бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариЛокомотив ПловдивФутбол

“Черно-белият” Ренесанс намери своя Леонардо да Винчи!

В момента Локомотив (Пд) изживява своята най-цветна футболна “пролет”, посред зима, от много, много дълго време насам.

Четири победи в последните четири двубоя изстреляха тима до върха на класирането. След 17 изиграни кръга от шампионата на Първа лига “смърфовете” заемат третата позиция, а феновете на отбора започнаха все по-силно да мечтаят за класиране в европейските клубни турнири през следващия сезон.

Нещо, което бе твърде пожелателно само преди няколко седмици, когато сътресенията в Локомотив (Пд) изглеждаха непреодолими. Серия от лоши резултати и демотивирана игра накараха бившия вече треньор Илиан Илиев да подаде оставка.

По време на целия месец ноември обаче “черно-белите” шокираха всички, като подредиха четири поредни успеха – в Дербито с Ботев (Пд) (2:0), срещу Левски (2:1), Монтана (2:0), Черно море (1:0), влизайки с гръм и трясък в компанията на най-предно класираните три отбора в страната – след Левски и Лудогорец. А единственият виновник затова сякаш са не 11-те на терена, които и преди бяха същите, а новият капитан на “черно-белия” кораб Едуард Ераносян…

Това безспорно преобрази като с магическа пръчка всичко в “черно-бяло” и го превърна в един печеливш и атрактивен механизъм за радост. За печалба. За удоволствие.

Четири победи от пет мача са постижение, което не можем да подминем с лека ръка. И това сякаш е само началото. Разбира се, в България нищо не е по-кратко от престоя на даден наставник във футболен отбор, така че не трябва да бързаме със заключенията. Факт е, че Локомотив (Пд) изживява едно истинско възраждане в представянето си, а така чаканият футболен творец край тъч линията вече се появи.

Не можем обаче да кажем, че цялостното развитие на Локомотив (Пд) се свежда единствено до последните 3-4 седмици. Това е един цялостен процес, който започна малко по-отдавна, и не бива да забравяме това, когато говорим за настоящите успехи на отбора. Може би класирането в “тройката” на първенството и успешните игри начело с Едо са само и единствено еманацията на правилния подход, с който нещата се случват в клуба.

Ако трябва все пак да търсим началото на всичко, трябва да се върнем до лятото на 2015г., когато ракетният бизнесмен Христо Крушарски пое издръжката на клуба. Преди това Локомотив (Пд) бе потънал в задължения, пари нямаше, а играта на отбора отблъскваше феновете.

Едва ли е нужно да изкарваме каквато и да е била статистика, за да разберем, че “черно-белите” в момента са поели по правилния път. Самият факт, че преди идването на Крушарски, през сезон 2014/2015г., Локомотив (Пд) завърши 10-ти и за една бройка не изпадна, е показателен.

Всички си спомнят ръководните сътресения на “Лаута” преди идването на Крушарски. Заплати не се плащаха, футболът бе с ниско качество, а трансферната политика бе изключително хаотична. Ако изключим препълненият със съмнения за уредени мачове сезон 2011/2012г., когато Локомотив (Пд) се добра до финала за Купата и участва в Лига Европа при ръководството на Коко Динев, в отбора не се случи нищо вдъхновяващо преди идването на Крушарски. Това обаче е минало.

От лятото на 2015г. досега Локомотив (Пд) градира. Каквито и вътрешни скандали да са вдигали градуса в клуба, каквито и трусове да е имало, всичко сякаш е било нужно за естественото развитие и просперитет.

В началото, по време на наставника Христо Колев-Бащата, отборът изглеждаше някак застоял и неугледен. Можеше да печели срещу всеки, но все още му липсваше някаква специфична нотка, която да държи високото ниво на игра за по-дълго време.

Тогава се появи симпатичният наставник Илиан Илиев. Неговият футбол допадна на феновете. Много тичане, висока преса и нападателна игра срещу всеки съперник. Резултатите не закъсняха, а отборът натрупа цели шест победи в последните шест двубоя от миналата кампания. Локомотив (Пд) без малко не се класира за участие в Лига Европа, но все пак това не бе постигнато.

Неприятното бе, че всичко приключи още преди да е започнало. Илиан Илиев подаде оставка, защото не успя да овладее съблекалнята в началото на настоящата кампания. Това свали хъса и желанието за игра на играчите. Въпреки надеждите на феновете, че Илиан е правилният човек, самият треньор не успя да спечели сърцата на футболистите и ръководните фактори, които така и не успяха да му се доверят на 100%.

Промените не закъсняха, като мач след оставката на Илиев, на кормилото на локомотива застана старият познайник Едуард Ераносян. Човекът, посрещнат с червен килим и куп овации на “Лаута”. Човекът, който донесе най-голямата радост на “черно-белите” привърженици през сезон 2003/2004г., се завърна у дома.

Сякаш това е кулминацията. Една от връхните точки на целия процес на развитие в Локомотив (Пд), който спокойно може да се нарече “черно-бял” Ренесанс. Заслуга за него имат всички – от Бащата, през Илиан Илиев, та чак до Крушарски и най-вече Едо, който сякаш олицетворява цялостната амбиция на този клуб да върви напред.

В края на 2016г. клубът намери своя футболен Леонардо да Винчи, който да обедини и да възпламени с емоция “черно-бялата” общественост.

Пак не трябва да бързаме с високопарните заключения, но резултатите и фактите оборват всичко. За няколко седмици Едо се превърна в обединителя, “главата” на всичко, което представлява Локомотив (Пд) в момента. И което иска да представлява.

Симбиозата между Ераносян, от едната страна, и фенове, футболисти и ръководство – от друга, е повече от видима. Сега е ред на търпението. Нека в крайна сметка видим докъде ще стигне това повече от романтично сътрудничество на “Лаута”.

TribunaPlovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker