Алчо, защото пренебрегна това наше решение.

– Има все повече гласове, че видео технологиите във футбола трябва дасе въведат. Каква е твоята позиция?
– Аз съм на другата позиция. Футболът е създаден за хората и от хората. Трябва да продължи да съществува с хора. Ако ще играем „Плейстейшън“, да играем. Да, не може да няма грешки. Въпросът е
наистина да не са фатални. Но ако трябва да вкараме технологиите във футболната игра, утре ще бъде без съдии. От някакви сигнални повиквания ще се отсъжда наказателен удар, засада и т.н.

– Гледа ли приятелския мач Франция – Испания?
– Не.

– В него технологиите промениха развоя на мача и резултата.
– Това казвам – дайте футбола да го играем електронно. Тогава наистина ще има реални неща, но ще ни лишат от емоцията.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker