Анализи и коментариБотев ПловдивФутбол

Спомени: Ботев Пловдив – от „В” група до Лига Европа – трета част

TribunaPlovdiv.bg стартира рубрика със спомени за историята на Ботев от близкото и далечното минало, предоставена от Силвия Минкова. Днешният материал е последната трета част от поредицата „Ботев Пловдив – от „В” група до Лига Европа“.

В година 2012 се записва още едно златно събитие за ФК Ботев Пловдив . В тази година на 12 март преди 100 години е създаден Футболен Клуб Ботев Пловдив .

За своята 100 годишнина клуба и феновете организират различни мероприятия , за да отдадат заслуженото на всички докоснали се до клуба през тази 100 годишна история . Правят се фотогалерии, в които има и артикули, които са от мача с Барселона или златната обувка на Георги Славков за играч номер 1 в Европа за сезон 1980/ 1981 г, както и други моменти от 100 годишната историята на клуба . Клубът организира и концерт за своите привържаници на централният площад в Пловдив , като преди това се провеждат и награждавания със златни медали за легендите на Ботев , а президента на Българския футболен съюз има честта да награди тези златни имена , а те са : Динко Дермеджиев , Виден Апостолов , Костадин Костадинов, Антим Пехливанов , Иван Занев, Благой Блангев , Костадин Видолов , Марин Бакалов и други.

Точно в 19:12ч. Небето над Пловдив се озари с заря по случаи 100 годишнината на клуба . Пловдив и околията са обсипани с билбордове и различни плакати за 100 годишнината .

След завръщането си в ”А” група , клубът се преструктурира Александър Александтов става спортно-технически директор , Марин Бакалов член на управителния съвет , а начело на клуба , като старши треньор застава Ферарио Спасов , който се задържа там само до зимната пауза .По времето на Спасов , канарчетата играят сравнително добре , но клубът има нужда от човек на треньорския пост, който да има контрол над играчите и да диктува всичко в клуба . И затова е привлечен Станимир Стоилов – Мъри . Първите реакции на фенове са негативни и скиптично настроени за появата на Мъри на Колежа , но решават да дадат шанс на него и щаба му да опровергаят негативизма . И успяват !

Ботев се движи добре в А група, като не пада под 6 място през сезона и завършва сезона на 4 място . Клубът претърпява някои сериозни поражения , но със себераздаване от футболистите и подкрепа по трибуните мисията за добро представяне в ”А ” група е постигната .

С влизането си в елита , клубът си поставя като за цел два сериозни проекта , а именно изграждане на нов стадион и създаване на база за детско-юношеската школа в кв.Коматево . Базата за децата е с 6 игрища с осветление , хотелска част , кафене , фен магазин и трибуна събираща 2 хиляди човека .Златна възможност за нови таланти ,за нови фенове,за нова красота ,вяра и борба…

Златната възможност….

През лятната подготовка на отбора Ботев получава шанса да участва в Лига Европа на мястото на ЦСКА , който се отказва от квотата си по финансови причини . Българският футболен съюз провежда многобройни разговори с УЕФА за запазване на квотата на България и смяна на представителя си . БФС извоюва стоите изисквания и УЕФА дава правото на Ботев да играе в Лига Европа . Отборът и треньорският щаб разбират новината в Австрия , където се провежда подготовката на отбора и има няколко седмици преди първия си мач срещу казахстанският отбор Астана . Първият мач се играе в Казахстан, където Ботев прави своето завръщане в евротурнира след далечното си участие през 1995 година срещу Севиля . Момчетата на Станимир Стоилов изиграват силен мач като се налагат с 0 : 1 с гол на Томаш Иршак в 44 минута . Мачът реванш се играе в Бургас на 11 юли на стадион Лазур , който е един от малкото стадиони в България, които имат лиценз от УЕФА . На мача присъстват около 10 хиляди жълто – черни фена, които заливат морето с песни и знамена . През мудно първо полувреме , Ботев показва друго лице през второто и разгромяват казахстанския тим с 5 : 0 , като в рамките на 3 минути отбора отбелязват 3 гола . Голмайстори за Ботев са Мариян Огнянов , Вандер Виейра , Тодор Неделев за класическото 3 : 0 , а 10 минути по-късно се разписаха Бобан Грънчаров и отново най-младият талант на Ботев – Тодор Неделев.

Ботев поглежда напред и започва да мечтае за жълто лято . Следващият съперник е Жрински Мостар . Босненският тим приема своя съперник от Пловдив на своя стадион . Мачът е равностоен докато босненци не вкарват и първия гол в мача , след грешка на защитата .Първото полувреме приключва , а домакините още водят в резултата . Веднага след почивката Станимир Стоилов прави смяна и вкарва холандския нападател Ромарио Кортзорг . Няколко минути след влизането си, Ромарио връща шансовете на Ботев и изравнява за 1 : 1 . И двата отбора играят добре , но българският тим изглежда по-настоятелен и прави голям пропуск в последните минути на мача . Резултатът се запазва 1:1 и надеждите за продължаване в турнира не са изчезнали .

Мачът реванш се играена 25 юли отново на стадион Лазур пред 12 000 хиляди души . Първото полувреме приключва без допуснат гол и в двете врати. И пак второто полувреме се оказват златните 45 минути за Ботев . Мачът отива към края си, когато Мариян Огнянов, след серия от пропуски, най- сетне отбелязва за Ботев , 8 минути по-късно Тодор Неделев слага край на интригата в мача и мача свършва 2 :0 за Ботев и изпраща отбора да играе срещу германския тим Щутгарт.

Големи са притесненията в щаба на Ботев след новината с кого ще мерят сили . Щутгарт играе през миналия сезон финал с Байерн Мюнхен за Купата на Германия , а Ботев с късмет попадна в Лига Европа . Първият от двата мача се играе в България отново в Бургас. Поредният четвъртък в ‘’ жълтия Бургас ‘’ и поредното безрезултатно първо полувреме . Тимът на Стоилов показва характер и не отстъпва пред германския си съперник . През второто полувреме Ботев получава гол , но отвръша с гол на Валери Домовчийски в 73-минута. Мачът завършва 1 : 1 и само късмет и силен характер може да прати канарчетата по-горе в турнира .

Ботев заминава за Германия, уверен и концентриран , този път е придружен от 400 верни фена , които искат да помогнат на любимия си отбор .Мачът е много труден и в същото време много лесен запловдивския тим . Ботев има пълно превъзходство над германския тим .Пловдивчани прави невиждан мач досега и оставя цяла България и света в недоумение какво прави, тъкмо завърнал се клуб в елита с един германски гранд . Мачът завършва 0 : 0 за съжаление на Ботев и България , канарчетата правят много пропуски и имат отменен съмнителен гол на Бобан Грънчаров.

Отбора на Станимир Стоилов напуска турнира Лига Европа с гордо вдигната глава , той няма записана загуба в 6 изиграни мача и показва на всички , че всичко е възможно, стига да имаш куража да си го пожелаеш и силата , за да го изживееш.

Пътят, през който преминава Ботев Пловдив е обсипан както с щастие, така и с тъга.Но в живота няма винаги радост или винаги тъга , и затова той ти поднася понякога привидно непоносими препятствия , за да види дали ще можеш да пречупиш мирогледа си и да видиш малко по-напред малко по-встрани . Сам да намериш път, по който да тръгнеш и той да е най-правилният и най-добрият за теб . Едва когато се справиш с най-трудното, можеш да усетиш щастието и да се чувстваш Благословен и истински късметлия . Така са се чуствали и така са направили хилядите фенове и самият клуб през този период от историята на Ботев Пловдив – от ”В” ГРУПА до ЛИГА ЕВРОПА .

Силвия Минкова

Източници: Диян Никифоров , Илия Кисимов – „Футболните битки за Пловдив”, Румен Минков – 100 годишен юбилей Ботев Пловдив”.

baner tribuna plovdiv pod statiite-2Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв>>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker