Из градаСпартакФутбол

Спартак Пловдив навърши 66 години

Отборът на Спартак Пловдив днес навършва 66 години от създаването си.

НФД Септември се обединява със СК Левски под името НФД Левски през 1946. На 15 октомври 1947 г. следва ново сливане, този път с НФД Ударник под името Левски-Ударник. След месец следва нова промяна в името на футболния клуб. Новото име е Спартак — утвърдено на 15 ноември 1947 г. и запазено до днес. Това се счита и за рождената дата на клуба.

Първото ръководство на клуба е в състав: Благой Пенев – председател, Спас Томев, Найден Маслев и Атанас Куцалов. За технически секретар (треньор) е назначен Иван Георгиев. Утвърдени са клубните цветове — синьо, бяло и червено, и клубната емблема, останала непроменена през годините и дело на художника Борис Стаменов.

Най-силните години в историята на Спартак са през 50-те и средата на 60-те години на миналия век.

През годините екипът на Спартак са носили легендарни играчи като: Тодор Диев, Людмил Божилов, Георги Убинов, Атанас Манолов, Христо Дишков, Тобия Момин, Димитър Марашлиев и много други. Диев от мнозина е определян за един от най-добрите играчи в България за всички времена.

През 1952 година Спартак играе първия си финал за Купата на Съветската армия. Съперник е силният отбор на ЦДНА (ЦСКА), Спартак играе силно и чак след продължение ЦДНА успява да пречупи пловдивчани и срещата завършва при 5:3 след продължения.

През 1958 година Спартак печели и първата си и за момента единствена Купа. На финала тимът побеждава Миньор Перник с гол на Михаил Душев.

Следващата година 1959 Спартак отново е финал и се опитва да защити трофея си от миналия сезон. На финала Левски успява да излъже “гладиаторите” и печели с 1:0.

През 1962 година Спартак се бори с ЦДНА за титлата, но все пак “армейците” успяват да спечелят първенството със само 6 точки разлика.

През следващия сезон 1962/1963 Спартак постига най-големият си клубен успех, след като става шампион. В една много драматична битка със съгражданите от Ботев.

След този сезон следва и дебюта на “гладиаторите” в евротурнирите сезон 1963/1964, в първия предварителен кръг е отстранен Партизани Тирана след 3:1 и 0:1, а в първия редовен кръг съперник на тима е силният отбор на ПСВ Айндховен. Холандците успяват да спечелят с 1:0 в Пловдив, а в Айндховен Спартак се държи достойно и дори е близко до продължения, но двубоят завършва 0:0 и холандците продължават напред.

В същия сезон Спартак успя да стигне до финала в турнира за Балканската клубна купа. Той е загубен от румънския Рапид Букурещ след 1:1 и 2:0 за румънците.

През сезон 1966/1967 Спартак играе в турнира за Купата на панаирните градове срещу португалския гранд Бенфика, която е водена от легендата Еузебио. След 1:1 в Пловдив и много силна игра на Диев и компания в Португалия Бенфика все пак взема своето след 3:0.

След като партията вижда, че има сериозни конкуренти на Левски и ЦСКА в лицето на Спартак и Ботев от най-горните нива решават да обединят двата отбора под името Тракия. От 1967 до 1983 година отбор под името Спартак не съществува до своето възстановяване през 1983 година.

Следват доста тежки години за отбора и лутане между “В” и “Б” група. Все пак през 1994/1995 тимът се завръща в елита на българския футбол и завършва на 6-то място, което му дава право на участие в турнира Интертото, което е и последното евроучастие на “гладиаторите”.

През сезон 1995/1996 и ранната подготовка за Интертото и ред други причини Спартак не успява да изиграе силен сезон в “А” група и завършва на последното място. Това се оказва и последният сезон на Спартак в елита до този момент.

Следва голям спад и основно тимът се състезава във “В” група до сезон 2005/2006, когато БФС решава да се направят Източна и Западна “Б” групи и Спартак се завръща в “Б” група. Така Спартак се завръща в “Б” група и прави много силни сезони, но най-вече нежеланието на ръководството за завръщане в “А” група оставя тима в “Б” група. Отборът записва три 4-ти места, едно 3-то, 6-то и 7-мо място през 6-те си сезона в “Б” група. Въпреки, че клубът е финансово стабилен постепенно тимът губи доста от спонсорите си и оставя в ръцете на Георги Колев. Колев по-известен като Плъха решава, че не може да издържа отбора в “Б” група и след края на сезон 2010/2011 го изважда в Югоизточната “В” група, въпреки че “гладиаторите” завършват на 3-то място в крайното класиране и получават дори шанс за бараж за влизане в елита, но след отказа от участие в “Б” група е заменен от Светкавица, която влиза в “А” група. Следва трагично представяне във “В” група 12-то място и нови финансови проблеми. През първия полусезон на сезон 2012/2013 проблемите не са разрешени и тимът записва слаби резултати. Все пак след зимата всичко в отбора е на много добро ниво, възстановен е сайтът на клуба, няма финансови проблеми и е направена добра селекция. Естествено за завръщане в “Б” група вече е късно, но отборът се издига до 8-то място в крайното класиране.

УСПЕХИ

Национално първенство

* Шампион на България: (1 път) 1962/1963

* Вицешампион (1 път): 1961/1962

Купа на България

*Купа на България носител: (1 път) 1958

* Финалист (2 пъти) : 1954/1955, 1958/1959

Евротурнири

*Финалист на Балканската купа (1) : 1964

*1 кръг на КЕШ: 1963/1964

*2 кръг на Купата на панаирните градове: 1966/1967

ОЩЕ ЗА СПАРТАК МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ПРОФИЛА НА ОТБОРА САМО В TRIBUNAPLOVDIV.BG

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук от тук >>

Подобни

Един Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker