МарицаФутбол

Петър Курдов: Положението е трагично, надявам след общото събрание на 17 април нещата да влезнат в релси

Одисеята с противоречивата война в Марица (Пловдив) продължава вече няколко месеца, а изход от нея все още не се вижда. Треньорско ръководство и Управителният съвет, приел ролята на опозиция, със съдействието на кмета на район “Северен” Ральо Ралев, водят битка за футболния клуб. От тази схватка страда единствено главната цел – футболният клуб Марица. Арената на събитията се променя в зависимост от темата, но отборът дал път на великия Христо Стоичков продължава да се лута в Югоизточната В група. “Жълто-сините” са единственият клуб обявил официално, че гони промоция в професионалния футбол, но с днешна дата маричани заемат шестата позиция  в класирането на цели 11 точки от лидера ОФК Поморие. 

В тази връзка потърсихме наставника на Марица (Пловдив) Петър Курдов. Бившият футболист на “жълто-сините”, Ботев (Пловдив), столичният Левски, германския Майнц 05 и испанския Майорка се съгласи да говори по актуалните теми около отбора.

– Господин Курдов, каква е ситуацията в Марица с днешна дата?

Трагичнa! С друга дума не мога да опиша положението. Тези, които преди време се обявиха за опозиция и изфабрикуваха Общото събрание, което се проведе по моя инициатива. Изрично искам да отбележа, че консумативите за това събрание бяха набавени с мои лични средства. Предварително в дневния ред бяха включени две точки. Първата беше отчет на това, което сме свършили през изминалата година. Знаете успяхме да се класираме от А Областната група във В група, а втората точка се отнасяше за попълване на състава на Управителния съвет, който беше напуснат от двама членове преди това. Въпросното събрание, от което започна всичко, отиде от едната крайност в другата и излезе извън дневния ред. Станахме свидетели на големи разправии. Опозиционерите искаха да бъде вкарана нова точка, но това нямаше как стане. След като напуснахме Общото събрание, разни хора подпомагани от кмета на район “Северен” Ральо Ралев и други негови сподвижници изфабрикуваха дневния ред. В малко по-късен период, когато всички бяха в отпуск, добавиха нова точка, гласяща “Избор на ново ръководство”. В един момент се случи така, че ние, които подготвихме цялото събрание, ни беше казано в прав текст “Вие си тръгвате, а ние оставаме на власт и почваме да управляваме”. Парадоксът в цялата ситуация е, че тази банда преди Общото събрание излезе с декларация, в която заяви, че няма възможност да финансира клуба.

–  Каква е целта на тези хора?

Целта им е да погубят този клуб. Не мога по друг начин да определя тяхната цел. След цялата разправия на Общото събрание, бях привикван някъде около седем-осем пъти в полицията под предтекст, че съм напсувал някого на Общото събрание. Това няма как да го докажат, нито пък се вижда на видеоматериала, който са направили. Това видео също е манипулирано. По-късно получихме обвинение, че сме разбили барчето на стадиона. С това нещата не приключиха и се заформи една страхотна манджа с грозде. Обвиниха ме, че крада пари от клуба, което е абсолютно невярно. Парите в клуба са осигурявани от мен и от моя приятел Алексей Петров. Когато му споделих за това обвинение, че съм изхарчил парите на Марица, господин Петров сподели, че това са негови пари и ги дава на клуба за неговото развитие. Но истината е, че за всички тези средства се води разчет и под разходните разписки седят подписите на всички футболисти. От тези средства, осигурени от Алексей Петров, съм плащал хонорари, премии, съдийски такси и други разноски на клуба. След всички тези събития, господин Петров се оттгели, защото не може да даваш пари и в същото време да те плюят. За капак опозиционерите не спряха дотук и започнаха да ме разнасят като майски плакат по местните вестници с най-различни обвинения. За да спра всичко това реших да ги въведа във владение, все пак те се водят ръководство на клуба. Предоставих им ключовете на стадиона, предадох им счетоводството и абсолютно всичко, с което могат да се чувстват като пълни господари.

– И така се стигна до пътуването до Несебър с Ваши средства…

Споменах вече, че тези хора на няколко пъти заявяваха, че нямат възможност да издържат клуба. Преди две седмици предоставих на председателя на Управителния съвет Георги Попов документ, в който може да види колко струва издръжката на един клуб. Заедно с това го помолих, в най-учтива форма, да ми даде отговор до четвъртък относно финансирането на пътуването на клуба до Несебър. Управителният съвет се е събрал и един от главните подбудители Иван Кесов се е намесил и е заявил: “Оставете ги сега хубаво да се насер*т. Няма да им давате пари!”. Принудих се да търся пари на заем от мои приятели, за да не загубим срещата с Несебър служебно. За събота положението е подобно! Дори се чух днес (б.а. вчера) с Петър Зехтински, който отговаря за спорта в община Пловдив, че тези, които ходят при него и се оплакват, са се отказали да финансират клуба. В момента положението в клуба е едно неопределено, висящо.

– Има ли изход от тази ситуация?

Надявам се, тази сага наистина скоро да приключи. В тази връзка, най-накрая, успяхме да насрочим ново Общо Събрание, което ще се проведе на 17 април. На това събрание всичко би трябвало да дойде на мястото си и в Управителния съвет да влязат хора, които искрено да помагат на клуба и нямат други користни цели. Кметът на район “Северен” Ральо Ралев е основният подбудител на цялата тази история и странното е, че доскорошните му сподвижници вече се оправдават за действията си с него. Ще си кажем много неща на Общото събрание.

– Преди около месец община Пловдив гласува бюджета си за 2015 година. От спортната субсидия бяха отделени 200 хиляди за Локомотив и Ботев, а за малките клубове нищо.

В тази връзка ние планираме по-мащабни действия, като със съдействието на привърженици на клуба, децата от школата и целият отбор ще отидем пред местната община. Искаме да попитаме управниците какво се случва с парите, които общината е гласувала за малките клубове и защо не ни ги дават. Казват, че на Локомотив и Ботев също не могат да ги изплатят, тъй като нямало законова форма. Изобщо питам: Какво се случва? Интересното е, че община Несебър е гласувала бюджет от 400 хиляди лева за спорта, във Варна дават 200 хиляди лева. Ние в една България ли живеем? А в Пловдив какво се случва? Четирите футболни клуба се “сгъваме” и се чудим как да оцелеем, а тези умници в общината не могат да намерят форма, под която да ни подпомогнат. Разликата на Марица от всички останали клубове е, че от нашия клуб са излезли 32 футболисти за различните национални гарнитури и големият, разбира се, Христо Стоичков. А сега тънем в мизерия.

-Как стои въпросът с финансирането на клуба до края на сезона?

Ние няма да оставим нещата по този начин. В това всички могат да бъдат убедени. Както кметът Ральо Ралев е казал “Оставете ги да се насер*ат.”. Не знам какво точно е имал предвид? Аз отдаване не правя подобни неща. Ще се опитаме с помощта на мои приятели и лични средства да обезпечим клуба до края на сезона. Няма да оставим нещата така и Марица ще гони своите цели. Ральо Ралев наговори някакви небивалици преди време и започна да налага мнение за публично-частно партньорство. Няколко пъти се събираха широк кръг от хора, които обещаваха финансиране и други сериозни неща. Същият Ральо Ралев тръбеше, че ще осигури 100 хиляди бюджет и има намерение да бъде почетен президент на клуба. Когато споделих това на кмета на Пловдив Иван Тотев и той остана като гръмнат, споделяйки, че няма нищо вярно в това. Оказа се, че подобни неща не се случват за първи път. Това е един млад и неориентиран в живота човек, който един ден дойде на стадиона по анцуг на “бистришките тигри” и демоснтрира поведение, с което искаше да ни каже “Внимавайте, какво правите? Аз съм с Бойко Борисов!”. Това момче има неизживяно детство. До миналата година тези момчета никой не ги броеше за живи и успяха да влязат във В група, а сега се опитват да ми откраднат отбора.

– Дни преди началото на пролетния дял на шампионата получихте и друг удар с отказа да се картотекират новите състезатели.

Саботажът и тормозът продължиха и в това отношение. В началото не ни позволиха да картотекираме нито един игра, а след това позволиха само на едно момче. Това беше нетърпимо. Един футболист да играе, а другите да стоят и да гледат от страни. Затова с целия отбор отидохме пред дома на Георги Попов да го попитаме защо не разрешава да картотекираме новите състезатели. Всички, предполага, вече сте видели клиповете от тази среща. По друг начин не мога да се оправям с тези хора. В крайна сметка успяхме да картотекираме всички футболисти.

– В тази обстановка спортно-техническият момент вероятно остава на заден план.

Искам да благодаря на целия отбор. Всички момчета проявяват разбиране, въпреки тежката обстановка в клуба. Тренират съвестно всеки ден и не мога да искам нищо повече от тях. Ние сме като едно семейство.

Източник: zona90.com

Харесай страницата на TribunaPlovdiv.bg във Фейсбук и научавай новините пръв >>

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

:bg:  :fans:  :topka:  :bira:  :1:  :happy:  :red:  :ole:  :good:  :nazdrave:  :wacko:  :yahoo:  :smqh:  :cry:  :2:  :facepalm:  :blue-white:  :red-white:  :white-black:  :yellow-black: 
 

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker