Анализи и коментариБотев ПловдивЛокомотив ПловдивФутбол

Претенденти за титлата застават на пътя на Локомотив (Пд) и Ботев (Пд) след паузата

По три срещи от шампионата на Първа лига ще изиграят пловдивските тимове – Ботев (Пд) и Локомотив (Пд), до края на месец ноември. Въпреки че остават 6 кръга до затварянето на първия полусезон, конкретните три срещи могат да бъдат определящи за амбиции и идеите на “канари” и “смърфове” след Нова година.

Локомотив (Пд)

Програмата на отбора от “Лаута” не изглежда никак обнадеждаваща. Месец ноември среща “черно-белите” с трите най-високопоставени отбора у нас – Левски, Лудогорец и ЦСКА-София.

Престоят на новия треньор на Локомотив (Пд) Бруно Акрапович започна с минимална загуба на “Герена” (1:0). Той не видя това, което искаше в този двубой и силно разкритикува наличния си кадрови потенциал. По време на паузата “смърфовете” победиха Марица с 3:0 в контролен мач. Акрапович все пак изживя първи успех на отбора и в момента гледа по-уверено към идващите противници. А, на този етап, те изглеждат несломими.

Последователно на “Лаута” пристигат шампионът в последните 6 години у нас Лудогорец (18 ноември) и най-явният претендент за спиране на “зелената” хегемония ЦСКА-София (26 ноември). И двата отбора имат само по една загуба в 15-те мача от Първа лига до момента.

Шампионите изглеждат раздразнени, след като претъпяха първо поражение от “армейците” в последния шампионатен кръг, което свали разликата между двата тима на върха в класирането до 2т.(Лудогорец с 36т., ЦСКА-София с 34т.). Шампионите със сигурност не искат да сдават първото място, така че за Локомотив (Пд) домакинството на “зелените” ще бъде двойно по-травматизиращо. В първата среща между двата тима от сезона “черно-белите” записаха нулево реми в Разград в 3-ия кръг на шампионата.

Първото поражение за Локомотив (Пд) през сезона дойде именно от ЦСКА-София – 4:1 на ст.”Българска армия” в 4-ия кръг. А двубоят след 2 седмици в Пловдив ще бъде нов тежък тест за колебливия отбор на Бруно Акрапович. Добрата новина е, че и двата мача ще бъдат играни на “Лаута”.

Срещу Лудогорец “смърфовете” са записали 2 победи 1 равенство и 2 загуби в последните 5 двубоя като домакин. Срещу “армейците” балансът е идентичен, но трябва да имаме предвид, че фалиралото дружество “ЦСКА” АД беше извън елитната група през сезон 2015/2016г.

Предпоследният месец от годината ще бъде приключен с гостуване на Витоша (Бисрица). Новаците все още нямат записан успех от началото на сезона, като се намират на последната позиция в класирането с актив от едва 2т. В първия двубой през кампанията срещу “тигрите” Локомотив (Пд) взе успех с 3:1 на “Лаута”.

След 15 изиграни двубоя “черно-белите” са 8-ми с актив от 20т.

Ботев (Пд)

“Канарчетата” от своя страна се намират в най-добрата си серия от победи за последните 3-4 години. Тимът на Николай Киров е записал 6 успеха в последните 8 мача (включително и този за Купата срещу Царско село с 4:3). Това качи Ботев (Пд) до 4-та позиция в подреждането с 25т., 3 по-малко от лидера Левски.

Двубоите, които ще запълнят месец ноември за “канарите”, са тези срещу ЦСКА-София (гостуване на 18 ноември), Септември (гостуване на 25 ноември) и Берое (домакинство на 29 ноември).

Срещу “армейците” Ботев (Пд) претърпя най-големия си крах през този сезон, след като загуби с 2:6 у дома в 3-ия кръг на шампионата. Тогава двубоят се падна между мачовете срещу Маритимо от 3-ия кръг на Лига Европа, а мислите на “жълто-черните” сякаш бяха насочени предимно към сблъсъка с португалците.

Когато на пловдивчани им се налага да пътуват до “Армията”, почти винаги те се прибират натъжени. Ботев (Пд) има едва 4 победи (13 равенства) и 45 загуби в 62-те гостувания на ЦСКА-София.

Срещата с този противник е може би най-заплетената за Ботев (Пд) през ноември. Въпреки загубата на точки срещу Славия (1:1) у дома, “канарчетата” със сигурност ще бъдат мотивирани да натрупат максимален актив и да не изостават от Левски.

Ботев (Пд) ще “остане” в София и в следващия уикенд, когато след гостуването на Септември (Сф). Именно срещу този съперник пък “жълто-черните” записаха и най-убедителния си успех през сезона – победа с 5:0 у дома, която бе белязана с 4-те попадения на Фернадно Виана (с тях той се превърна в чужденецът с най-много голове за тима в един мач). Новаците в момента стоят прилично “над чертата” и са 9-ти с 19т.

4 дни след тази среща момчетата на Николай Киров ще приемат Берое. Старозагорци не блестят кой знае колко с представянето си в последно време, но с предимно минимални победи в момента могат да претендират дори за бронзовите медали в края на годината. Зарядът на 97-та “Битка за Тракия” ще се покачи допълнително, тъй като двата тима са разделени само от 1 точка в подреждането – “зелените” са 5-ти с 24т., а Ботев (Пд) 4-и с 25т.

Класиране на Първа лига сезон 2018/2019г.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker