бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Стивън или Виана на върха на атаката на Ботев (Пд) в последните мачове за годината?

Не е ли време Стивън Петков да пробва късмета си от 1-та минута за Ботев (Пд)? Време ли е “канарите” да заиграят с двама души в атака? Белия има избор между двама резултатни футболисти, но на кого ще заложи в предни позиции в последните два мача за 2017г.?

Първо, Ботев (Пд) приема Етър (ВТ) на 9 декември (събота) на базата в кв.Коматаво от 15:00ч. Ниската ефективност пред гола в последно време дръпна “канарчетата” до 6-то място в подреждането на Първа лига с актив от 29т., въпреки че при малко по-добро представяне, те можеха да са 4-ти на няколко пункта зад третия Левски.

Това обаче е минало. Сега “жълто-черните” трябва да мислят за финалните две срещи от полусезона – срещу новака Етър и срещу втородивизионния Литекс след няколко дни в 1/4 финала за Купата. Мачове, оградени в програмата като “задължителни” за печелене. А победите идват с голове. Кой обаче ще ги вкара?

Момчетата на Николай Киров страдат от прокобата на “равенството” в последно време. Въпреки че Ботев (Пд) вкарва в почти всеки мач, това не означава, че успехът е налице. А напротив. Цели 5 хикса и нито една победа в последните 44 дни.

Пловдивчани не познават вкуса на победата от края на октомври, когато бе победен Пирин с 1:2 навън. От онзи ден досега Ботев (Пд) е вкарал по един гол във всеки мач (освен в двубоя с Черно море 0:0) и е допуснал по 1.

Ниска ефективност и пропусклива защита – Ботев (Пд) не може да удръжи преднината си и губи точки. Ботев (Пд) не може да вкара “втори” гол и губи точки.

Къде обаче е решението на този проблем? “Канарите” притежават двама от класните нападатели в родния шампионат – Фернандо Виана и Стивън Петков.

Фернандо Виана

Кариоката е вторият най-резултатен играч в Първа лига с 9 попадения от 17 мача – наравно с Клаудиу Кешеру от Лудогорец и на 5 зад Фернандо Каранга от ЦСКА-София на върха при голмайсторите (14). В последните седмици обаче смъртоносният завършек на Виана се скова под есенния сух студ.

Виана няма гол в 8 поредни шампионатни мача Първа лига. Последният път, когато отбеляза, бе срещу новака Септември при победата с 5:0 – 4 попадения.

Трябва обаче да кажем, че той бе точен на два пъти при успеха над Царско село в средата на октомври при победата с 4:3 в София. Това означава, че във всички турнири бразилецът не е виждал топката да влиза във вратата след негов шут от 6 мача – 640 минути, или 9 часа игра.

Въпреки спада във формата в последно време, играчът е започвал във всеки един от последните 9 мача на Ботев (Пд) (като цяло е пропуснал само 2 мача от кампанията, заради травми).

Стивън Петков

6 гола, 282 минути и 12 мача като резерва! Това е съдбата на Стивън Петков откакто носи екипа на Ботев (Пд). Белия явно има свои виждания за схемата на тима, но нито веднъж в хода на сезона не пое риска да заложи на двама чисти нападатели в атаката на “жълто-черните”. От първата минута.

Стивън закъсня леко с подготовката през лятото. Той също така имаше проблеми с контузия през август и септември, което впоследствие се превърна в етикетирано оправдание на Николай Киров за факта, че играчът непрекъснато остава на пейката.

Но дори и в тази си роля “Златната резерва” не разочарова, превръщайки се в най-резултатната смяна в българския футбол – 6 гола във всички турнири (5 в Първа лига) във всичките си 12 мача – отново всеки един от тях след влизане от пейката.

Стивън не е започвал мач за Ботев (Пд), но обикновено знае как да го довършва. Неговите голове са донесли 10т. и едно класиране за 1/4 финалите за Купата на Ботев (Пд).

Странното е, че Киров не пусна играча при равенството 0:0 с Черно море, а го задържа на скамейката. Не го направи и при хикса с ЦСКА-София в София (1:1) преди време, но там резултатът трябваше да бъде пазен, а не увеличаван. Това означава, че по време на серията от 5 равенства в последните 5 мача, Стивън игра в 3 от тях и вкара 1 гол. 

Докато формата на Виана лека-полека спадаше, Петков сякаш задържа ниво и в тези последни 9 мача във всички турнири, за които вече стана дума, той се разписа на 4 пъти. При това решително. Виана само в 2 случая – за Купата.

Срещу кои отбори бележат двамата?

Фернандо Виана

Славия 2:3 Ботев (Пловдив) – 2 гола

Етър 1:1 Ботев (Пловдив) – 1 гол

Витоша (Бистрица) 2:4 Ботев (Пловдив) – 2 гола

Ботев (Пловдив) 5:0 Септември (София) – 4 гола

Царско село 3:4 Ботев (Пловдив) – 2 гола

Стивън Петков:

Ботев (Пловдив) 1:2 Черно море – 1 гол

Витоша (Бистрица) 2:4 Ботев (Пловдив) – 1 гол

Ботев (Пловдив) 1:0 Верея (Стара Загора) – 1 гол

Царско село 3:4 Ботев (Пловдив) – 1 гол

Пирин (Благоевград) 1:2 Ботев (Пловдив) – 1 гол

Ботев (Пловдив) 1:1 Славия – 1 гол

Любопитното е, че единствено Стивън има гол срещу тим от първата “шестица” – при успеха над Верея с 1:0. Всички други попадения на двамата нападатели са срещу отбори от долната половина на таблицата, както и срещу втородивизионния Царско село за Купата.

Нападателите на Ботев (Пд) вкарват, но го правят срещу непретенциозни състави.

Пловдивчани се изправят срещу новак в лигата в последния си шампионатен мач за годината. Може би е време Белия да експериментира с пускането на Стивън от първата минута. Дали като единствена нападател, дали като втори такъв. Нужна е промяна. Освежаване. Нещо ново.

Неприятното е, че от щаба на Ботев (Пд) непрекъснато говорят за старата травма на Петков, за неподготвената му физика и т.н. Ако Белия не реши да обнови нападението, което в последно време видимо се измъчва пред гола, “канарите” ще завършват полусезона в духа на посредствеността.

Ще затрият отличните впечатления от сладките летни месеци и ще се заступорят здраво в средата на таблицата. Да, на 6-то място, но без голяма възможност за прогрес.

Стивън или Виана – кой ще донесе “коледните подаръци” за “жълто-черните”? А защо не и двамата едовременно.

/Бюлент Мюмюнов/ TribunaPlovdiv.bg

Само в TribunaPlovdiv.bg: Каква е причината за “задушните” хиксове на Ботев (Пд) в последно време?

Само в TribunaPlovdiv.bg: Каква е причината за “задушните” хиксове на Ботев (Пд) в последно време?

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker