бетано най-добър сайт за слот игри
Анализи и коментариФутбол

Само в TribunaPlovdiv.bg: Кои са футболистите на Бейтар (Йерусалим)? (факти и статистика)

Израелците от Бейтар (Йерусалим) ще се изправят срещу Ботев (Пд) във втория кръг на Лига Европа. “Канарчетата” са гости в първия мач в Петах Тиква на 13-ти и домакини в реванша в Бургас на 20-ти юли.

Със сигурност този съперник е с една, и дори две класи, над предишния на “жълто-черните” – Партизани (Тирана). Както като бюджет, така и като подготовка и опит на своите състезатели. Бейтар разполага с почти 13 млн. евро бюджет, два пъти повече от албанците.

Като кадрови състав Бейтар разчита предимно на местни кадри или свои юноши, но дупките в отбора се запълват от някои по-опитни и перспективни чужденци (18 израелци, 5 чужденци).

Няколко дни преди първата среща от този сблъсък, екипът на TribunaPlovdiv.bg реши да направи детайлен анализ на основите състезатели на израелеците, с което да хвърли повече яснота около състава на отбора от Йерусалим.

Ето ги и титулярите на Бейтар и с какво могат те да затруднят Ботев (Пд):

Борис Клейман – вратар (26 октомври 1990, Украйна)

Клейман е незаменим титуляр за Бейтар в последните 3 сезона, като има записани над 100 мача под рамката на вратата на тима от Йерусалим. Интересното, че той е роден в Украйна, СССР, но когато е на 10 месеца семейството му се мести в Израел в търсене на по-добър живот. В училищна възраст той започва да играе футбол в школата на Апоел Тел-Авив, а малко след това се мести в кампуса на Апоел Кфар Саба. От 18-годишна възраст се подвизава активно във всички юношески гарнитури на Израелския национален отбор, а от 2011г. досега има и 1 записан мач за представителния тим на страната.

Дан Мори – защитник (8 ноември 1988г., Тел-Авив, Израел)

Височинатa на Мори предполага изключителни трудности за нападателите на Ботев (Пд). Той е 1.84м и играе като централен защитник за израелците. В състава е от началото на миналия сезон, след като идва от тима на Бней Яхуда за половин милион евро. През 2016/2017г. записва 42 мача във всички турнири за Бейтар и се превръща в неизменен стълб в отбраната на тима. От 2009г. е част от националния отбор на Изреал, но не се появява толкова често за националната селекция, тъй като има едва 7 мача. От 2012 до 2015г. е част от холандския Витес, но не се представя не очакваното ниво и записва едва 19 мача и вкарва 1 гол. Любопитното около него е, че през 2011г. той сменя първото си име от Дийн на Дан, тъй като на иврит Дийн означава “неприятности”, а феновете на отбора не искат да го наричат по така.

Марсел Хейстер – ляв бек, защитник (29 юли 1992, Абстенд-Ебингер, Германия)

24-годишният ляв бек играе за Бейтар от лятото на миналия сезон, като вече има 29 мача за тима. Може да оперира успешно по цялата дължина на левия фланг и логично по-силният му крак е левият. Ботев (Пд) със сигурност трябва да внимава за бързите набези на германеца в тази зона на терена. Хейстер е част от школата на Хофенхайм през сезон 2010/2011г., а през следващата кампания (2011/2012г.) играе 26 срещи за втория тим на елитният отбор от ст.”Райннекер Арена”. Състезава се по два сезона в хърватските Задар (2012/2014г.) и Истра (2014/2016г.) преди да премине в Бейтар. Той има хърватски корени, като предците му са хървати и дунавски шваби. Неговите баба и дядо се местят в Германия, и именно затова Марсел е роден в най-многолюдната страна в Европа.

Тал Качила – защитник (26 юни 1992, Израел)

Кацила е отдал цялата си досегашна кариера на Бейтар. Той е юноша на тима и от 14-годишен играе в него като централен защитник. Минал е през всички юношески гарнитури на Бейтар. Той е син на Ехуд Качила, който цели 13 години носи фланелката на Бейтар Йерусалим като защитник. Казва, че любовта му към волейбола го е направила по-висок и по-добър скачат при високи топки. Това означава, че играчите на Ботев (Пд) ще трябва да се спрвят с още една здрава върлина в наказателното поле на съперника, преди да стигнат до вратата на Бейтар. Качила е отдаден под наем за 6 месеца на Бней Яхуда на 2 февруари 2017г., но треньорският щаб на Бейтар решава да си го върне в началото на настоящия сезон.

Антоан Конте – защитник (29 януари 1994, Париж, Франция)

23-годишният французин със сенегалски корени е централен бранител и юноша на гранда Пари Сент-Жермен. Има един мач за “принцовете” през сезон 2012/2013г., но след това е отдаден под наем в Реймс. От 5-кратният шампиони на Франция остават доволни от изявите на Конте и през 2014г. той се присъединява към тях с договор за 3 години. През лятото на 2017г. Конте е даден под наем в Бейтар, а през тази година е продаден окончателно на израелците за сумата от половин милион евро. Минал е през всички юношески гарнитури за Франция, но така и не успява да намери място в представителния тим на “петлите” до момента.

Давид Келтейнс – защитник, вътрешен халф (11 юни 1995, Мавасерет Зион, Изреал)

Келтейнс е юноша на Бейтар, като в последните два сезона играе много важна роля в тима на Шарон Мимер. За последните две години записва 59 мача и 3 гола за тима от столицата. Играта му е бърза, повратлив е, може добре да изнася топката от своята половина. Не се свени да влиза грубо в краката на съперника, като за последните 2 години има 2 червени картона и 8 жълти. Поради отличните си изяви за клубния си тим през 2016г. е викан често в разширения състав на националния отбор на Израел, но до момента е записал едва 1 официален мач.

Хен Езра – ляво крило (19 януари 1989, Бершба, Израел)

28-годишният атакуващ футболист е една от звездите на Бейтар. Той вкара два от головете за своя тим в реванша с Вашаш и със сигурност Николай Киров и неговият щаб трябва да обърнат специално внимание на изявите на Езра. Той не е много висок – едва 1.74 м, но е изключително бърз и рязко сменя посоката на движение при дрибъл с топката в крака. Започва футболната си кариера в Макаби Нетаня, където за 79 мача бележи 16 гола. От 2012 до 2016г. играе за един от топотборите на Израел – Макаби Хайфа, с който веднъж вдига Купата на Израел и веднъж завършва втори в първенството. През есента на миналия сезон се подвизава в Апоел Тел-Авив, където за 9 мача вкарва 2 гола. През януари тази година се присъединява към Бейтар за почти 1 млн. евро. и за 15 мача с екипа на тима от Йерусалим е вкарал 4 гола. От 2012г. неизменно е викан в националния отбор на Израел.

Клаудемир Ферейра да Силва – вътрешен халф, десен полузащитник (17 август 1984, Рио де Женейро, Бразилия)

Клаудемир играе като вътрешен полузащитник вече четвърти сезон в Бейтар. Играл е в над 100 мача за израелците. Юноша е на бразилския Вашко да Гама. Слави се с изключителен коефициент на полезно действие, тича много във всеки един от мачовете на Бейтар и се стреми да отнема и пресича почти всяка една топка на съперника. Присъединява се към тима на Бейтар през лятото на 2014г. след трансфер за 2 млн. евро от португалския Насионал, където играе 102 мача и вкарва 29 гола. Въпреки своята напреднала възраст, играчите на Ботев (Пд) със сигурност ще имат проблеми с бойкия и здрав кариока в центъра на терена.

Ерик Сабо – полузащитник (22 ноември 1991, Суровице, Словакия)

Сабо е много сърцат и всеотдаен полузащитник, който гради играта на Бейтар от лятото на миналата година. Сабо официално не е футболист на Бейтар, тъй като кара престой под наем в гръцкия ПАОК. Юноша е на Спартак Търнава, където за 5 сезона (2010-2015г.) играе 95 мача и вкарва 25 гола. През август 2015г. е трансфериран от солунския гранд ПАОК с 4-годишен контракт. Играе общо 14 мача за тима от южната ни съседка, но така и не успява да се интегрира пълноценно. Така година по-късно преминава под наем в Бейтар. От Йерусалим са доволни от изявите на словака и той продължава да играе за тях с удължен договор за наем. Един от мозъците на настоящия отбор на израелците и много опасен при изграждането на атаките на тима.

Идан Веред – дясно крило, нападател (1 януари 1989, Рамат Ган, Изреал)

28-годишният нападател е вторият най-резултатен футболист на Бейтар за миналия сезон. Има 13 гола за миналия сезон и със сигурност е една от големите заплахи за защитата на Ботев (Пд). Юноша е на Бейтар, а от 2010г. до 2015г. записва над 130 мача за Макаби Хайфа, вкарвайки 14 гола. Любопитен детайл в неговата визитка е едногодишната му изява в сръбския гранд Цървена звезда, където през сезон 2015/2016г. бележи 1 гол в 16 мача. Не много висок (1,76м), но изключително бърз и гъвкав футболист.

Итай Шехтер – нападател (22 февруари 1987, Рамат Ишай, Израел)

Безспорният лидер на атаката на Бейтар. 30-годишният голмайстор има над 10-годишна професионална кариера зад гърба си, като е играл в тимове като френския Нант (23 мача 1 гол), уелския Суонзи (18 мача 1 гол), германския Кайзерслаутерн (23 мача 3 гола) и израелските Макаби Хайфа (24 мача 2 гола) и Апоел Тел-Авив (45 мача 26 гола). Национал на Израел от 2009г. През зимата на 2016г. се присъединява към Бейтар, където се превръща в безспорен номер 1, що се касае до попаденията в противниковата врата. За 50 мача с екипа на Бейтар има реализирани 20 гола. Миналия сезон е много ползотворен за нападателя, като той бележи 14 гола и става третия най-резултатен играч в Лигата след футболистите на Макаби Тел-Авив Вйоар Орн Кйортансон с 16 гола и Тал Бен-Хайм с 15.

Шехтер е носител на Купата на Лигата в Англия със Суонзи през сезон 2012/2013г. и шампион на Израел с Апоел Тел-Авив през 2009/2010г. Името на тарана също така е и замесвано в няколко скандала. Един от тях се разиграва през 2009г., когато на летището в Гьотеборг, Швеция, той и неговият съотборник в Апоел Тел-Авив Дъглас да Силва са задържани по подозрение за изнасилване. По-късно обвиненията са свалени и от двамата. Със сигурност обаче Шехтер ще бъде най-голямата заплаха за “канарчетата” по пътя им към третия кръг на Лига Европа.

Йоси Бенаюн – нападател, крило (5 май 1980, Димона, Израел)

Каквото и да кажем за един от най-великите играчи в историята на израелския футбол, ще бъде малко. Бенаюн прави име в края на миналото десетилетие по терените на Англия. Играе последователно за отборите на Уест Хям Юнайтед (2005/2007 63 мача/8 гола), Ливърпул (2007/2010 92 мача/29 гола), Челси (2010/2013 14 мача/1 гол), Арсенал – наем (2011/2012 19 мача/4 гола) и Куинс Парк Рейнджърс (2013/2014 16 мача/3гола), Уест Хям Юнайтед – наем (2012 6 мача). Шампион на Израел с Макаби Хайфа през 2001 и 2002г. и носител на Лига Европа с Челси през 2013г. След края на английската си одисея се завръща в своята родина и в два сезона отново защитава цветовете на бившия си клуб Макаби Хайфа (2014/2016г.), където вкарва 11 гола в 49 мача. През миналата кампания се подвизава в Апоел Тел-Авив и вкарва 1 гол в 19 срещи. Голяма е битката на шефовете на Бейтар да привлекат Бенаюн през това лято, но все пак легендата склонява да поиграе в отбора от Йерусалим и преминава със свободен трансфер. Няма как обаче да не отчетем факта, че в момента Бенаюн е в доста напреднала футболна възраст и по-често влиза като резерва за своя тим. Може би, така и ще бъде срещу Ботев (Пд). В последните два мача от Лига Европа срещу Вашаш той влизаше от пейката и отчете общо 18 минути игра в двете срещи. Самото присъствие на Бенаюн обаче е респектиращо, така че Николай Киров и неговите момчета трябва да имат едно наум за легендарния халф.

Шарон Мимер – старши треньор (6 септември 1973, Израел)

Мимер не е толкова познат специалист на треньорската сцена. Едва 43-годишен, той започва да води Бейтар през февруари 2017г. и класира тима за турнира Лига Европа. Треньорската си кариера пък стартира през 2012г., малко след отказването си от активната си състезателна кариера през 2011г. Като футболист е юноша на Апоел Тел-Авив, но прави име в по-малките отбори в страната като Апоел Марморек и Апоел Шимшон Авив. След окачването на бутонките незабавно се захваща с треньорството и поема тимове като Апоел Ришин Лезион, Апоел Бершева и Апоел Квар Саба. През януари тази година е уволнен от Квар Саба, а 20 дни по-късно подписва договор с Бейтар. Мимер не е от най-опитните треньори в своята родина.

TribunaPlovdiv.bg

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker