бетано най-добър сайт за слот игри
Локомотив ПловдивФутбол

Сашо Станков: Не съм очаквал толкова топлина в Локомотив

След няколко години в Китай и без работа Александър Станков се завърна през лятото в българския футбол. Специалистът пое Локомотив Пловдив, който бе пред фалит. Заедно със собственика Константин Динев върнаха черно-белите там, където им е мястото – в челото на А група. Тимът продължава и на четвъртфиналите за купата, където има лек съперник – Добруджа. “Тема Спорт” потърси наставника на смърфовете за обобщаващо интервю. Намерихме Станков в Рим, където той е на почивка и ще посрещне Нова година.

Г-н Станков, каква година изпращате и в частност Локомотив Пловдив?

– Успешна. Надявам се догодина да довършим започнатото, за да може да имаме краен продукт на всичко това, което сме направили през есента. Нашият отбор се събра от нищото и остави добра следа в първенството. За Локомотив се заговори с уважение и отборите имаха респект от нас. Това е благодарение на усилията на всички хора в клуба

Не съм очаквал толкова топлина в този клуб, изключително съм изненадан. Удивен съм от семейството Локомотив. Показахме как се прави от нищо нещо и резултатите ни го доказват. Огромна е ролята за спасението на клуба и на собственика Константин Динев. Без него нямаше и аз да прегърна идеята Локомотив. Той ме убеди да поема отбора.

Как си обяснявате факта, че с пъти по-малък бюджет, а защо не и потенциал Локо Пловдив зимува пред Ботев, който е последен в първата седмица засега?

– С многото работа, която положихме, и труда, който хвърлихме. Далеч съм от това да правя подобни сравнения. Не желая да се занимава с Ботев и другите отбори. В крайна сметка ние се представихме добре през есента и не мога да кажа, че не ми е приятно, че сме пред отбори, които са с много по-големи амбиции и средства от нас. Това е поредното доказателство, че не всичко на този свят е пари.

Наскоро Христо Бонев заяви, че ако Локомотив имаше парите на Ботев, щеше да се бори за титлата.

– Пак ви казвам, ние си гледаме в нашия двор. Радвам се, че въпреки трудностите, които имахме, се представихме на ниво. Много е важно обединението, което има в клуба. Топлината на хората е заразяваща и мотивираща.

Притеснява ли ви фактът, че водещите фигури в Локо Пловдив – Камбуров, Лазаров, Тодоров, Тунчев, минават зенита на най-силните си години и че с тях отборът се превръща в застаряващ?

– Доста дискусии имаше на тази тема, но аз ще кажа, че именно тези хора помогнаха много на отбора. Те са значителен фактор в Локомотив и се надявам да продължат да дават най-доброто от себе си. Опитът им е безценен и вярвам, че със зрелостта си те ще помогнат на останалите и през пролетта.

Към какво ще е насочена подготовката на тима и какви са амбициите ви за пролетта?

– Ще направим всичко възможно да се класираме за Лига Европа. Ще гоним това и през първенството, и през купата. Но понякога едно са желанията, а друго реалностите.

Докога се виждате начело на Локомотив и до каква степен в момента тимът се доближава до това, което искате?

– Още е прекалено рано. Ние сме отбор на четири месеца. Тепърва прохождаме. Засега моите планове са свързани с Локомотив. Не мога да кажа колко напред в бъдещето, но аз и не мисля за това. Интересува ме тук и сега какво ще направим. Разбира се, имам своите планове и идеи как да се случват нещата в тима занапред и ги следвам. Вярвам, че Локомотив може да изглежда още по-добре.

Не мога да не ви попитам за това, което се случва с ЦСКА и промяната, която настъпи през лятото – напускането на “Титан” и завръщането на Томов и Стойчо Младенов?

– ЦСКА в момента за мен не е стабилният клуб, който отговаря на името му. ЦСКА все още се лута наляво, надясно. Още боледува, не е излекуван. ЦСКА още не е оздравял клуб. Тепърва има много картини да се изясняват.
Присъствието на Александър Томов и продължаващата неяснота около финансирането притесняват най-много феновете…

– Далеч съм от мисълта да давам акъл на Томов, но ЦСКА се нуждае от една стабилност, от сериозна компания или фирма, която да има стабилни приходи и да осигурява нормалното съществуване на клуба. А не да се затваря една дупка и да се отваря друга. Да се кара месец за месец. Това няма да доведе до нищо добро.

Виждате ли се някой ден отново в ЦСКА?

– Аз никога не съм го крил, че ЦСКА е моят клуб. Не се знае в бъдещето какво ще стане, но аз мисля, че съм човек, който
винаги има място в ЦСКА
– Отборът никога не е спирал да ме вълнува. Дори дарих пари на школата. Защото аз съм израснал там, работил съм в тази школа, там направих първите си стъпки в треньорската професия и никога няма да го забравя. ЦСКА никога няма да бъде далеч от моето сърце.
Какво е мнението ви за Чакмаков и „ЦСКА Завинаги”?

– Сашо Чакмаков е един човек, който винаги е помагал на ЦСКА. Той обича клуба, но не мисля, че на този етап има възможността сам да издържа отбора. Ако успее да намери кръг от хора, които наистина да се обединят и да дават една стабилност в ЦСКА, го виждам начело на клуба. Но явно на този етап не е успял. За мен той е един от спасителите на ЦСКА и колкото повече такива хора като него има, толкова по-добре.

Справя ли се Стойчо Младенов начело на тима?

– Тази тема не бих искал да я коментирам. Радвам се, че голям играч като Мартин Петров се завърна у дома.

Като човек, водил младежкия национален отбор, какво е мнението ви за работата на Михаил Мадански и избухването му след последния мач, в който нападна българските треньори?

– Минал съм по този път и знам, че не му е лесно. Знам, че в младежкия отбор проблемите винаги са много. Тук много важна е ролята на футболния съюз, който веднъж завинаги трябва да излезе и да определи ясно и точно нещата. Да каже, този отбор е помощен, резултати не искаме, а обиграване и преливане на момчета за мъжкия тим. Или обратното – гони се класиране с всички средства. За мен първото е по-правилното. Иначе недоволство винаги ще има и от страна на селекционера, и от клубовете. За атаката му… може би е била повече плод на емоции, защото станаха някои неща, които хич не са редни и не са допустими – да не се пускат играчи, да се отзовават в последния момент.

И последно, как виждате битката за титлата?

– Нека не избързваме с Лудогорец. Има още много мачове. Нищо не е ясно. Да, Лудогорец е добър отбор и има преднина, но Литекс, Левски, а защо не и ЦСКА не бива да се отписват с лека ръка.

Какво си пожелавате за 2014 година?

– На първо място здраве и щастие. Искам Локомотив Пловдив да се затвърди в челото на класирането и да радва верните си привърженици. Искам традиционни клубове за България като Дунав Русе, Спартак Плевен, Миньор Перник, Етър Велико Търново… да намерят решение на своите проблеми и да се стабилизират, защото те са необходими на българския футбол.

Росен Ангелов/Тема спорт

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук от тук >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker